lesauto, tablet, smartphone, rijinstructeur, planning, administratie, rijschool Brookhuis

Mobiele digitale administratie scoort goed onder rijscholen

Digitalisatie heeft ook in de rijschoolbranche haar weg gevonden. Vooral het gebruik van rijschool software op smartphone/tablets is hoog onder rijinstructeurs. Maar liefst 76% van de rijinstructeurs wiens administratie gedigitaliseerd is, gebruikt de rijschoolsoftware op zijn mobiele apparaat. Van degenen die geen rijschool software gebruiken voor planning, administratie of facturatie zou maar liefst 79% deze mogelijkheid wel graag willen gebruiken.

Dat blijkt uit onderzoek van VerkeersPro.nl onder 270 lezers. Software-leverancier Dation is het populairst onder de rijscholen, op de voet gevolgd door Rijam. Nummer drie is e-Rijschool.

Digitale agenda

Vooral de digitale agenda, automatische emailcommunicatie en facturatie naar leerlingen, automatisch bijhouden van gebruikte en betaalde lessen worden veel gebruikt en hebben grote meerwaarde voor de gedigitaliseerde rijscholen. Beschikbare functies als track&trace en automatische kilometerregistratie van lesvoertuigen worden minder gebruikt.

Rijschoolhouders die nog niet met rijschoolsoftware werken, doen dit vooral vanwege de kosten, omdat ze een ‘eigen’ systeem hebben of omdat ze een papieren agenda gebruiken. Als zij over zouden stappen, kiezen ze vooral voor een programma met ‘gebruiksgemak’.

Kosten

Bijna de helft van de ondervraagde rijscholen bestaat uit één rijinstructeur. Gemiddeld besteden rijscholen 41 euro per maand per instructeur aan de rijschool software. Dation wordt vooral gebruikt door vrijwel alle type rijscholen (groot en klein). Respondenten die aangaven Rijam te gebruiken hebben vaak meer dan 10 rijinstructeurs in dienst.

Als we kijken naar verschillen tussen de aanbieders, blijkt dat gebruikers van Dation vooral de automatische emailcommunicatie naar leerlingen en de mogelijkheid tot het werken op smartphone/tablet waarderen. Rijam-gebruikers waarderen vooral de mogelijkheid tot het uitprinten van dagstaten.

Leeftijd

Overigens maakt leeftijd niet uit in hoeverre een rijschoolhouder is gedigitaliseerd. Er bestaat vrijwel geen verschil tussen het gebruik van rijschool software door respondenten die jonger of ouder zijn dan 40 jaar.

Gebruikers van rijschoolsoftware zijn zeer tevreden met hun product. Vooral de kwaliteit van de support/helpdesk wordt zeer op prijs gesteld. Maar liefst 97% waardeert de totale dienstverlening met een voldoende, goed of zeer goed.

Digitale agenda

Rijschoolhouders die nog niet gedigitaliseerd zijn, geven aan wel enkele functies graag te willen gebruiken. Dat zijn digitale agenda (89%), automatische emailcommunicatie naar leerlingen (70%), digitale vorderingskaart (65%), automatische facturatie naar leerlingen (64%), koppeling met TOP (51%), integratie met Social Media (43%) en gebruik van een leerlingenportaal voor zelf plannen van lessen (30%).

Ook zouden zij graag de volgende administratieve functies gebruiken: automatisch bijhouden saldo leerling (84%), boekhoud functie (68%) en een koppeling met de eigen boekhouding (54%). Managementrapporten zijn minder geliefd (13%).

Tablet of smarthphone

Hans Schaap van Dation herkent het beeld dat rijinstructeurs graag een smarthpone of tablet gebruiken om hun planning en administratie bij te werken in de lesauto. “Wij merken dat rijscholen zowel smartphones met 3G internetverbinding als Tablet PC met 3G internet willen gebruiken. Dation heeft daarom voor smartphones speciaal een web-app ontwikkeld. Deze web-app is toegankelijk voor de meest gebruikte tablets en smartphone toestellen.”

Rijscholen volgen de landelijke trend qua apparaten, zo ziet Schaap. Apparaten van Apple en Android worden het meest gebruikt om in te loggen bij de rijschoolsoftware van Dation. Opvallend is dat het aandeel gebruikers van smartphones en tablets ongeveer gelijk is. “Hieruit blijkt dat gebruikers goed kunnen werken met de functionaliteiten op het kleine scherm van een smartphone. Al wordt het schermformaat daarvan natuurlijk ook steeds groter”, aldus Schaap. 

Bart Pals

VerkeersPro.nl heeft 2 bioscoopkaartjes verloot onder de respondenten. Winnaar is:

Autorijschool B.P.Keppel uit Baarn
Van harte gefeliciteerd! De bioscoopbonnen komen binnen enkele dagen jouw kant op!

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Mobiele digitale administratie scoort goed onder rijscholen | RijschoolPro
lesauto, tablet, smartphone, rijinstructeur, planning, administratie, rijschool Brookhuis

Mobiele digitale administratie scoort goed onder rijscholen

Digitalisatie heeft ook in de rijschoolbranche haar weg gevonden. Vooral het gebruik van rijschool software op smartphone/tablets is hoog onder rijinstructeurs. Maar liefst 76% van de rijinstructeurs wiens administratie gedigitaliseerd is, gebruikt de rijschoolsoftware op zijn mobiele apparaat. Van degenen die geen rijschool software gebruiken voor planning, administratie of facturatie zou maar liefst 79% deze mogelijkheid wel graag willen gebruiken.

Dat blijkt uit onderzoek van VerkeersPro.nl onder 270 lezers. Software-leverancier Dation is het populairst onder de rijscholen, op de voet gevolgd door Rijam. Nummer drie is e-Rijschool.

Digitale agenda

Vooral de digitale agenda, automatische emailcommunicatie en facturatie naar leerlingen, automatisch bijhouden van gebruikte en betaalde lessen worden veel gebruikt en hebben grote meerwaarde voor de gedigitaliseerde rijscholen. Beschikbare functies als track&trace en automatische kilometerregistratie van lesvoertuigen worden minder gebruikt.

Rijschoolhouders die nog niet met rijschoolsoftware werken, doen dit vooral vanwege de kosten, omdat ze een ‘eigen’ systeem hebben of omdat ze een papieren agenda gebruiken. Als zij over zouden stappen, kiezen ze vooral voor een programma met ‘gebruiksgemak’.

Kosten

Bijna de helft van de ondervraagde rijscholen bestaat uit één rijinstructeur. Gemiddeld besteden rijscholen 41 euro per maand per instructeur aan de rijschool software. Dation wordt vooral gebruikt door vrijwel alle type rijscholen (groot en klein). Respondenten die aangaven Rijam te gebruiken hebben vaak meer dan 10 rijinstructeurs in dienst.

Als we kijken naar verschillen tussen de aanbieders, blijkt dat gebruikers van Dation vooral de automatische emailcommunicatie naar leerlingen en de mogelijkheid tot het werken op smartphone/tablet waarderen. Rijam-gebruikers waarderen vooral de mogelijkheid tot het uitprinten van dagstaten.

Leeftijd

Overigens maakt leeftijd niet uit in hoeverre een rijschoolhouder is gedigitaliseerd. Er bestaat vrijwel geen verschil tussen het gebruik van rijschool software door respondenten die jonger of ouder zijn dan 40 jaar.

Gebruikers van rijschoolsoftware zijn zeer tevreden met hun product. Vooral de kwaliteit van de support/helpdesk wordt zeer op prijs gesteld. Maar liefst 97% waardeert de totale dienstverlening met een voldoende, goed of zeer goed.

Digitale agenda

Rijschoolhouders die nog niet gedigitaliseerd zijn, geven aan wel enkele functies graag te willen gebruiken. Dat zijn digitale agenda (89%), automatische emailcommunicatie naar leerlingen (70%), digitale vorderingskaart (65%), automatische facturatie naar leerlingen (64%), koppeling met TOP (51%), integratie met Social Media (43%) en gebruik van een leerlingenportaal voor zelf plannen van lessen (30%).

Ook zouden zij graag de volgende administratieve functies gebruiken: automatisch bijhouden saldo leerling (84%), boekhoud functie (68%) en een koppeling met de eigen boekhouding (54%). Managementrapporten zijn minder geliefd (13%).

Tablet of smarthphone

Hans Schaap van Dation herkent het beeld dat rijinstructeurs graag een smarthpone of tablet gebruiken om hun planning en administratie bij te werken in de lesauto. “Wij merken dat rijscholen zowel smartphones met 3G internetverbinding als Tablet PC met 3G internet willen gebruiken. Dation heeft daarom voor smartphones speciaal een web-app ontwikkeld. Deze web-app is toegankelijk voor de meest gebruikte tablets en smartphone toestellen.”

Rijscholen volgen de landelijke trend qua apparaten, zo ziet Schaap. Apparaten van Apple en Android worden het meest gebruikt om in te loggen bij de rijschoolsoftware van Dation. Opvallend is dat het aandeel gebruikers van smartphones en tablets ongeveer gelijk is. “Hieruit blijkt dat gebruikers goed kunnen werken met de functionaliteiten op het kleine scherm van een smartphone. Al wordt het schermformaat daarvan natuurlijk ook steeds groter”, aldus Schaap. 

Bart Pals

VerkeersPro.nl heeft 2 bioscoopkaartjes verloot onder de respondenten. Winnaar is:

Autorijschool B.P.Keppel uit Baarn
Van harte gefeliciteerd! De bioscoopbonnen komen binnen enkele dagen jouw kant op!

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.