Column Arno Smits (BOVAG): Verantwoordelijkheid

Column Arno Smits (BOVAG): Huiswerk

Arno Smits Foto: BOVAG Rijscholen

In zijn maandelijkse column voor RijschoolPro praat Arno Smits over het wel en wee binnen de rijschoolbranche. Deze maand pleit hij voor een steunpakket vanuit de overheid waarin er passend wordt tegemoetgekomen in de energiekosten van zowel kleine als grote rijscholen.

Op Prinsjesdag presenteerde het kabinet een blauwdruk voor de tegemoetkoming van particulieren in de gestegen energiekosten. Dat werd uiteindelijk een pakket dat zomaar 23 miljard euro kan gaan kosten. Naar een concrete compensatiemaatregel voor ondernemers was het echter flink zoeken in de officiële Prinsjesdagstukken. Puntje bij paaltje kwam daar dan toch de regeling Tegemoetkoming EnergieKosten, oftewel TEK. Maar die regeling was nog niet goed en wel gepresenteerd, of hij kon eigenlijk al meteen bij het grofvuil. Iemand in Den Haag heeft namelijk bedacht dat de energierekening van een MKB’er minimaal 12,5 procent van de totale omzet moet uitmaken om ervoor in aanmerking te komen. Laten we hopen dat de Tweede Kamer er intussen in is geslaagd om dit plan van tafel te krijgen, want die norm is bizar hoog. Op TV was al een bakker te zien die schatte op een aandeel van rond de 11 procent te zitten en hij opperde om dan maar voor die resterende anderhalf procent de gaskraan met opzet open te laten staan. Want tja… anders geen financiële steun. Wederom blijkt dat de regering veel te weinig oog heeft voor de praktijk van alledag in het bedrijfsleven. En dan met name het MKB, toch nog steeds de motor van de economie.

Samen met MKB Nederland heeft BOVAG de lobbyactiviteiten richting politiek Den Haag in elk geval flink opgevoerd. Wat BOVAG betreft komt er een veel reëlere norm voor toekenning van de steun, bijvoorbeeld een grens van om en nabij 7,5 procent, met voldoende ruimte voor maatwerk, ook voor rijscholen van klein tot groot. En in de regeling moet tevens gedifferentieerd kunnen worden naar activiteit en daarnaast moet de maatregel ook van toepassing zijn voor BV’s of vestigingen die onder een holding vallen. U ziet, we hebben ons huiswerk gedaan. Dat nu bij de dames en heren bewindslieden, volksvertegenwoordigers en ambtenaren ook het licht mag gaan schijnen.

Arno Smits
Voorzitter BOVAG Rijscholen 

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.