Wachttijd rijexamen neemt gestaag af: van gemiddeld 16 naar gemiddeld 15 weken

Wachttijd rijexamen neemt af van 16 naar gemiddeld 15 weken

Leerling en examinator tijdens het examen Foto: Unsplash

De wachttijden bij het CBR zijn al langere tijd een frustrerend gegeven voor rijinstructeurs en hun leerlingen, maar beetje bij beetje lijkt de gemiddelde wachttijd nu toch af te nemen. Daar waar men in april nog 21 weken geduld moest hebben voor het plannen van een examen, is dit inmiddels gedaald naar 15 weken.

De afname verloopt gestaag: in juni was de wachttijd circa 19 weken, in juli bedroeg dit gemiddelde 16,5 week en inmiddels ligt het landelijk gemiddelde rond de 15 weken, blijkt uit cijfers van het CBR. Wat de herexamens betreft, is de wachttijd ruim 7 weken. Dit is twee weken korter vergeleken met eerder deze zomer.

Ook de gemiddelde wachttijd voor het theorie-examen voor auto, motor of bromfiets is gedaald: het huidige gemiddelde ligt rond de 10 dagen tegenover ruim twee weken in juli.

Meer examinatoren

De daling kan mede verklaard worden doordat er in de afgelopen maanden meer examinatoren zijn aangenomen. Ook het feit dat er tegenwoordig in de avonden en op sommige feestdagen kan worden afgereden, speelt een belangrijke rol bij de afname van het gemiddelde aantal weken wachttijd.

Naast deze punten, kondigde het CBR eerder al maatregelen aan om te voorkomen dat de wachttijden nog eens zo hoog op zouden lopen. Geldend vanaf het begin van september moeten kandidaten nu minimaal 15 weken wachten wanneer ze al twee keer gezakt zijn. Hierdoor krijgen herkansers volgens het CBR meer voorbereidingstijd en is de kans groter dat ze de volgende keer wel slagen.

Boven de norm

Tijdens en na de coronalockdowns gingen de wachttijden flink omhoog. Het CBR verwacht dan ook dat het gemiddelde aantal weken de rest van dit jaar en volgend jaar nog hoger dan de norm zullen blijven. De wachttijd-norm voor het rijexamen is 7 weken voor het eerste examen, 5 weken voor een herexamen en 4 weken voor het theorie-examen.

Het CBR plaatst de kanttekening dat de wachttijden per examenlocatie kunnen verschillen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Wachttijd rijexamen neemt af van 16 naar gemiddeld 15 weken | RijschoolPro
Boze rijschoolhouders achtervolgt examenkandidaten

Wachttijd rijexamen neemt af van 16 naar gemiddeld 15 weken

Kamps voert een persoonlijke strijd tegen het CBR sinds hij in 2021 door het bureau is uitgeschreven Foto: Unsplash

De wachttijden bij het CBR zijn al langere tijd een frustrerend gegeven voor rijinstructeurs en hun leerlingen, maar beetje bij beetje lijkt de gemiddelde wachttijd nu toch af te nemen. Daar waar men in april nog 21 weken geduld moest hebben voor het plannen van een examen, is dit inmiddels gedaald naar 15 weken.

De afname verloopt gestaag: in juni was de wachttijd circa 19 weken, in juli bedroeg dit gemiddelde 16,5 week en inmiddels ligt het landelijk gemiddelde rond de 15 weken, blijkt uit cijfers van het CBR. Wat de herexamens betreft, is de wachttijd ruim 7 weken. Dit is twee weken korter vergeleken met eerder deze zomer.

Ook de gemiddelde wachttijd voor het theorie-examen voor auto, motor of bromfiets is gedaald: het huidige gemiddelde ligt rond de 10 dagen tegenover ruim twee weken in juli.

Meer examinatoren

De daling kan mede verklaard worden doordat er in de afgelopen maanden meer examinatoren zijn aangenomen. Ook het feit dat er tegenwoordig in de avonden en op sommige feestdagen kan worden afgereden, speelt een belangrijke rol bij de afname van het gemiddelde aantal weken wachttijd.

Naast deze punten, kondigde het CBR eerder al maatregelen aan om te voorkomen dat de wachttijden nog eens zo hoog op zouden lopen. Geldend vanaf het begin van september moeten kandidaten nu minimaal 15 weken wachten wanneer ze al twee keer gezakt zijn. Hierdoor krijgen herkansers volgens het CBR meer voorbereidingstijd en is de kans groter dat ze de volgende keer wel slagen.

Boven de norm

Tijdens en na de coronalockdowns gingen de wachttijden flink omhoog. Het CBR verwacht dan ook dat het gemiddelde aantal weken de rest van dit jaar en volgend jaar nog hoger dan de norm zullen blijven. De wachttijd-norm voor het rijexamen is 7 weken voor het eerste examen, 5 weken voor een herexamen en 4 weken voor het theorie-examen.

Het CBR plaatst de kanttekening dat de wachttijden per examenlocatie kunnen verschillen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Onderwerpen: , ,

Auteur: Else van Andel

3 reacties op “Wachttijd rijexamen neemt af van 16 naar gemiddeld 15 weken”

Kees Nas|10.09.22|17:20

Een nieuw examen aanvragen kan pas medio januari begin februari.
Dat is GEEN 15 weken hoor.
Als je t maar vaak genoeg positief probeert te brengen dan gaan we t nog geloven ook.
Ik zou t zelfs fijn vinden als het “maar” 15 weken zou zijn. Zover zijn we inmiddels al gezonken met ons geweldige CBR.
En dan inderdaad wel in 1 of 2 x geslaagd graag anders mag je minimaal weer 15 weken wachten.
Geweldig instituut

Mart Kuiper|14.09.22|22:30

Eerste A examens eind Februari in onze regio en vandaag in TOP landelijk (!) 17 AVB examens beschikbaar. Wie de berichtgeving van het CBR nog gelooft zal uitkijken naar eind November. Dan komt Sinterklaas weer want daar zul je dan ook nog wel in geloven…

S. Yan|08.11.22|04:31

hoelang staat het nu voor?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.