Alexander Pechtold: ‘Ik vind ons handelen verdedigbaar in een tijd dat het examen een schaars goed is’

Alexander Pechtold: ‘Ik vind ons handelen verdedigbaar in een tijd dat het examen een schaars goed is’

Alexander Pechtold, directeur van het CBRFoto: CBR

Dat zei Pechtold, algemeen directeur van het CBR, donderdag tegen Thomas van Zijl, presentator van ‘De Top van Nederland’ van BNR Nieuwsradio. Van Zijl voert elke dag een ‘goed geïnformeerd gesprek met een leider van nu’ en stelde Pechtold de vraag: ‘Slechts de helft van de kandidaten slaagt voor het eerste examen, hoe gaat het CBR dat percentage opkrikken?’

“De wachttijden zijn uitlegbaar”, begint Pechtold. “De hele samenleving heeft er last van: denk aan ziekenhuizen, rechtbanken, et cetera. Er zijn ook wachttijden bij de rijscholen zelf.” Om deze wachttijden terug te dringen en meer kandidaten in één keer te laten slagen, is volgens Pechtold per 1 september de ‘15-weken-wachttijd’-maatregel bij het CBR ingevoerd. De maatregel geldt voor leerlingen die twee keer of vaker zakken voor hun examen en door middel van deze regel in staat worden gesteld om zich beter voor te bereiden op het volgende examen. “In samenwerking met de rijschoolbranche is destijds besloten deze maatregel in te voeren. En als we helemaal niks doen, dan zijn we nog ruim een jaar bezig om alle wachttijden weg te werken. Ook doe je met iedere maatregel wel iemand onrecht.”

“Daarnaast komen te veel mensen op het examen die nog niet eens een voertuig kunnen beheersen. Bij het CBR worden 3000 examens per jaar afgebroken. Dat betekent niet dat er een ingreep nodig was. Dat betekent dat een examinator na een paar minuten de rit zo onveilig vond dat hij zichzelf en het overige verkeer in gevaar brengt en ze terug moeten rijden naar het CBR”, vervolgt Pechtold. Het feit dat 50% van de kandidaten niet bij de eerste keer zijn of haar examen haalt, is volgens Pechtold erg kwalijk. “Slecht voor de consument, maar ook slecht voor de wachttijden. Het betekent namelijk dat jij geen plek voor een examen kan reserveren, terwijl een ander, die er nog niet klaar voor is, jouw examenplek inneemt.”

Wanneer Van Zijl hem vraagt of hij openstaat voor de kritiek die hij vanuit de branche krijgt, antwoordt Pechtold: ‘Ja, maar als ik aan iedere rijschoolhouder die mij iets verwijt, de wedervraag stel: hoe zit het met jouw slagingspercentage? Dan blijft het vaak stil. Het is een gezamenlijk probleem. Zij zitten met wachttijden en wij zitten met wachttijden. De maatregel dat je nu wat langer moet wachten wanneer je twee keer bent gezakt, vind ik daarom verdedigbaar in een tijd dat het examen een schaars goed is.” Om de wachttijden terug te dringen en het slagingspercentage te verhogen is volgens Pechtold samenwerking en algehele kwaliteitsverbetering nodig. “We moeten kijken naar het CBR, maar ook naar de rijschoolbranche als geheel.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

6 reacties op “Alexander Pechtold: ‘Ik vind ons handelen verdedigbaar in een tijd dat het examen een schaars goed is’”

Mart Kuiper|09.10.22|19:45

Zoiets kan ook alleen uit de koker van een overheidsorganisatie komen : we gaan een langere wachttijd hanteren om een lange wachttijd op te lossen. Over een jaar als de puinhoop nog net zo groot is zal men er ongetwijfeld “ geen actieve herinnering aan hebben”.

Eelke Schokker|13.10.22|17:37

gaat een leerling 15 weken langer lessen?
en hoe verklaar je de verschillen in beoordeling van een examinator!

ViVadriving Vivadriving|13.10.22|17:51

Schiphol heeft CBR besmet met lange wachttijden…mmmh of is het andersom???

Autorijschool de Gouden Raaf de Gouden Raaf|13.10.22|20:20

Wat jammer toch voor dit besluit. Ik denk dat het averechts gaat werken omdat leerlinge niet iedere week gaat lessen, dat merk ik ook nu al als de examen in januari of februari 2023 is gepland dat de leerlingen niet iedere week meer lest maar om de 2 a 3 weken of ze wachten tot de examen nadert.
Examinatoren moeten 1 lijn houden examen te beoordelen, dat merk ik na een examen van leerlingen, de ene zeg dit de andere dat, uhmmmm.

Tom Brunen|19.10.22|12:36

Beste Autorijschool de Gouden Raaf,
Dit noemen ze met een duur woord de “Interbeoordelaarsbetrouwbaarheid” en die is bij het CBR uiterst onbetrouwbaar te noemen inderdaad. Het is dan ook lastig voor een instructeur of een leerling om er een touw aan vast te knopen.
Mooi voorbeeld is het functioneel kijken, dode hoek op een eenbaanse 80 weg, zou men (bij goed spiegelen) overbodig kunnen noemen. Toch kunnen ze er leerlingen op laten zakken.
Andere is de gelegenheidsvoorrang.

Pieter van der Vinne|20.10.22|19:33

pechthold, uitgespuugd in de politiek…en wij zitten ermee opgescheept…

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.