Rinie Vaane stopt na 43 jaar als instructeur: ‘Een tiet von komm'n en ‘n tiet von goan’
buitengewoon

Rinie Vaane stopt na 43 jaar als instructeur: ‘Een tiet von komm’n en ‘n tiet von goan’

Rinie stopt als rijinstructeur, maar niet als stadsomroeper Foto: Dirk-Jan Gjeltema

Rijinstructeur Rinie Vaane (67) is een waar begrip in Zeeland. Niet alleen door zijn 43 jaar binnen de rijschoolbranche, maar ook als stadsomroeper van Middelburg is hij inmiddels niet meer weg te denken. Met zijn werk als instructeur stopt hij nu, want “De tiet von goan is nu gekomm’n”.

Nog maanden na zijn 67e bleef Rinie actief binnen de rijschoolbranche. Invallen voor een zieke collega of bijspringen bij zijn zoon Mark, die ook al 17 jaar werkzaam is bij Vaane Verkeersinstructie. “Maar nu is het tijd om het los te laten”, zegt Rinie. “Omdat mijn instructeurspas nog geldig was, ben ik al die tijd lekker door blijven gaan. Nu mijn papieren verlopen zijn, heb ik een goede stok achter de deur. Ik vind het stik leuk, maar ik mag simpelweg geen rijles meer geven, zeg ik dan.”

Even wennen is het wel, vindt de Zeeuwse instructeur. “Het voelt toch heel bijzonder dat ik niet steeds meer ‘links’ en ‘rechts’ hoef te roepen. Ik droom ook nog wel eens van een volle agenda, maar het is nu tijd om volledig te gaan genieten.”

‘Machtig mooi’

De rijschoolbranche was niet altijd het einddoel voor Rinie. Na een tijd in de horeca werd hij opgeroepen voor militaire dienst, waar hij als kok en chauffeur werkte. Hier brak hij bij een stormbaanoefening zijn enkel. “Maar ja, een zeeuw die klaagt niet, dus daar ben ik mee door blijven lopen. Uiteindelijk ben ik in het ziekenhuis beland, waar bleek dat mijn knieën kapot waren. Lang verhaal kort: ik kon niet meer terug naar een baan waar ik mijn lichaam veel zou moeten belasten.” Zo kwam Rinie uiteindelijk in de verkeersinstructie terecht, wat hij naar eigen zeggen een ‘machtig mooi’ vak vindt.

Door zijn eigen lichamelijke uitdagingen, wilde de Zeeuwse instructeur zich graag inzetten voor mensen die zelf ook iets hadden. “Ik heb heel veel leerlingen met een beperking mogen opleiden. Bijvoorbeeld mensen die een ongeluk hadden gehad, mensen die een amputatie hebben, maar ook mensen met rijangst. Werken met deze doelgroepen is heel bevredigend en het voelt als een uitdaging. Daarnaast ben ik gewoon een mensenmens en vind ik het fantastisch om leerlingen iets bij te brengen over verkeersveiligheid.”

Een ‘lege’ agenda

Niet meer leven aan de hand van een drukbezette agenda, is waar Rinie erg naar uitkijkt. Toch zal zijn agenda nooit écht leeg zijn. Zo zal hij zich meer dan ooit bezig gaan houden met zijn werkzaamheden als stadsomroeper van Middelburg en wil hij met zijn camper zowel door Nederland als door het buitenland toeren. “Ik heb nu heel lang vakantie en hoewel dat even wennen is, voelt het heel erg lekker.”

Rinie Vaane als stadsomroeper in zijn Walcherse dracht. Foto: Remi Mesu

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rinie Vaane stopt na 43 jaar als instructeur: ‘Een tiet von komm’n en ‘n tiet von goan’ | RijschoolPro
Rinie Vaane stopt na 43 jaar als instructeur: ‘Een tiet von komm'n en ‘n tiet von goan’
buitengewoon

Rinie Vaane stopt na 43 jaar als instructeur: ‘Een tiet von komm’n en ‘n tiet von goan’

Rinie stopt als rijinstructeur, maar niet als stadsomroeper Foto: Dirk-Jan Gjeltema

Rijinstructeur Rinie Vaane (67) is een waar begrip in Zeeland. Niet alleen door zijn 43 jaar binnen de rijschoolbranche, maar ook als stadsomroeper van Middelburg is hij inmiddels niet meer weg te denken. Met zijn werk als instructeur stopt hij nu, want “De tiet von goan is nu gekomm’n”.

Nog maanden na zijn 67e bleef Rinie actief binnen de rijschoolbranche. Invallen voor een zieke collega of bijspringen bij zijn zoon Mark, die ook al 17 jaar werkzaam is bij Vaane Verkeersinstructie. “Maar nu is het tijd om het los te laten”, zegt Rinie. “Omdat mijn instructeurspas nog geldig was, ben ik al die tijd lekker door blijven gaan. Nu mijn papieren verlopen zijn, heb ik een goede stok achter de deur. Ik vind het stik leuk, maar ik mag simpelweg geen rijles meer geven, zeg ik dan.”

Even wennen is het wel, vindt de Zeeuwse instructeur. “Het voelt toch heel bijzonder dat ik niet steeds meer ‘links’ en ‘rechts’ hoef te roepen. Ik droom ook nog wel eens van een volle agenda, maar het is nu tijd om volledig te gaan genieten.”

‘Machtig mooi’

De rijschoolbranche was niet altijd het einddoel voor Rinie. Na een tijd in de horeca werd hij opgeroepen voor militaire dienst, waar hij als kok en chauffeur werkte. Hier brak hij bij een stormbaanoefening zijn enkel. “Maar ja, een zeeuw die klaagt niet, dus daar ben ik mee door blijven lopen. Uiteindelijk ben ik in het ziekenhuis beland, waar bleek dat mijn knieën kapot waren. Lang verhaal kort: ik kon niet meer terug naar een baan waar ik mijn lichaam veel zou moeten belasten.” Zo kwam Rinie uiteindelijk in de verkeersinstructie terecht, wat hij naar eigen zeggen een ‘machtig mooi’ vak vindt.

Door zijn eigen lichamelijke uitdagingen, wilde de Zeeuwse instructeur zich graag inzetten voor mensen die zelf ook iets hadden. “Ik heb heel veel leerlingen met een beperking mogen opleiden. Bijvoorbeeld mensen die een ongeluk hadden gehad, mensen die een amputatie hebben, maar ook mensen met rijangst. Werken met deze doelgroepen is heel bevredigend en het voelt als een uitdaging. Daarnaast ben ik gewoon een mensenmens en vind ik het fantastisch om leerlingen iets bij te brengen over verkeersveiligheid.”

Een ‘lege’ agenda

Niet meer leven aan de hand van een drukbezette agenda, is waar Rinie erg naar uitkijkt. Toch zal zijn agenda nooit écht leeg zijn. Zo zal hij zich meer dan ooit bezig gaan houden met zijn werkzaamheden als stadsomroeper van Middelburg en wil hij met zijn camper zowel door Nederland als door het buitenland toeren. “Ik heb nu heel lang vakantie en hoewel dat even wennen is, voelt het heel erg lekker.”

Rinie Vaane als stadsomroeper in zijn Walcherse dracht. Foto: Remi Mesu

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.