ongeluk, snelweg

Aantal verkeersdoden daalt, behalve bij de jongeren

ROTTERDAM – Het aantal verkeersdoden in Nederland is opnieuw gedaald. In 2009 kwamen 720 mensen om in het verkeer. Dat zijn er 30 minder dan een jaar eerder, een afname van 4%. Het gaat daarbij vooral om minder slachtoffers in de leeftijd van 30 tot 60 jaar en automobilisten. Het aantal jongeren dat omkwam is echter wel gestegen.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS en de Dienst Verkeer en Scheepvaart (DVS) van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat heeft die donderdag bekend gemaakt op het Nationaal Verkeersveiligheidscongres in Rotterdam.

Het aantal jongeren (18-24 jaar) dat omkwam in het verkeer, was in 2008 107 en steeg in 2009 naar 128. Terwijl bij de leeftijdsgroep 30- tot 60- jarigen een flinke daling is te zien. Die daling is meer dan 20% ten opzichte van 2008 en doet zich vooral voor bij mannen. Het aantal verkeersdoden in deze leeftijdscategorie is nog niet eerder zo laag geweest; 220 in 2009 tegen 280 in 2008

Camiel Eurlings is dankbaar dat de dalende trend zich voortzet. “We koersen langzaam maar zeker af op de doelstelling van maximaal 500 verkeersdoden in 2020. Maar 720 verkeersdoden is nog steeds veel te veel. We hebben opnieuw laten zien dat het aantal slachtoffers omlaag kan.” Om de dalende trend voort te zetten wil de minister, naast maatregelen gericht op alle verkeer, veroorzakers van onveiligheid harder aangepakken en dat kwetsbare verkeersdeelnemers beter worden beschermd.

Een zorg is wel het toenemende aantal verkeersgewonden. Dat daalde al minder snel dan het aantal verkeersdoden, maar de laatste jaren neemt het juist toe.

Het aantal voetgangers dat omkwam steeg van 62 naar 68. 18 van hen is verongelukt op een voetgangersoversteekplaats! In 2008 waren dat er 5. Het aantal verongelukte fietsers was 185 en is daarmee redelijk stabiel.

En hoewel er meer motoren worden verkocht is het aantal doden onder motorrijders nagenoeg gelijk aan dat van vorig jaar: 70. Er vielen 22 doden onder fietsende jongeren (0- 17 jaar). En onder jonge bestuurders van een motor of een scooter nam het aantal doden toe van 10 naar 17.

Bij 85 van de dodelijke ongevallen was een vrachtwagen betrokken. In 2008 was dat nog bij 98 het geval. Het aantal ‘dodehoekongevallen’ nam toe van 6 naar 10.

Bart Pals

Bekijk hier alle cijfers van het CBS

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Aantal verkeersdoden daalt, behalve bij de jongeren”

Y. van Ark|01.04.11|18:25

Mooi he, “We hebben opnieuw laten zien dat het aantal slachtoffers omlaag kan.”
Nou niet dankzij flitspalen of andere boetes.
De mannen in die leeftijdscategorie kunnen gewoon steeds veiligere auto’s kopen.
Gewonden zijn daarmee ook gelijk verklaart.
Ongeval loopt dankzij de auto steeds vaker af met gewonden i.p.v. doden.
Vol in de remmen bij een flitscontrole vind ik nou niet bepaald bijdragen aan de verkeerveiligheid en de doorstroming.
Met andere woorden: Ga boeven vangen met die BOA’s

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Aantal verkeersdoden daalt, behalve bij de jongeren | RijschoolPro
ongeluk, snelweg

Aantal verkeersdoden daalt, behalve bij de jongeren

ROTTERDAM – Het aantal verkeersdoden in Nederland is opnieuw gedaald. In 2009 kwamen 720 mensen om in het verkeer. Dat zijn er 30 minder dan een jaar eerder, een afname van 4%. Het gaat daarbij vooral om minder slachtoffers in de leeftijd van 30 tot 60 jaar en automobilisten. Het aantal jongeren dat omkwam is echter wel gestegen.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS en de Dienst Verkeer en Scheepvaart (DVS) van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat heeft die donderdag bekend gemaakt op het Nationaal Verkeersveiligheidscongres in Rotterdam.

Het aantal jongeren (18-24 jaar) dat omkwam in het verkeer, was in 2008 107 en steeg in 2009 naar 128. Terwijl bij de leeftijdsgroep 30- tot 60- jarigen een flinke daling is te zien. Die daling is meer dan 20% ten opzichte van 2008 en doet zich vooral voor bij mannen. Het aantal verkeersdoden in deze leeftijdscategorie is nog niet eerder zo laag geweest; 220 in 2009 tegen 280 in 2008

Camiel Eurlings is dankbaar dat de dalende trend zich voortzet. “We koersen langzaam maar zeker af op de doelstelling van maximaal 500 verkeersdoden in 2020. Maar 720 verkeersdoden is nog steeds veel te veel. We hebben opnieuw laten zien dat het aantal slachtoffers omlaag kan.” Om de dalende trend voort te zetten wil de minister, naast maatregelen gericht op alle verkeer, veroorzakers van onveiligheid harder aangepakken en dat kwetsbare verkeersdeelnemers beter worden beschermd.

Een zorg is wel het toenemende aantal verkeersgewonden. Dat daalde al minder snel dan het aantal verkeersdoden, maar de laatste jaren neemt het juist toe.

Het aantal voetgangers dat omkwam steeg van 62 naar 68. 18 van hen is verongelukt op een voetgangersoversteekplaats! In 2008 waren dat er 5. Het aantal verongelukte fietsers was 185 en is daarmee redelijk stabiel.

En hoewel er meer motoren worden verkocht is het aantal doden onder motorrijders nagenoeg gelijk aan dat van vorig jaar: 70. Er vielen 22 doden onder fietsende jongeren (0- 17 jaar). En onder jonge bestuurders van een motor of een scooter nam het aantal doden toe van 10 naar 17.

Bij 85 van de dodelijke ongevallen was een vrachtwagen betrokken. In 2008 was dat nog bij 98 het geval. Het aantal ‘dodehoekongevallen’ nam toe van 6 naar 10.

Bart Pals

Bekijk hier alle cijfers van het CBS

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Aantal verkeersdoden daalt, behalve bij de jongeren”

Y. van Ark|01.04.11|18:25

Mooi he, “We hebben opnieuw laten zien dat het aantal slachtoffers omlaag kan.”
Nou niet dankzij flitspalen of andere boetes.
De mannen in die leeftijdscategorie kunnen gewoon steeds veiligere auto’s kopen.
Gewonden zijn daarmee ook gelijk verklaart.
Ongeval loopt dankzij de auto steeds vaker af met gewonden i.p.v. doden.
Vol in de remmen bij een flitscontrole vind ik nou niet bepaald bijdragen aan de verkeerveiligheid en de doorstroming.
Met andere woorden: Ga boeven vangen met die BOA’s

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.