Van bus tot trekker, Dick heeft elk rijbewijs
Buitengewoon

Van bus tot trekker, Dick heeft elk rijbewijs

Dick met zijn goed gevulde rijbewijs Foto's: Dick Hagen

Buitengewone prestaties, buitengewoon doorzettingsvermogen of een buitengewoon goed idee. In deze terugkerende rubriek ‘BUITENGEWOON’ spreekt RijschoolPro met rijschoolhouders, rijinstructeurs en ondernemers die het net even anders doen.

Begonnen als vrachtwagenchauffeur, maar uitgegroeid tot duizendpoot binnen de rijschoolbranche. Inmiddels heeft Dick Hagen (50) een bomvol roze pasje, geeft rijles in alle categorieën, houdt zich bezig met theorielessen én is werkzaam als onder andere touringcarchauffeur. “Ik voel mij als een vis in het water in deze branche.”

Afgelopen september haalt Dick zijn motorinstructie en sinds dat moment mag hij zichzelf trotse eigenaar van een volledig gevuld rijbewijs noemen. “Wat wel grappig is, is dat ik nooit echt mijn B-rijbewijs heb gehaald, ik ben daarvoor gezakt. Toen ben ik gestopt met lessen en met mijn dienstplicht bij Defensie begonnen. Daar heb ik mijn vrachtwagenrijbewijs gehaald in een viertonner, zo’n oud DAFje. Als je toentertijd je C-rijbewijs haalde, kreeg je het B-rijbewijs er automatisch bij, maar een positief resultaat bij het CBR voor de categorie ‘auto’ heb ik dus nooit gehaald”, vertelt de duizendpoot.

Tekst gaat verder onder de foto.

Dick en de lesmotor
Dick en de lesmotor

On tour in de transportwereld

Net na de eerste Golfoorlog wordt Dick op uitzending gestuurd naar Irak. Bij terugkomst haalt hij op kosten van Defensie zijn chauffeursdiploma en daarna is hij werkzaam bij verschillende werkgevers. “Ik ben begonnen op een Mercedes bakwagen, maar na een paar jaar wilde ik toch het grotere werk. Dus heb ik mijn E-rijbewijs gehaald en met E achter C kan je natuurlijk veel meer. Ik ben toen internationaal gaan rijden: de Benelux, Duitsland en Noord-Frankrijk. Veel gedaan; van containerauto tot de transport van gevaarlijke stoffen. In 2005 ben ik ook begonnen met het opleiden en begeleiden van wat jongens uit de branche.”

Maar op een dag in 2006 gaat het heel erg mis. Wanneer Dick in de vrachtwagen zit, valt hij plotseling weg. Zijn bloeddruk blijkt veel te hoog te zijn. Hij rijdt met vrachtwagen en al direct door naar de huisarts. “Mijn vrouw heeft mij daar opgehaald en daarna heb ik vijf jaar lang niet meer mogen rijden. Ik bleek colitis ulcerosa te hebben, een zusje van de ziekte van Crohn. Het heeft een hele tijd geduurd voordat we dat onder controle hebben gekregen. Pas na ongeveer anderhalf jaar hadden we de juiste medicatie gevonden. Dat was een hele heftige tijd.”

Hoe nu verder?

Op dat moment is Dick 35 jaar en naar eigen zeggen veel te jong om thuis te zitten. “Je moet je gaan omscholen, maar wat ga je dan doen? Toen ik net getrouwd was, nu 28 jaar geleden, zag ik wel eens een advertentie in de krant voor rijinstructeur. Dat kostte dan 5.000 gulden en daar had ik helemaal geen geld voor. Zo’n vijftien jaar later dacht ik er nog eens over na en besloot ik dat het vak van rijinstructeur misschien toch wel heel leuk voor mij was. Geen idee waar ik aan begon, maar ik heb toen in tien maanden de opleiding gedaan tot rijinstructeur B.”

In de jaren daarna is Dick werkzaam in verschillende branches en functies. Zo is hij een tijd werkzaam geweest als franchiser, haalde hij zijn D-rijbewijs, gaf hij theorielessen en begon in 2012 zijn eigen rijschool. Toen zijn ziekte weer op begon te spelen, besloot Dick parttime in loondienst te gaan bij een grote rijschool in Goes. Inmiddels werkt hij daar alweer acht jaar en combineert hij zijn werkzaamheden bij de rijschool met een heel aantal andere bezigheden, zoals het geven van Code 95-trainingen bij een transportbedrijf.

Tekst gaat verder onder de foto.

Op les bij Dick
Op les bij Dick

Uitdagingen en favorieten

Van alle rijbewijzen die Dick door de jaren heen heeft verzameld, ziet hij het busrijbewijs als de meest uitdagende. En dan voornamelijk het rijden in een touringcar. “Het gaat om heel ander rijgedrag dan in een vrachtwagen, want in een touringcar moet er sprake zijn van een stukje comfort en klantvriendelijkheid. Zo had ik een tijdje geleden een kinderkoor in de bus zitten, nou ik weet nu inmiddels dat de wielen van de bus rond gaan. En als je bijvoorbeeld een ploeg van 80-plussers op moet halen bij een Van der Valk in Goes, moet je ook kunnen dealen met hun opmerkingen: ‘Nou chauffeur, je mag wel eens zorgen dat die bus een beetje lager komt te staan. Heb je geen trappetje?’, zeggen ze dan.” In zijn instructie voor het D-rijbewijs vergeet Dick dan ook niet om het belang van het comfort te benadrukken. “Ik zeg gewoon: joh, je kan de bochten ook wat rustiger pakken, hè, want als jouw passagiers straks misselijk worden en in de bus kotsen, moet jij het opruimen.”

Van alle rijbewijzen en voertuigen is de trekker toch het minst favoriet bij Dick. “Het is een vervelend ding om mee te rijden, het hobbelt, het stuitert en je bent traag. Ik zeg altijd: we gaan met het meest gehate voertuig de weg op. Maar, als ik dan een keer les in de trekker geef, vind ik het wel leuk om te doen. De hele tijd hoeft voor mij niet, maar de afwisseling is leuk.”

En de meest favoriete? Dat is op dit moment de motor. “Je kan bij de motor je flexibiliteit en snelheid benutten, terwijl dat in de vrachtwagen niet kan. Dus verkeersinzichtelijk heb je een totaal andere rijstijl nodig. Je moet bij elk voertuig weer scherp zijn op een ander aspect.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Instructeur Dick in de les-trekker
Instructeur Dick in de les-trekker

Mindset en toekomstdromen

Hoewel Dick in de rijschoolbranche inmiddels alles voorbij heeft zien komen, vindt hij dat hij nooit is uitgeleerd. Elke dag leert hij bij en dat is te danken aan zijn mindset. “Laat ik vooropstellen dat ik nog altijd veel leer van leerlingen, beroepschauffeurs en collega’s. Als je er op die manier in staat, leer je elke dag wat bij. Ik vind het ook heel belangrijk dat ik als instructeur echt weet hoe het er in de praktijk aan toegaat. Daarom ben ik naast mijn vak als instructeur voor alle rijbewijzen ook nog touringcar- en vrachtwagenchauffeur. Uit eigen beleving kun je dan een verhaal overdragen aan je leerlingen. Op het moment dat je dat doet, weet je mensen te boeien en wordt het geen droge kost. Daarnaast ben ik heel erg een praktijkmens en ga ik veel op pad om het vak nog beter te leren.”

Met een grote passie voor voertuigen, techniek en logistiek, is Dick nog lang niet klaar om stil te gaan zitten.“Ik heb nu alles op het land een keer gehad en met boten heb ik niet zoveel, dus ik zou nog wel een keer willen vliegen in een sportvliegtuig. Ik ben in ieder geval gewoon écht als een vis in het water in wat ik nu doe.”

Misschien ook interessant:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.