CBR ontwikkelt nieuwe cursussen om verkeersveiligheid te vergroten

CBR ontwikkelt nieuwe cursussen om verkeersveiligheid te vergroten

Politie uniformen Foto: Unsplash

Om de verkeersveiligheid te vergroten, biedt het CBR vanaf 2023 twee nieuwe cursussen aan. Het gaat om de nieuwe ‘educatieve maatregel drugs’ (EMD) voor drugsgebruik achter het stuur en een korte cursus gedrag en verkeer (LEMG) voor jonge bestuurders die een snelheidsovertreding hebben begaan.

De nieuwe cursussen zijn een van de punten die onlangs zijn besproken op de Politie-CBR-dag 2022 in Utrecht. Vertegenwoordigers van onder meer de politie, de marechaussee, de politieacademie en het CBR spraken tijdens deze dag over de verkeersveiligheid in Nederland en hoe deze vergroot kan worden.

De twee nieuwe cursussen zijn ontwikkeld naar aanleiding van situaties die vaak worden opgemerkt tijdens verkeerscontroles. Zo blijkt drugsgebruik achter het stuur steeds vaker voor te komen dan alcohol, is te lezen op de website van het CBR.

Opgelegde mededeling

Het CBR ontvangt bericht van de politie wanneer zij iemand een mededeling willen opleggen. Het CBR besluit daarna of een bestuurder onderzoek moet laten doen naar bijvoorbeeld de rijvaardigheid óf dat hij of zij een cursus alcohol of gedrag moet volgen. Een dusdanige mededeling ontvangt de organisatie nu circa 3.000 keer per jaar, maar naar hun idee komt risicovol gedrag op de weg vaker voor dan dat.

Projectleider infrastructuur en plaatsvervangend portefeuillehouder Verkeer bij de Nationale Politie, Paul Broer, stelde: “Sinds de afgelopen coronajaren is het er in het verkeer niet gezelliger op geworden. Het Openbaar Ministerie signaleert een toename van het aantal processen-verbaal in het verkeer, maar inderdaad: de educatieve maatregelen zijn lang niet altijd bekend.”

Broer heeft het idee dat agenten op straat soms in hun hoofd een rekensommetje maken. “Een boete én de kosten van een cursus, dat vinden zij soms te veel. Het is belangrijk dat we onze collega’s op straat de argumenten geven dat het nut van de op te leggen maatregel en de veiligheid belangrijker zijn dan de financiële consequenties voor de weggebruiker die de regels overtreedt.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.