KAIN: het verhaal van een ‘grenzeloze autist’ die zijn rijbewijs wil halen
speelfilm

KAIN: het verhaal van een grenzeloze autist die zijn rijbewijs wil halen

De filmmakers willen aandacht vragen voor de rol van mensen met autisme in de maatschappij Foto: Stichting We Need Dreams

In de Nederlandse tragikomische speelfilm KAIN wil een grenzeloze autist zijn rijbewijs halen om te bewijzen dat hij normaal kan functioneren in de wereld om hem heen. Regisseur Gabriel Bauer en hoofdrolspeler Daniël Gellvoet willen met deze film aandacht vragen voor de worsteling van mensen met autisme in een maatschappij die hen niet voor vol aanziet.

KAIN is geïnspireerd op het leven van hoofdrolspeler Daniël die in hartje Amsterdam op een groep voor mensen met autisme woont. Hij heeft het gevoel vaak niet als ‘normaal’ te worden gezien, en dat plaatst hem ongewild buiten de maatschappij. In de speelfilm, waarvoor een crowdfunding is gestart, ontmoet KAIN tijdens een rijles de liefde van zijn leven. Hierdoor komt zijn wens aansluiting te vinden met de wereld om hem heen, op scherp te staan.

Belang van de film

Het productieteam wil door middel van de speelfilm relevante thema’s rondom autisme aan het licht brengen, zoals zelfacceptatie, perceptie en buitensluiten. Via de belevingswereld van KAIN willen zij de kijker bewust maken van zichzelf en de sociale omgangsvormen, die voor mensen met autisme vaak als erg tegenstrijdig voelen. “Het behalen van het rijbewijs loopt als een rode draad door de film. Er leeft namelijk nog altijd een vooroordeel dat mensen met autisme hun rijbewijs niet kunnen halen. We willen met dit verhaal daarom begrip kweken voor dat deel van de bevolking dat zich in het autistisch spectrum bevindt en er zo voor zorgen dat zij zichzelf terugzien op het witte doek”, aldus het team. Er is op dit moment volgens hen namelijk geen enkele film waarin de hoofdrolspeler daadwerkelijk zelf autisme heeft.

De film gaat niet alleen over Daniël, maar wordt ook met hem gemaakt. “Waar mogelijk betrekken we andere neurodiverse acteurs bij de film en op de set werken we waar mogelijk met neurodiverse crewleden”, zegt het productieteam. Stichting Inter-Acting ondersteunt hen bij het vinden van acteurs met autisme.

Crowdfunding

De speelfilm wordt ontwikkeld in samenwerking met hoogleraar Diversiteit en Autisme professor dr. Sander Begeer, tevens oprichter van het Nederlands Autisme Register. “Autistische mensen inzetten in een film is een voorbeeld van werkelijke inclusiviteit: we nodigen ze niet alleen uit voor het feest, maar laten ze ook dansen”, aldus Begeer.

In september 2023 doet het team een aanvraag bij het Filmfonds voor de realisering van KAIN.

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

KAIN: het verhaal van een grenzeloze autist die zijn rijbewijs wil halen | RijschoolPro
KAIN: het verhaal van een ‘grenzeloze autist’ die zijn rijbewijs wil halen
speelfilm

KAIN: het verhaal van een grenzeloze autist die zijn rijbewijs wil halen

De filmmakers willen aandacht vragen voor de rol van mensen met autisme in de maatschappij Foto: Stichting We Need Dreams

In de Nederlandse tragikomische speelfilm KAIN wil een grenzeloze autist zijn rijbewijs halen om te bewijzen dat hij normaal kan functioneren in de wereld om hem heen. Regisseur Gabriel Bauer en hoofdrolspeler Daniël Gellvoet willen met deze film aandacht vragen voor de worsteling van mensen met autisme in een maatschappij die hen niet voor vol aanziet.

KAIN is geïnspireerd op het leven van hoofdrolspeler Daniël die in hartje Amsterdam op een groep voor mensen met autisme woont. Hij heeft het gevoel vaak niet als ‘normaal’ te worden gezien, en dat plaatst hem ongewild buiten de maatschappij. In de speelfilm, waarvoor een crowdfunding is gestart, ontmoet KAIN tijdens een rijles de liefde van zijn leven. Hierdoor komt zijn wens aansluiting te vinden met de wereld om hem heen, op scherp te staan.

Belang van de film

Het productieteam wil door middel van de speelfilm relevante thema’s rondom autisme aan het licht brengen, zoals zelfacceptatie, perceptie en buitensluiten. Via de belevingswereld van KAIN willen zij de kijker bewust maken van zichzelf en de sociale omgangsvormen, die voor mensen met autisme vaak als erg tegenstrijdig voelen. “Het behalen van het rijbewijs loopt als een rode draad door de film. Er leeft namelijk nog altijd een vooroordeel dat mensen met autisme hun rijbewijs niet kunnen halen. We willen met dit verhaal daarom begrip kweken voor dat deel van de bevolking dat zich in het autistisch spectrum bevindt en er zo voor zorgen dat zij zichzelf terugzien op het witte doek”, aldus het team. Er is op dit moment volgens hen namelijk geen enkele film waarin de hoofdrolspeler daadwerkelijk zelf autisme heeft.

De film gaat niet alleen over Daniël, maar wordt ook met hem gemaakt. “Waar mogelijk betrekken we andere neurodiverse acteurs bij de film en op de set werken we waar mogelijk met neurodiverse crewleden”, zegt het productieteam. Stichting Inter-Acting ondersteunt hen bij het vinden van acteurs met autisme.

Crowdfunding

De speelfilm wordt ontwikkeld in samenwerking met hoogleraar Diversiteit en Autisme professor dr. Sander Begeer, tevens oprichter van het Nederlands Autisme Register. “Autistische mensen inzetten in een film is een voorbeeld van werkelijke inclusiviteit: we nodigen ze niet alleen uit voor het feest, maar laten ze ook dansen”, aldus Begeer.

In september 2023 doet het team een aanvraag bij het Filmfonds voor de realisering van KAIN.

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.