IBKI verhoogt WRM-examentarieven met 6,3 procent
POLL VAN HET MOMENT

Moet IBKI een WRM-pas afnemen na wangedrag van instructeurs?

Ook in 2022 en 2023 werden de tarieven flink verhoogd Foto: IBKI

Het is met enige regelmaat in het nieuws: instructeurs die op welke manier dan ook de regels overschrijden en het op die manier verpesten voor de rest. Wat is hierin de rol van het IBKI? En moet deze instantie de bevoegdheid krijgen om de WRM-pas afnemen? Dat vraagt RijschoolPro de branche in de nieuwe poll van het moment.

Op dit moment mag het IBKI een bevoegdheidspas niet afnemen, tenzij er vanuit de politie of het ILT om een onderzoek naar een instructeur wordt gevraagd. “Dat gebeurt met enige regelmaat”, zegt Rob Sauvé van IBKI. “Er wordt dan getwijfeld aan de vakbekwaamheid of de geschiktheid van een rijinstructeur, waarop wij een onderzoek starten. Naar aanleiding van het onderzoek kan dan wel het besluit worden genomen om de bevoegdheidspas in te nemen.”

Een melding vanuit de politie of het ILT wordt bijvoorbeeld gedaan naar aanleiding van grensoverschrijdend gedrag. Maar ook instructeurs die heel vaak bekeuringen krijgen of zich asociaal gedragen in het verkeer, vallen op en worden gemeld. “De afgelopen jaren stijgt het aantal meldingen. Dit jaar hebben we al tien meldingen gekregen en dat is best veel”, vervolgt Sauvé

Geen onwil

Artikel 21 uit de wet rijonderricht motorrijtuigen kent het IBKI op dit moment geen verdere bevoegdheden toe, al zouden zij dat zelf graag anders zien. “Ook in Rapport Roemer wordt geadviseerd en gevraagd het IBKI meer bevoegdheden te geven. Als we nu bijvoorbeeld verhalen horen over een bepaalde instructeur, dan kunnen we het alleen voor kennisgeving aannemen, maar we mogen er niks mee doen”, aldus IBKI. “Het is zeker geen onwil, alleen we hebben de bevoegdheid simpel gezegd niet.”

Een instructeur is verder wel verplicht iedere vijf jaar, voor de verlenging van de bevoegdheidspas, een VOG aan te leveren die niet ouder is dan zes maanden. Wanneer er geen geldig VOG wordt aangeleverd of wanneer het VOG wordt afgewezen, krijgt een instructeur geen (nieuwe) bevoegdheidspas.

Wat vind jij?

Moet het IBKI de bevoegdheid krijgen een WRM-pas af te nemen na wangedrag van instructeurs? Laat het ons weten in de onderstaande poll.

Moet het IBKI de bevoegdheid krijgen een WRM-pas af te nemen na wangedrag van instructeurs?

  • Ja, deze taak ligt bij het IBKI (42.3%)
  • Nee, deze taak ligt niet bij het IBKI (57.7%)

Bij RijschoolPro zijn wij altijd benieuwd naar de meningen van onze lezers. Wil je reageren op dit onderwerp of heb je een vraag? Laat een reactie achter of neem contact op met onze redactie.

Lees ook:

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van RijschoolPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in.

Auteur: Else van Andel

1 reactie op “Moet IBKI een WRM-pas afnemen na wangedrag van instructeurs?”

Jan van Steenbergen|03.08.23|16:59

Nee, natuurlijk mag het IBKI die pas niet innemen. Is daar niet bevoegd toe maar en dat is veel belangrijker: Het is geen opsporings instantie zoals oa de politie. Net als bij het rijbewijs, het RDW mag dat ook niet innemen. Het IBKI kan en mag eventuele signalen wel doorgeven aan opsporings instanties die dan beslissen. Het is ook niet zo dat er geen les meer gegeven wordt na inname van de pas. Sommigen zullen doorgaan net als rijden zonder rijbewijs.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.