Door de ogen van een leerling: Lieve vlogt erop los tijdens de rijles
PORTRET VAN EEN ONDERNEMER

Door de ogen van een leerling: Lieve vlogt erop los tijdens de rijles

De eerste vlog van Lieve is woensdag online gegaan.Into Traffic

Het is een trend in de rijschoolbranche: video’s maken op TikTok, Instagram en Youtube om nieuwe leerlingen te werven en tips te geven. Deze video’s worden vaak gemaakt door de rijinstructeurs zelf. Dat kan anders, dacht Robin Siemes (28), eigenaar en rijinstructeur van rijschool Into Traffic uit Arnhem. Hij is op zoek gegaan naar een leerling die vlogs kan maken over de belevenissen tijdens de rijlessen en daarbuiten.

“Wij hebben verschillende personen die ons helpen met de marketing voor de rijschool”, vertelt Robin. “Met hen waren we aan het kijken wie onze klant precies is en hoe we hem of haar het beste kunnen aanspreken. Het viel ons op dat bij veel rijscholen de instructeurs video’s maken over de opleiding en hoe alles werkt. Wij vinden het heel belangrijk dat toekomstige leerlingen gaan zien hoe bij ons een rijopleiding werkt. We dachten: zoiets kan beter verteld worden door een leerling zelf. Dan heb je net even andere content en context. Zo zijn we op zoek gegaan.”

Robin geeft toe pas vrij recent te zijn begonnen met het gebruik van social media voor de rijschool. “We hebben het voorheen vooral druk gehad met de lessen. Maar nu we flink groeien, gaat de focus ook meer naar social media.”

Zoektocht naar geschikte kandidaat

Nadat de vacature online stond, heeft het nog zo’n drie á vier maanden geduurd voor de rijschool de perfecte kandidaat tegenkwam. “De aanmeldingen stroomden niet binnen. Het was niet heel makkelijk om geschikte kandidaten te vinden die content voor de rijschool konden maken, het is erg specifiek”, legt Robin uit. “We vonden het ook erg belangrijk dat het iemand was die nog geen rijbewijs had en dus echt aan het leren is. We willen ook de dingen die niet goed gaan in beeld brengen, want dat hoort er ook bij zodat je een goede indruk van de rijopleiding krijgt.”

We dachten: zoiets kan beter verteld worden door een leerling zelf

Van de drie kandidaten hebben ze uiteindelijk de beste ‘klik’ met Lieve Klaassen (18). Een vriendin van haar volgde rijlessen bij Into Traffic en ze had net een proefles ingepland toen ze op Instagram de vacature voor junior content creator voorbij zag komen. “Ik heb mijn eigen bedrijf opgericht met behulp van een filmmaker. Ik wil graag wat meer ervaring krijgen en zelfvertrouwen opdoen op het gebied van video’s maken. Dit kwam op mijn pad en het leek me een hele mooie stap waar ik veel van kan leren”, aldus Lieve.

Promoten en begeleiden

De video’s die Lieve gaat maken zijn niet alleen bedoeld om nieuwe leerlingen aan te trekken, maar ook om huidige leerlingen beter te begeleiden. “We gebruiken de rijschoolsoftware van PlanGo. In deze software staan video’s waar leerlingen bijvoorbeeld aangesproken worden met ‘U’ en je hoort van leerlingen dat ze dan best snel afhaken. Deze video’s willen we gaan vervangen door de video’s die Lieve gaat opnemen, zodat ze beter aansluiten bij de doelgroep.”

“Een andere reden waarom we ook de rijopleiding in beeld willen brengen, is omdat we ook met enige regelmaat leerlingen krijgen van andere rijscholen die daar al twintig tot dertig rijlessen hebben gehad”, vervolgt Robin. “We merken dat ze niet zo goed weten waar ze aan toe zijn en dat ze hun grip op de kosten van de rijopleiding verliezen. Eigenlijk best gek: je stapt blanco je rijopleiding in, zonder plan. Door de video’s weten leerlingen beter waar ze aan toe zijn.”

Tekst gaat verder onder de video.

Flinke investering

Er is een forse investering gedaan om de video’s gelijk goed aan te pakken. Een van de kantoorruimtes is omgebouwd tot een ware studio met lampen en een aantal camera’s. Ook is er geïnvesteerd in apparatuur om in de lesauto de video’s op te nemen, onder andere in een camera met een lens die ver kan uitzoomen waardoor Lieve en de instructeur goed in beeld komen. Ook hebben ze een drone om beelden vanuit de lucht te maken.

Daarnaast is er een actioncam die buiten op de auto kan worden geplakt, een GoPro, verschillende soorten microfoons en een lichtset die met de auto mee kan. “Dit is best een investering. De kosten om dit alles aan te schaffen is een aantal rijbewijzen die je moet wegrijden. We hebben het er wel voor over om het gewoon goed neer te zetten. We willen dat je die kwaliteit ook terugziet in de video’s”, verklaart Robin.

Eerste vlog online

De eerste vlog van Lieve is woensdag online gegaan. “Ik vond het best spannend om die eerste video te maken. We moesten echt even kijken hoe we het gingen aanpakken en wat fijn werkte. Maar uiteindelijk is het allemaal best soepel verlopen”, aldus Lieve. De volledige video’s staan op Youtube. Op TikTok en op Instagram staat een korte versie met een link naar Youtube. Robin is trots: “Het is natuurlijk de eerste video, dus het was soms nog even zoeken hoe we het allemaal gingen doen. Maar ik vind hem perfect geworden.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Nienke Eusterbrock

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Door de ogen van een leerling: Lieve vlogt erop los tijdens de rijles | RijschoolPro
Door de ogen van een leerling: Lieve vlogt erop los tijdens de rijles
PORTRET VAN EEN ONDERNEMER

Door de ogen van een leerling: Lieve vlogt erop los tijdens de rijles

De eerste vlog van Lieve is woensdag online gegaan.Into Traffic

Het is een trend in de rijschoolbranche: video’s maken op TikTok, Instagram en Youtube om nieuwe leerlingen te werven en tips te geven. Deze video’s worden vaak gemaakt door de rijinstructeurs zelf. Dat kan anders, dacht Robin Siemes (28), eigenaar en rijinstructeur van rijschool Into Traffic uit Arnhem. Hij is op zoek gegaan naar een leerling die vlogs kan maken over de belevenissen tijdens de rijlessen en daarbuiten.

“Wij hebben verschillende personen die ons helpen met de marketing voor de rijschool”, vertelt Robin. “Met hen waren we aan het kijken wie onze klant precies is en hoe we hem of haar het beste kunnen aanspreken. Het viel ons op dat bij veel rijscholen de instructeurs video’s maken over de opleiding en hoe alles werkt. Wij vinden het heel belangrijk dat toekomstige leerlingen gaan zien hoe bij ons een rijopleiding werkt. We dachten: zoiets kan beter verteld worden door een leerling zelf. Dan heb je net even andere content en context. Zo zijn we op zoek gegaan.”

Robin geeft toe pas vrij recent te zijn begonnen met het gebruik van social media voor de rijschool. “We hebben het voorheen vooral druk gehad met de lessen. Maar nu we flink groeien, gaat de focus ook meer naar social media.”

Zoektocht naar geschikte kandidaat

Nadat de vacature online stond, heeft het nog zo’n drie á vier maanden geduurd voor de rijschool de perfecte kandidaat tegenkwam. “De aanmeldingen stroomden niet binnen. Het was niet heel makkelijk om geschikte kandidaten te vinden die content voor de rijschool konden maken, het is erg specifiek”, legt Robin uit. “We vonden het ook erg belangrijk dat het iemand was die nog geen rijbewijs had en dus echt aan het leren is. We willen ook de dingen die niet goed gaan in beeld brengen, want dat hoort er ook bij zodat je een goede indruk van de rijopleiding krijgt.”

We dachten: zoiets kan beter verteld worden door een leerling zelf

Van de drie kandidaten hebben ze uiteindelijk de beste ‘klik’ met Lieve Klaassen (18). Een vriendin van haar volgde rijlessen bij Into Traffic en ze had net een proefles ingepland toen ze op Instagram de vacature voor junior content creator voorbij zag komen. “Ik heb mijn eigen bedrijf opgericht met behulp van een filmmaker. Ik wil graag wat meer ervaring krijgen en zelfvertrouwen opdoen op het gebied van video’s maken. Dit kwam op mijn pad en het leek me een hele mooie stap waar ik veel van kan leren”, aldus Lieve.

Promoten en begeleiden

De video’s die Lieve gaat maken zijn niet alleen bedoeld om nieuwe leerlingen aan te trekken, maar ook om huidige leerlingen beter te begeleiden. “We gebruiken de rijschoolsoftware van PlanGo. In deze software staan video’s waar leerlingen bijvoorbeeld aangesproken worden met ‘U’ en je hoort van leerlingen dat ze dan best snel afhaken. Deze video’s willen we gaan vervangen door de video’s die Lieve gaat opnemen, zodat ze beter aansluiten bij de doelgroep.”

“Een andere reden waarom we ook de rijopleiding in beeld willen brengen, is omdat we ook met enige regelmaat leerlingen krijgen van andere rijscholen die daar al twintig tot dertig rijlessen hebben gehad”, vervolgt Robin. “We merken dat ze niet zo goed weten waar ze aan toe zijn en dat ze hun grip op de kosten van de rijopleiding verliezen. Eigenlijk best gek: je stapt blanco je rijopleiding in, zonder plan. Door de video’s weten leerlingen beter waar ze aan toe zijn.”

Tekst gaat verder onder de video.

Flinke investering

Er is een forse investering gedaan om de video’s gelijk goed aan te pakken. Een van de kantoorruimtes is omgebouwd tot een ware studio met lampen en een aantal camera’s. Ook is er geïnvesteerd in apparatuur om in de lesauto de video’s op te nemen, onder andere in een camera met een lens die ver kan uitzoomen waardoor Lieve en de instructeur goed in beeld komen. Ook hebben ze een drone om beelden vanuit de lucht te maken.

Daarnaast is er een actioncam die buiten op de auto kan worden geplakt, een GoPro, verschillende soorten microfoons en een lichtset die met de auto mee kan. “Dit is best een investering. De kosten om dit alles aan te schaffen is een aantal rijbewijzen die je moet wegrijden. We hebben het er wel voor over om het gewoon goed neer te zetten. We willen dat je die kwaliteit ook terugziet in de video’s”, verklaart Robin.

Eerste vlog online

De eerste vlog van Lieve is woensdag online gegaan. “Ik vond het best spannend om die eerste video te maken. We moesten echt even kijken hoe we het gingen aanpakken en wat fijn werkte. Maar uiteindelijk is het allemaal best soepel verlopen”, aldus Lieve. De volledige video’s staan op Youtube. Op TikTok en op Instagram staat een korte versie met een link naar Youtube. Robin is trots: “Het is natuurlijk de eerste video, dus het was soms nog even zoeken hoe we het allemaal gingen doen. Maar ik vind hem perfect geworden.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Nienke Eusterbrock

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.