Voedingscoach Eliza: ‘Vermijd snoepen uit verveling’

Voedingscoach Eliza: ‘Vermijd snoepen uit verveling’

Foto ter illustratie Foto: Unsplash

Mensen die hele dagen onderweg zijn, hebben vaak niet veel tijd om gedurende de dag gezond te eten. Gentse voedingscoach Eliza Gabriël geeft daarom tips voor een gezond ontbijt en lunch on the go

“Mijn grootste tip is om op voorhand na te denken over hoe je je maaltijden indeelt en klaarmaakt”, legt Eliza uit. “Zet bijvoorbeeld de avond van tevoren al een havermoutpapje klaar, op basis van havermout, chiazaad en melk. Dat kan dan goed indikken in de ijskast. Je kan er vervolgens fruit of nootjes in doen. Dan heb je een gezond en voedzaam ontbijt.”

“Een andere optie is bananenbrood of een poké bowl.” Beide opties zijn volgens de voedingsdeskundige gezond, veelzijdig en makkelijk mee te nemen. “Nog een handige tip: neem een kleine koelbox mee. Daar kan je snacks, zoals hummus, crackers, mini-komkommers, kerstomaatjes, fruit en yoghurt in meenemen.

No-go

Wat je vooral niet moet doen, is snoepen uit verveling, zegt Gabriël. “Als je een hele dag in de auto zit, dan heeft je lichaam geen tijd om die suikers te verwerken. Uiteindelijk leidt dit tot veel pieken in je bloedsuiker, maar gaat je lichaam die suikers ook opslaan als vet. Door weinig te bewegen, verhoog je daardoor de kans op diabetes en te hoge cholesterol.”

Balans

Hoewel deze Gentse voedingscoach anderen nu alles kan vertellen over gezonde voeding en structuur, was dit niet altijd het geval. “Vroeger maakte ik me vaak schuldig aan vijf keer pasta per week of handige kant-en-klare maaltijden. Totdat ik vond dat het genoeg was. Ik besloot het over een andere boeg te gooien en naar mijn eigen lichaam en de wetenschap rond voeding te luisteren.” En dat is volgens haar dan ook meteen de basis van een gezond leven: je lichaam voeden met dat wat jij nodig hebt.

“Een chocolaatje, een taartje: het kan allemaal. Wel bel ben ik bewust bezig met wat dit betekent voor mijn lichaam en maak ik een bewuste keuze tussen eens een taartje of eens een banaan. Zo kan ik genieten van de rust in mijn hoofd en in de keuken, spaar ik tijd en geld uit én heb ik tonnen energie”, zegt Gabriël tot slot.

Het hele interview met voedingscoach Eliza Gabriël lees je hier.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Matthias Vanheerentals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.