Examinator Mark Groen: ‘Ouders, bezuinig niet op de veiligheid van je kind’
column

Examinator Mark Groen: ‘Ouders, bezuinig niet op de veiligheid van je kind’

Mark Groen is al twintig jaar examinator bij het CBR Foto: Mark Groen

Mark Groen uit Haarlem is al twintig jaar examinator bij het CBR en vindt dat naar eigen zeggen een ‘topbaan’. Voor RijschoolPro werpt hij vanuit zijn expertise een blik op de lange wachttijden bij het CBR, de voorbereidingen voor een praktijkexamen en de rol van de ouder in dit alles.

Ja, na twee Covid-sluitingen zijn de wachttijden helaas flink opgelopen. Ondanks overwerken in weekenden en op feestdagen en ondanks het werven van examinatoren, lopen de reserveringstermijnen maar heel langzaam terug. Dat gezegd hebbende, denk ik dat het in deze kwestie cruciaal is om ervoor te zorgen dat kandidaten in één keer slagen voor hun praktijkexamen. Leerlingen moeten kiezen voor een goede rijschool, waar ze domweg het aantal lessen krijgen die ze nodig hebben. En, niet onbelangrijk: je moet tegenwoordig veel beter beslagen ten ijs komen dan vroegâh. Het verkeer is namelijk veel drukker – en helaas agressiever – geworden.

Daarnaast zijn er nog te veel kandidaten die in mijn ogen simpele – maar zeer essentiële – dingen niet hebben aangeleerd of niet zelfstandig kunnen tijdens hun praktijkexamen. Zoals het bedienen van de lichten, ruitenwissers en de achterruitverwarming. Ook leerlingen die de hellingproef nog niet onder de knie hebben, komen helaas nog te vaak voor.

Mijn motorinstructeur zei vroeger tegen mij: “Om je heen zijn het allemaal klootzakken. En als je zo denkt, kan je best oud worden in het verkeer”. Tegenwoordig noemen we dit ook wel ‘gevaarherkenning’. En niet op elk kruispunt alle kanten op kijken, is wat mij betreft dan ook een no go tijdens het praktijkexamen.

Niet bezuinigen

Het verkeer is een serieus spelletje, je moet het snappen om mee te kunnen spelen. Daarom wil ik iedereen op het hart drukken: bezuinig niet op je lessen. En ouders, bezuinig niet op de veiligheid van je kind. Ze leren niet pas autorijden als ze er alleen voor staan, dan gaan ze enkel en alleen pas ervaring opdoen.

En nee, ik word hier niet voor betaald, door wie dan ook, maar ik feliciteer liever iemand dan dat ik opnieuw een vervelende boodschap moet overbrengen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

2 reacties op “Examinator Mark Groen: ‘Ouders, bezuinig niet op de veiligheid van je kind’”

Els van Voren|10.05.23|21:17

Geachte heer Groen,
Op de site van het CBR staat het volgende; Het gemiddeld aantal lesuren voor het rijbewijs is ongeveer 43 (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten in 2021). Het aantal rijlessen dat je nodig hebt, is voor iedereen anders. Niet iedereen leert even snel. Laat de instructeur van je rijschool daarom inschatten hoeveel rijlessen jij nodig hebt.
Wellicht kunt u eens aan de heer Pechthold vragen om deze tekst aan te passen! Er bestaan geen gemiddelde leerlingen!

Michiel Van Leeuwen|11.05.23|09:17

Beste Els, je begrijpt blijkbaar statistiek niet. Gemiddelde leerlingen niet, maar wel een gemiddelde uit alle leerlingen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Examinator Mark Groen: ‘Ouders, bezuinig niet op de veiligheid van je kind’ | RijschoolPro
Examinator Mark Groen: ‘Ouders, bezuinig niet op de veiligheid van je kind’
column

Examinator Mark Groen: ‘Ouders, bezuinig niet op de veiligheid van je kind’

Mark Groen is al twintig jaar examinator bij het CBR Foto: Mark Groen

Mark Groen uit Haarlem is al twintig jaar examinator bij het CBR en vindt dat naar eigen zeggen een ‘topbaan’. Voor RijschoolPro werpt hij vanuit zijn expertise een blik op de lange wachttijden bij het CBR, de voorbereidingen voor een praktijkexamen en de rol van de ouder in dit alles.

Ja, na twee Covid-sluitingen zijn de wachttijden helaas flink opgelopen. Ondanks overwerken in weekenden en op feestdagen en ondanks het werven van examinatoren, lopen de reserveringstermijnen maar heel langzaam terug. Dat gezegd hebbende, denk ik dat het in deze kwestie cruciaal is om ervoor te zorgen dat kandidaten in één keer slagen voor hun praktijkexamen. Leerlingen moeten kiezen voor een goede rijschool, waar ze domweg het aantal lessen krijgen die ze nodig hebben. En, niet onbelangrijk: je moet tegenwoordig veel beter beslagen ten ijs komen dan vroegâh. Het verkeer is namelijk veel drukker – en helaas agressiever – geworden.

Daarnaast zijn er nog te veel kandidaten die in mijn ogen simpele – maar zeer essentiële – dingen niet hebben aangeleerd of niet zelfstandig kunnen tijdens hun praktijkexamen. Zoals het bedienen van de lichten, ruitenwissers en de achterruitverwarming. Ook leerlingen die de hellingproef nog niet onder de knie hebben, komen helaas nog te vaak voor.

Mijn motorinstructeur zei vroeger tegen mij: “Om je heen zijn het allemaal klootzakken. En als je zo denkt, kan je best oud worden in het verkeer”. Tegenwoordig noemen we dit ook wel ‘gevaarherkenning’. En niet op elk kruispunt alle kanten op kijken, is wat mij betreft dan ook een no go tijdens het praktijkexamen.

Niet bezuinigen

Het verkeer is een serieus spelletje, je moet het snappen om mee te kunnen spelen. Daarom wil ik iedereen op het hart drukken: bezuinig niet op je lessen. En ouders, bezuinig niet op de veiligheid van je kind. Ze leren niet pas autorijden als ze er alleen voor staan, dan gaan ze enkel en alleen pas ervaring opdoen.

En nee, ik word hier niet voor betaald, door wie dan ook, maar ik feliciteer liever iemand dan dat ik opnieuw een vervelende boodschap moet overbrengen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

6 reacties op “Examinator Mark Groen: ‘Ouders, bezuinig niet op de veiligheid van je kind’”

Els van Voren|10.05.23|21:17

Geachte heer Groen,
Op de site van het CBR staat het volgende; Het gemiddeld aantal lesuren voor het rijbewijs is ongeveer 43 (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten in 2021). Het aantal rijlessen dat je nodig hebt, is voor iedereen anders. Niet iedereen leert even snel. Laat de instructeur van je rijschool daarom inschatten hoeveel rijlessen jij nodig hebt.
Wellicht kunt u eens aan de heer Pechthold vragen om deze tekst aan te passen! Er bestaan geen gemiddelde leerlingen!

Michiel Van Leeuwen|11.05.23|09:17

Beste Els, je begrijpt blijkbaar statistiek niet. Gemiddelde leerlingen niet, maar wel een gemiddelde uit alle leerlingen.

Ed Win Dielessen|13.05.23|08:06

beste Michiel,

1

het zijn idd gemiddelden, maar ieder mens acht zichzelf beter als een gemiddelde, met als gevolg dat velen denken minder dan 43 lessen nodig te hebben.
Dan heb je de ouders die vroeger altijd maar 20 lessen nodig hadden, dus die komen uit op 30 lessen voor hun kind.

Ed Win Dielessen|13.05.23|08:07

2
maar, dan heb je nog rijlessen van 50;60;75;90;100 minuten, erg verwarrend allemaal.
Dan komt er nog bij dat een groot verschil merkbaar is of de lerling theorie geleerd heeft of dat deze een dagcursus gevolgd heeft en of ze uiteindelijk het hele spelletje snappen wat verkeersdeelname heet.

Ed Win Dielessen|13.05.23|08:08

3
tevens is dat getal van cbr ontstaan doordat ze kandidaten vroegen hier vrijwillig aan mee te doen. Je kan je voorstellen dat iemand die in 1x was geslaagd hier graag aan meedeed maar iemand die voor de 5e keer daar kwam en 100 rijlessen had gehad hier wat schaamte over kan hebben en niet aan zo’n onderzoek meewerkt.
Dus dat hele getal van cbr is dikke lucht.

Mark Groen|15.05.23|17:29

Uiteindelijk is het de moeilijke maar belangrijke taak om degene met de portemonnee te overtuigen dat het om veiligheid gaat. Wie vind het een goed idee dat zijn/haar kind nooit meer thuiskomt/levenslang invalide wordt, het op het geweten heeft een ander dit aangedaan te hebben omdat er bezuinigd is op lessen? Waar het talent (met een lamp te zoeken) na een lesje of 20-30 op niveau is, heeft de ander er na +130 lessen nog steeds grote moeite mee.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.