Aantal examens voor automaatrijbewijs verdrievoudigd

Aantal examens voor automaatrijbewijs verdrievoudigd sinds 2016

Rijden in een automaat Foto: Unsplash/Jean Philippe

Waar in 2016 nog circa 2.000 mensen examen deden voor een automaatrijbewijs, is dat aantal inmiddels verdrievoudigd naar ruim 6.000 examenkandidaten in 2022. In totaal legden dit jaar 145.000 mensen een rijexamen af.

Dit blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, waarin met gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wordt aangetoond dat het automaatrijbewijs steeds populairder wordt. Het aantal toegenomen examens voor dit rijbewijs is niet de enige opvallende verandering. Het valt het CBS namelijk ook op dat de gemiddelde leeftijd van deze examenkandidaten langzaam aan het dalen is. “Dat doet vermoeden dat de doelgroep aan het verschuiven is naar de ‘meer reguliere’ bestuurder die gemiddeld rond de twintig is”, zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

Een stuk goedkoper

Utrechtse rijschoolhouder Ernest Alvares vertelt aan RTL Nieuws: “Ik zie dat elektrisch rijden voor steeds meer leerlingen steeds normaler is geworden. Hoeveel ouders van leerlingen hebben ook al een hybride of elektrische auto? Daarnaast verwacht ik dat er in de toekomst nog veel meer mensen zullen kiezen voor een automaat. De lesprijzen zullen de komende tijd nog verder gaan stijgen vanwege de benzineprijs, dus zul je ook zien dat steeds meer rijscholen zullen overstappen op elektrisch, en dus automaat.”

“Daarnaast kost het een leerling gemiddeld 10 tot 12 lessen om te leren koppelen en schakelen. Als je dat overslaat, kun je veel sneller en dus veel goedkoper je rijbewijs halen”, aldus Alvares.

Geen klandizie

Hoewel elektrisch rijden wordt gezien als het ‘rijden van de toekomst’, kleven er ook nadelen aan deze vorm van verduurzaming binnen de rijschoolbranche, bleek onlangs uit een poll van RijschoolPro. Op dit moment krijgen kandidaten die hun praktijkexamen in een automaat hebben gedaan nog ‘Code 78’ op hun rijbewijs. Dit houdt in dat zij enkel en alleen in een voertuig met een automatisch schakelsysteem mogen rijden. Indien iemand later toch in een schakelauto wil rijden, moet het praktijkexamen opnieuw worden afgelegd. Mét een schakelauto.

Rijinstructeur Koen Zweers gaf aan dat hij hoopt dat deze regel snel verdwijnt. Wanneer dit gebeurt, zullen veel meer rijschoolhouders de focus leggen op duurzaamheid en overstappen op elektrische auto’s, sprak hij zijn verwachting uit. Ook rijschoolhouder Jeffrey van der Pluijm gaf aan dat hij duurzaamheid wel belangrijk vindt, maar dat het nog niet de tijd is om er als rijschool de volle focus op te leggen. “Ik merk binnen mijn rijschool dat ik niet of nauwelijks aanvragen krijg voor het rijden in een automaat. Dat het nog niet aantrekkelijk is voor klanten, is voor mij reden genoeg om wat dat betreft niet op duurzaamheid in te zetten. Ik denk dat we allemaal te snel willen gaan.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.