Bijna drie miljoen verkeersboetes van mei tot augustus opgelegd
stijging van 6,9 procent

Forse stijging aantal verkeersboetes, al meer dan 3 miljoen bonnen uitgeschreven

Flitspaal Foto: Unsplash

Het aantal verkeersovertredingen is in de periode mei tot en met augustus met 6,9 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv) zijn 3.139.438 verkeersovertredingen geconstateerd. De stijging is met name te verklaren door toenemende drukte op de wegen. Tevens zijn er meer boetes opgelegd voor te hard rijden, telefoongebruik en het niet voldoen aan de helmplicht.

Het aantal verkeersovertredingen geconstateerd met digitale handhavingsmiddelen is licht gestegen van 2.766.195 in 2022 in de maanden mei tot en met augustus naar 2.937.129 in de diezelfde periode van 2023. Digitale handhavingsmiddelen zijn bijvoorbeeld flitspalen en trajectcontrolesystemen. Het aantal staande houdingen is dit jaar ook hoger dan vorig jaar. Het aantal verkeersboetes na een staande houding bedroeg in het tweede tertiaal van dit jaar 202.309 tegen 171.617 in dezelfde periode in 2022.

Flexflitsers

De meeste verkeersboetes werden opgelegd voor te hard rijden. Het merendeel van deze verkeersovertredingen werd geconstateerd met digitale handhavingsmiddelen op kenteken. In de maanden mei t/m augustus van 2023 zijn 1.299.223 snelheidsovertredingen geconstateerd met behulp van een flitspaal, een stijging van 17,4%.

De grote stijging bij de flitspalen ten opzichte van vorig jaar is te verklaren door de inzet van de flexflitser sinds november 2022. Inmiddels zijn er bijna 30 flexflitsers die door het hele land worden ingezet, dit aantal blijft de komende jaren groeien. De daling bij de trajectcontroles is voornamelijk te zien bij de trajectcontrolesystemen op N-wegen, die sinds 2020 actief zijn. Nu deze controles er een tijdje staan, houden bestuurders zich beter aan de maximumsnelheid, wat de verkeersveiligheid ten goede komt.

Helm

De invoering van de helmplicht snorfiets (1 januari 2023) verklaart het hogere aantal boetes voor het niet dragen van een helm.

Telefoon

Het aantal mensen dat gezien werd met een telefoon in de hand achter het stuur steeg van 66.150 mensen vorig jaar naar 72.609 mensen dit jaar.

Het overzicht is samengesteld door het ministerie van Justitie en Veiligheid, politie, het CJIB en het Openbaar Ministerie.

Lees ook:

Auteur: Tessa Heerschop

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Forse stijging aantal verkeersboetes, al meer dan 3 miljoen bonnen uitgeschreven | RijschoolPro
Bijna drie miljoen verkeersboetes van mei tot augustus opgelegd
stijging van 6,9 procent

Forse stijging aantal verkeersboetes, al meer dan 3 miljoen bonnen uitgeschreven

Flitspaal Foto: Unsplash

Het aantal verkeersovertredingen is in de periode mei tot en met augustus met 6,9 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv) zijn 3.139.438 verkeersovertredingen geconstateerd. De stijging is met name te verklaren door toenemende drukte op de wegen. Tevens zijn er meer boetes opgelegd voor te hard rijden, telefoongebruik en het niet voldoen aan de helmplicht.

Het aantal verkeersovertredingen geconstateerd met digitale handhavingsmiddelen is licht gestegen van 2.766.195 in 2022 in de maanden mei tot en met augustus naar 2.937.129 in de diezelfde periode van 2023. Digitale handhavingsmiddelen zijn bijvoorbeeld flitspalen en trajectcontrolesystemen. Het aantal staande houdingen is dit jaar ook hoger dan vorig jaar. Het aantal verkeersboetes na een staande houding bedroeg in het tweede tertiaal van dit jaar 202.309 tegen 171.617 in dezelfde periode in 2022.

Flexflitsers

De meeste verkeersboetes werden opgelegd voor te hard rijden. Het merendeel van deze verkeersovertredingen werd geconstateerd met digitale handhavingsmiddelen op kenteken. In de maanden mei t/m augustus van 2023 zijn 1.299.223 snelheidsovertredingen geconstateerd met behulp van een flitspaal, een stijging van 17,4%.

De grote stijging bij de flitspalen ten opzichte van vorig jaar is te verklaren door de inzet van de flexflitser sinds november 2022. Inmiddels zijn er bijna 30 flexflitsers die door het hele land worden ingezet, dit aantal blijft de komende jaren groeien. De daling bij de trajectcontroles is voornamelijk te zien bij de trajectcontrolesystemen op N-wegen, die sinds 2020 actief zijn. Nu deze controles er een tijdje staan, houden bestuurders zich beter aan de maximumsnelheid, wat de verkeersveiligheid ten goede komt.

Helm

De invoering van de helmplicht snorfiets (1 januari 2023) verklaart het hogere aantal boetes voor het niet dragen van een helm.

Telefoon

Het aantal mensen dat gezien werd met een telefoon in de hand achter het stuur steeg van 66.150 mensen vorig jaar naar 72.609 mensen dit jaar.

Het overzicht is samengesteld door het ministerie van Justitie en Veiligheid, politie, het CJIB en het Openbaar Ministerie.

Lees ook:

Auteur: Tessa Heerschop

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.