
Herfstweer leidt vaker tot ongelukken
Bladeren op de weg, donkere ochtenden en hevige regenbuien: herfstig weer leidt over het algemeen vaker tot auto-ongelukken. Waarom vinden er meer ongelukken plaats als het mistig is of wanneer het regent? En welke autoverzekering vergoedt welke schade bij slecht weer?
Pricewise, een bedrijf gespecialiseerd in het vergelijken van verzekeringen, geeft aan dat automobilisten hun rijgedrag aanpassen aan slecht weer. Zo wordt er minder snel ingehaald, wordt er langzamer gereden en probeert men minder dicht op elkaar te rijden. Deze voorzorgsmaatregelen blijken het risico op een ongeval echter niet minder groot te maken. “De veranderingen in het rijgedrag zijn onvoldoende om het verhoogde risico tijdens regenval te compenseren. Zo kan het zicht tijdens een hevige bui teruglopen tot ongeveer 50 meter”, aldus Pricewise. “Daarnaast leidt regen soms tot aquaplaning. Door een laagje water op het wegdek verliest de auto dan het contact met de weg, waardoor het kan gaan slippen.”
Ook mist leidt tot een vermindering van het zichtveld en daarmee tot een grotere kans op ongevallen. “Mensen rijden over het algemeen langzamer tijdens mist, maar gaan wel dichter op hun voorligger rijden. Dit in combinatie met het verminderde zichtveld, leidt vaker tot een ongeluk”, aldus de vergelijkingssite.
Verzekeringen
Het is niet vanzelfsprekend dat een verzekeraar schade door slecht weer, aan de eigen auto, vergoed. Dit is alleen het geval wanneer een bestuurder is vergoed met een WA + Volledig Casco. “Ook al kan de automobilist er niets aan doen, bijvoorbeeld door glad wegdek of door slecht zicht, blijft hij of zij zelf verantwoordelijk.”
Schade veroorzaakt bij anderen wordt vergoed door de verplichte WA-autoverzekering van de bestuurder.
Lees ook:
U las zojuist één van de gratis premium artikelen.
Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.
Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.
Bent u al abonnee?