NXXT-oprichter Jan Catsburg: ‘Ik heb me in al die jaren steeds weer opnieuw uit moeten vinden’
portret van een ondernemer

NXXT-oprichter Jan Catsburg: ‘Ik heb me in al die jaren steeds weer opnieuw uit moeten vinden’

Franchiseondernemer Jan Catsburg Foto: Jan Catsburg

Jan Catsburg (36) heeft in zijn loopbaan al aardig wat hobbels moeten overkomen: van de kredietcrisis tot aan de coronapandemie. Maar, daar laat deze goed georganiseerde ondernemer zich niet door uit het veld slaan. Met zijn in 2009 opgerichte franchiseformule NXXT rijden er inmiddels meer dan 150 lesauto’s door heel het land.

NXXT, dat Catsburg op zijn 22e levensjaar heeft opgericht, is ontstaan vanuit de vragen die hij destijds in zijn omgeving hoorde. Hij werkte bij een opleidingsinstituut voor rijinstructeurs en vroeg zich af wat de aspirant-instructeurs wilden gaan doen na afloop van hun studie. “Dan zeiden ze: het liefst een eigen rijschool, maar ik weet niet hoe of wat”, vertelt Catsburg. “Toen zei ik: ik ga een franchise starten, sluit je bij mij aan.”

Waar de bescheiden ondernemer zijn eerste dagen begon met flyeren op straat en geld pompen in de volgens hem ‘bodemloze put’ genaamd het internet, is zijn onderneming inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste rijscholen in Nederland. “Gedurende al die jaren heb ik me steeds weer opnieuw uit moeten vinden. Je krijgt namelijk steeds weer een andere rol binnen het bedrijf”, aldus Catsburg. “Maar we zijn samen gegroeid tot een organisatie die kwaliteit en stabiliteit biedt. Alles is geregeld, we staan altijd aan. En als ik naar het verleden kijk, heb ik vanaf het eerste moment al gezegd dat we het verschil moeten maken. We willen het anders doen, we willen landelijke dekking hebben én we willen elkaar versterken in wat we doen.”

De succesformule van NXXT

Meten is weten, dat is volgens Catsburg de kern van zijn bedrijfsvoering. “Het draait altijd om de feiten. Kijk naar de feiten van je rijschool, kijk naar de feiten van je bedrijf. Weet wat je doet aan omzet, weet hoeveel uren je maakt.” Daarnaast moet je volgens de NXXT-oprichter altijd een plan B hebben. “Ik ben niet voor één gat te vangen en ik denk altijd in oplossingen. Als iets moeilijk is of moeizaam gaat, denk ik: maar wat kan er wel?”

Ook meegaan in de ontwikkelingen van de maatschappij is volgens Catsburg onmisbaar in het werken met een dynamische doelgroep zoals die in de rijschoolbranche. “De wereld van nu verandert veel meer dan twintig jaar geleden. Ik sta ervan te kijken hoe snel alles gaat en waar de jeugd mee bezig is. Je moet niet blijven hangen in oude patronen, je moet meeveren.”

Toekomst

Op dit moment zijn de NXXT-lesauto’s Nederland-breed te vinden van Zeeuws-Vlaanderen tot aan Groningen en van Friesland tot aan Limburg. Ondanks de grootte van deze inmiddels bijna vijftien jaar geleden opgerichte onderneming, blijven er volgens Catsburg altijd doelen om naar te streven. “Afgelopen jaar zijn we met twintig auto’s gegroeid en dat verwacht ik de komende jaren door te kunnen zetten. Met een jaar of drie verwacht ik op 200 auto’s te zitten, dat is ons doel. Dat is de mijlpaal waar we samen naartoe werken.”

Daarnaast heeft NXXT op 1 januari 2023 een nieuw kantoor in Blaricum geopend, wat de teller van het totale aantal kantoren op vier zet. “We hebben daarnaast nog zaaltjes die we huren voor opleidingsdoeleinden. Het zou natuurlijk leuk zijn om die ruimtes steeds wat verder uit te breiden. En, voor docenten voor de opleiding tot rijinstructeur staat onze deur op dit moment zeker open”, zegt Catsburg tot slot.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

1 reactie op “NXXT-oprichter Jan Catsburg: ‘Ik heb me in al die jaren steeds weer opnieuw uit moeten vinden’”

Dwars|02.02.23|18:42

NXXT rijscholen..
Hebben die niet zo ongeveer het laagste slagingspercentage van Nederland?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.