elektrische, Nissan Lea

CBR laat elektrische Nissan Leaf toe als examenvoertuig

Het CBR heeft voor het eerst een elektrische auto toegelaten als examenauto: de Nissan Leaf. Omdat hij is voorzien van een automatische versnellingsbak krijgt een kandidaat die examen doet met de Leaf een rijbewijs dat slechts geldig is voor het rijden met een automaat (code 78).

Om de elektrische Nissan Leaf te kunnen gebruiken als examenauto hoeft een rijschool geen aanpassingen aan het voertuig te doen.

CTE

“Naast de formele eisen, waaraan de Leaf voldeed, hebben drie leden van de CTE een proefrit gemaakt”, vertelt CBR-woordvoerder Coen Sleddering. “Het is een volwaardige auto met een fors acceleratievermogen.”

De beperking in het gebruik als lesvoertuig zit hem eigenlijk alleen in de actieradius van 140 km (160 km volgens instructieboekje, maar vaak niet haalbaar in de praktijk) en de duur van het opladen.

Elektrische auto

“De voorwaarden waaraan een elektrische auto moet voldoen zijn identiek aan de voorwaarden waaraan alle examenauto’s moeten voldoen. Deze zijn te vinden in de Richtlijn Commissie toelating examenvoertuigen. Daarnaast moet de examenauto een snelheid  kunnen halen van tenminste 100km/u. De Leaf voldeed daaraan”, zegt Sleddering.

“De goedkeuring betekent niets meer dan een oordeel over de geschiktheid van het motorvoertuig als examenvoertuig voor het afleggen van een praktijkexamen B. De goedkeuring als examenvoertuig geeft dus geen oordeel over de geschiktheid als lesvoertuig of over de kwaliteit van de auto op zich”, voegt Sleddering eraan toe.

Examenvoertuig

De Nissan Leaf is de eerste en voorlopig enige elektrische auto die gebruikt mag worden als examenvoertuig. “Er is op dit moment voor de toetsing van 30 juni nog geen andere elektrische auto aangemeld”, aldus Sleddering.

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “CBR laat elektrische Nissan Leaf toe als examenvoertuig”

Hans Beumer|05.05.11|17:19

Wat gaan we toch ver in de vooruitgang. GOEDE ZAAK.

Y. van Ark|06.05.11|18:49

Nice! Goed bezig.
Alleen nog ff wachten op een schakel electra auto.
Owja, een grotere acciradius zou ook wel fijn zijn (500km).

johan|26.01.12|17:34

de opel komt met een auto die 500 km ac heeft

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

CBR laat elektrische Nissan Leaf toe als examenvoertuig | RijschoolPro
elektrische, Nissan Lea

CBR laat elektrische Nissan Leaf toe als examenvoertuig

Het CBR heeft voor het eerst een elektrische auto toegelaten als examenauto: de Nissan Leaf. Omdat hij is voorzien van een automatische versnellingsbak krijgt een kandidaat die examen doet met de Leaf een rijbewijs dat slechts geldig is voor het rijden met een automaat (code 78).

Om de elektrische Nissan Leaf te kunnen gebruiken als examenauto hoeft een rijschool geen aanpassingen aan het voertuig te doen.

CTE

“Naast de formele eisen, waaraan de Leaf voldeed, hebben drie leden van de CTE een proefrit gemaakt”, vertelt CBR-woordvoerder Coen Sleddering. “Het is een volwaardige auto met een fors acceleratievermogen.”

De beperking in het gebruik als lesvoertuig zit hem eigenlijk alleen in de actieradius van 140 km (160 km volgens instructieboekje, maar vaak niet haalbaar in de praktijk) en de duur van het opladen.

Elektrische auto

“De voorwaarden waaraan een elektrische auto moet voldoen zijn identiek aan de voorwaarden waaraan alle examenauto’s moeten voldoen. Deze zijn te vinden in de Richtlijn Commissie toelating examenvoertuigen. Daarnaast moet de examenauto een snelheid  kunnen halen van tenminste 100km/u. De Leaf voldeed daaraan”, zegt Sleddering.

“De goedkeuring betekent niets meer dan een oordeel over de geschiktheid van het motorvoertuig als examenvoertuig voor het afleggen van een praktijkexamen B. De goedkeuring als examenvoertuig geeft dus geen oordeel over de geschiktheid als lesvoertuig of over de kwaliteit van de auto op zich”, voegt Sleddering eraan toe.

Examenvoertuig

De Nissan Leaf is de eerste en voorlopig enige elektrische auto die gebruikt mag worden als examenvoertuig. “Er is op dit moment voor de toetsing van 30 juni nog geen andere elektrische auto aangemeld”, aldus Sleddering.

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “CBR laat elektrische Nissan Leaf toe als examenvoertuig”

Hans Beumer|05.05.11|17:19

Wat gaan we toch ver in de vooruitgang. GOEDE ZAAK.

Y. van Ark|06.05.11|18:49

Nice! Goed bezig.
Alleen nog ff wachten op een schakel electra auto.
Owja, een grotere acciradius zou ook wel fijn zijn (500km).

johan|26.01.12|17:34

de opel komt met een auto die 500 km ac heeft

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.