Wachttijd rijexamen neemt gestaag af: van gemiddeld 16 naar gemiddeld 15 weken

Wachttijd rijexamen neemt af van 16 naar gemiddeld 15 weken

Leerling en examinator tijdens het examen Foto: Unsplash

De wachttijden bij het CBR zijn al langere tijd een frustrerend gegeven voor rijinstructeurs en hun leerlingen, maar beetje bij beetje lijkt de gemiddelde wachttijd nu toch af te nemen. Daar waar men in april nog 21 weken geduld moest hebben voor het plannen van een examen, is dit inmiddels gedaald naar 15 weken.

De afname verloopt gestaag: in juni was de wachttijd circa 19 weken, in juli bedroeg dit gemiddelde 16,5 week en inmiddels ligt het landelijk gemiddelde rond de 15 weken, blijkt uit cijfers van het CBR. Wat de herexamens betreft, is de wachttijd ruim 7 weken. Dit is twee weken korter vergeleken met eerder deze zomer.

Ook de gemiddelde wachttijd voor het theorie-examen voor auto, motor of bromfiets is gedaald: het huidige gemiddelde ligt rond de 10 dagen tegenover ruim twee weken in juli.

Meer examinatoren

De daling kan mede verklaard worden doordat er in de afgelopen maanden meer examinatoren zijn aangenomen. Ook het feit dat er tegenwoordig in de avonden en op sommige feestdagen kan worden afgereden, speelt een belangrijke rol bij de afname van het gemiddelde aantal weken wachttijd.

Naast deze punten, kondigde het CBR eerder al maatregelen aan om te voorkomen dat de wachttijden nog eens zo hoog op zouden lopen. Geldend vanaf het begin van september moeten kandidaten nu minimaal 15 weken wachten wanneer ze al twee keer gezakt zijn. Hierdoor krijgen herkansers volgens het CBR meer voorbereidingstijd en is de kans groter dat ze de volgende keer wel slagen.

Boven de norm

Tijdens en na de coronalockdowns gingen de wachttijden flink omhoog. Het CBR verwacht dan ook dat het gemiddelde aantal weken de rest van dit jaar en volgend jaar nog hoger dan de norm zullen blijven. De wachttijd-norm voor het rijexamen is 7 weken voor het eerste examen, 5 weken voor een herexamen en 4 weken voor het theorie-examen.

Het CBR plaatst de kanttekening dat de wachttijden per examenlocatie kunnen verschillen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.