Arie’s veelzijdige carrière: een leven als politieagent én als rijinstructeur
blikvanger

Arie’s veelzijdige carrière: een leven als politieagent én als rijinstructeur

De twee passies van Arie Foto: Arie Slingerland

De Overijsselse Arie Slingerland helpt mensen aan een rijbewijs, maar vordert er ook wel eens eentje in. Al meer dan 13 jaar is hij vrijwilliger bij de politie en sinds 2014 ook trotse eigenaar van Rijschool Slingerland. In de combinatie van deze twee ogenschijnlijk uiteenlopende banen, vindt Arie dagelijks de overeenkomsten. “Ik doe een beetje van beide, voor mij the best of both worlds.”

Stilzitten is niks voor Arie, dus besloot hij in 2014 zijn intrede te maken in de rijschoolbranche. Het beroep van politieagent en dat van rijinstructeur lijken in eerste instantie weinig met elkaar te maken te hebben, ziet Arie de overeenkomsten weldegelijk. “Verkeersveiligheid vind ik interessant en leuk, en dat is in beide banen terug te vinden. Ik ben geen politieagent om boetes uit te schrijven, zoals mensen dat vaak denken, maar juist om een stukje bewustwording bij te brengen. Dat doe ik ook bij mijn leerlingen. Je coacht ze en ziet dat ze dingen steeds meer beginnen te begrijpen en een groei laten zien. Zo doe ik steeds een beetje van beide, voor mij the best of both worlds.”

De vakgebieden ziet Arie dan ook juist als een verrijking voor elkaar. “De meeste leerlingen weten wel dat ik ook als vrijwilliger bij de politie werkzaam ben en dat vinden ze best interessant. Ik vertel hen dan ook wel eens dat ik een rijbewijs heb ingevorderd van iemand die met drank of drugs achter het stuur zat. Dan leg ik hen uit wat de gevolgen daarvan zijn, bijvoorbeeld strafrechtelijk, maar ook dat je dan op – een dure – cursus moet bij het CBR.”

Ook op andere gebeurtenissen of overtredingen in het verkeer die tijdens de rijles plaatsvinden, speelt Arie in. “Dat doe ik vooral om leerlingen bewust te maken van het verkeer om hun heen. Kijk eens wat er zojuist gebeurde: is dat slim? Hoe zou jij hebben gehandeld? Het boetebedrag van die actie vertel ik er dan ook altijd bij.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

“Verkeersveiligheid vind ik interessant en leuk, en dat is in beide banen terug te vinden” – Arie Slingerland

Knop omzetten

Waarin dan wel het verschil zit tussen de twee beroepen van Arie? “In wat je wel en niet mag op de weg. Politie mag vrijwel alle regels negeren, mits dat noodzakelijk is en mits het veilig blijft. Maar tijdens een rijles moet je leerlingen natuurlijk juist aanleren om zich altijd aan alle regels te houden. Dat was aan het begin wel iets waar ik echt tegenaan liep, die twee werelden die samenkwamen. Dat is even de knop omzetten.”

Wat de toekomst betreft, denkt Arie erover om ooit nog eens de stap te maken richting de OGS-rijinstructie. De ervaring van het rijles geven in combinatie met zijn werkzaamheden binnen de politie maken dat voor hem tot een eventuele interessante volgende stap.
Al met al vullen Arie’s werkzaamheden elkaar mooi aan. “Ik zie het als een serieuze hobby binnen de politie en een serieuze baan als instructeur.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Arie’s veelzijdige carrière: een leven als politieagent én als rijinstructeur | RijschoolPro
Arie’s veelzijdige carrière: een leven als politieagent én als rijinstructeur
blikvanger

Arie’s veelzijdige carrière: een leven als politieagent én als rijinstructeur

De twee passies van Arie Foto: Arie Slingerland

De Overijsselse Arie Slingerland helpt mensen aan een rijbewijs, maar vordert er ook wel eens eentje in. Al meer dan 13 jaar is hij vrijwilliger bij de politie en sinds 2014 ook trotse eigenaar van Rijschool Slingerland. In de combinatie van deze twee ogenschijnlijk uiteenlopende banen, vindt Arie dagelijks de overeenkomsten. “Ik doe een beetje van beide, voor mij the best of both worlds.”

Stilzitten is niks voor Arie, dus besloot hij in 2014 zijn intrede te maken in de rijschoolbranche. Het beroep van politieagent en dat van rijinstructeur lijken in eerste instantie weinig met elkaar te maken te hebben, ziet Arie de overeenkomsten weldegelijk. “Verkeersveiligheid vind ik interessant en leuk, en dat is in beide banen terug te vinden. Ik ben geen politieagent om boetes uit te schrijven, zoals mensen dat vaak denken, maar juist om een stukje bewustwording bij te brengen. Dat doe ik ook bij mijn leerlingen. Je coacht ze en ziet dat ze dingen steeds meer beginnen te begrijpen en een groei laten zien. Zo doe ik steeds een beetje van beide, voor mij the best of both worlds.”

De vakgebieden ziet Arie dan ook juist als een verrijking voor elkaar. “De meeste leerlingen weten wel dat ik ook als vrijwilliger bij de politie werkzaam ben en dat vinden ze best interessant. Ik vertel hen dan ook wel eens dat ik een rijbewijs heb ingevorderd van iemand die met drank of drugs achter het stuur zat. Dan leg ik hen uit wat de gevolgen daarvan zijn, bijvoorbeeld strafrechtelijk, maar ook dat je dan op – een dure – cursus moet bij het CBR.”

Ook op andere gebeurtenissen of overtredingen in het verkeer die tijdens de rijles plaatsvinden, speelt Arie in. “Dat doe ik vooral om leerlingen bewust te maken van het verkeer om hun heen. Kijk eens wat er zojuist gebeurde: is dat slim? Hoe zou jij hebben gehandeld? Het boetebedrag van die actie vertel ik er dan ook altijd bij.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

“Verkeersveiligheid vind ik interessant en leuk, en dat is in beide banen terug te vinden” – Arie Slingerland

Knop omzetten

Waarin dan wel het verschil zit tussen de twee beroepen van Arie? “In wat je wel en niet mag op de weg. Politie mag vrijwel alle regels negeren, mits dat noodzakelijk is en mits het veilig blijft. Maar tijdens een rijles moet je leerlingen natuurlijk juist aanleren om zich altijd aan alle regels te houden. Dat was aan het begin wel iets waar ik echt tegenaan liep, die twee werelden die samenkwamen. Dat is even de knop omzetten.”

Wat de toekomst betreft, denkt Arie erover om ooit nog eens de stap te maken richting de OGS-rijinstructie. De ervaring van het rijles geven in combinatie met zijn werkzaamheden binnen de politie maken dat voor hem tot een eventuele interessante volgende stap.
Al met al vullen Arie’s werkzaamheden elkaar mooi aan. “Ik zie het als een serieuze hobby binnen de politie en een serieuze baan als instructeur.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.