rijschool Rijweg, Miriam de Lange, Putten, lesauto

‘Er komt veel kijken bij het opstarten van een nieuwe rijschool’

Bij het opstarten van een rijschool moet je als kersverse rijschoolhouder een hoop zaken regelen. Je moet zorgen voor voldoende leerlingen door marketing en promotie, een website. Ook de administratie en lesplanning dient op een overzichtelijke manier bijgehouden te worden. En er moet natuurlijk een goede naam bedacht worden. Miriam de Lange (29 jaar) is een half jaar geleden haar eigen rijschool begonnen in Putten: Rijschool Rijweg.

“Na lange tijd in de administratieve sector gewerkt te hebben vond ik het tijd voor iets anders”, vertelt ze. “Ik hou van auto’s en de omgang met mensen dus kwam het idee om rijles te geven al gauw bovendrijven.”

Opleiding

Tijdens haar opleiding had ze al meteen nagedacht over het idee om direct voor zichzelf te starten. De Lange: “Na het behalen van de benodigde diploma’s en tijdens mijn stageperiode heb ik dan daadwerkelijk de beslissing genomen.”

Natuurlijk moest er toen nog heel veel geregeld worden, zoals een bedrijfsnaam. “Ik wilde het liefst een pakkende naam”, zegt de kersverse rijschoolhoudster. “Na eerst veel namen bedacht te hebben die al door anderen vastgelegd waren, is dat volgens mij redelijk gelukt: Rijweg. Vervolgens de inschrijving bij de KvK. Daarna moest ik bezig gaan met de aanschaf van de auto en de bestickering daarvan.”

Bestickering

Ze wilde dat de bestickering meteen een echte eye-catcher zou worden, dat in het logo ‘iets met blauw en met een ‘weg’ erin moest’ zijn en dat de website er strak en overzichtelijk moest uitzien. Dit zijn natuurlijk wel de belangrijke dingen die op moeten vallen bij potentiële leerlingen , aangezien niemand ‘Rijschool Rijweg’ nog kende.

“Hiervoor moet je het nodige investeren wat je op den lange duur er uiteindelijk uit zult halen. Naamsbekendheid, daar draait het allemaal om. Vervolgens op zoek naar de juiste personen of bedrijven waar je dit kan laten doen”, vertelt De Lange.

Leerlingen werven

Vervolgens moesten er leerlingen geworven worden. “Ik koos ervoor om flyers te laten ontwerpen en bedrukken met een actie-korting van 10%. Vervolgens heb ik deze in Putten laten bezorgen. Ook heb ik in de  plaatselijke krant een gratis interview laten plaatsen over de start van Rijschool Rijweg. Daar kreeg eigenlijk meteen een hoop aanmeldingen op binnen.”

Ook de eerste echte rijles die ze zelf gaf, was erg spannend. “Hoe ga ik dat nu precies aanpakken met zo’n leerling de eerste keer? Ik koos ervoor de leerling na een proefles een lesovereenkomst te laten tekenen met duidelijke afspraken erin voor beide kanten”, vertelt ze. “Maar ook dat moet je dan natuurlijk nog van tevoren opstellen en erover nadenken wat je er precies in wilt zetten. De eerste rijles liep ook nog behoorlijk uit, maar ondertussen ben ik er gelukkig behoorlijk in bedreven.”

Volle agenda

Na een aantal maanden begon de agenda van Rijschool RijWeg steeds voller te raken. “Na vier maanden had ik eigenlijk al niet echt ruimte meer om zelfs nog nieuwe leerlingen aan te nemen. Dit is natuurlijk helemaal super, maar betekent ook een heleboel administratie tijdens de uren dat je dan ‘vrij’ bent”, heeft De Lange gemerkt.

“Na zelf al veel boekhoudkundige ervaring in mijn vorige beroep te hebben opgedaan had ik op een gegeven moment een aantal Excel sheets opgesteld waarbij ik m’n uren, leerlingen, gesloten lesovereenkomsten en ontvangen betalingen in bij hield. Je probeert alles zo goed mogelijk bij te houden, maar het is moeilijk een totaal overzicht te houden.”

Administratie

De Lange is op zoek gegaan naar manieren om de administratie te optimaliseren en de tijden die ze er mee bezig was te verkorten. “Tijdens m’n opleiding heb ik de naam Dation al eens een keer horen vallen en hier ben ik op internet naar op zoek gegaan. Na telefonisch contact te hebben gehad met Dation kreeg ik direct een proefperiode van 1 maand aangeboden zodat ik eens op m’n gemak kon gaan bekijken of dit wat voor mij zou zijn.”

“Na een dag proberen zag ik al direct dat het veel meer is dan alleen een online agenda. Na 2 dagen was ik helemaal up-and-running! Het zit allemaal zo slim in elkaar. Het enige wat ik eigenlijk hoef te doen is mijn nieuwe leerlingen in te voeren in het systeem en de agenda online bij te houden. Het systeem doet de rest.”

Betalingen

“Ik kan snel en overzichtelijk zien wat er nog open staat per leerling wat betreft saldo en uren en daarnaast biedt het systeem mij de mogelijkheid om bijvoorbeeld kas- en bankbetalingen bij te houden. Dat scheelt me een hoop arbeidsuren”, zegt De Lange.

“Alle Excel sheets waar ik eerder mee werkte gebruik ik nu helemaal niet meer. Ik kan nu zelfs vanuit de auto met m’n smartphone of iPad administratieve zaken bijhouden. Ook erg handig als je even een uurtje hebt wat niet doorgaat, maar je toch nog nuttig wilt kunnen invullen.”

Rijschool

De Lange: “Ik weet nog niet precies hoe mijn rijschool zich verder gaat ontwikkelen. Er zijn nog heel wat beslissingen te maken. En het was – en is – af en toe hard werken, maar ik ben erg trots dat ik mijn rijschool op heb kunnen zetten en nu een volle agenda heb.” 

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “‘Er komt veel kijken bij het opstarten van een nieuwe rijschool’”

Martijn Dobbelaar|13.09.12|12:33

Mooi dat dat zo snel gegaan is! Bij mij begint het nu (een klein jaartje verder) een volle agenda op te leveren. Mond op mond reclame is en blijft volgens mij de beste methode…

Rijschool Lesnu|07.10.12|23:17

Mond op mond reclame is de beste om een beste naam op te bouwen.
Flyers zijn voor naamsbekendheid. van 5000 flyers als je 1 leerling binnen haalt en 1 pakket van 40 lessen verkopen, heb je al je investering uit gehaald. Andere 4999 flyers zijn eigenlijk voor investering om jou naam van je bedrijf bekend te maken.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Er komt veel kijken bij het opstarten van een nieuwe rijschool’ | RijschoolPro
rijschool Rijweg, Miriam de Lange, Putten, lesauto

‘Er komt veel kijken bij het opstarten van een nieuwe rijschool’

Bij het opstarten van een rijschool moet je als kersverse rijschoolhouder een hoop zaken regelen. Je moet zorgen voor voldoende leerlingen door marketing en promotie, een website. Ook de administratie en lesplanning dient op een overzichtelijke manier bijgehouden te worden. En er moet natuurlijk een goede naam bedacht worden. Miriam de Lange (29 jaar) is een half jaar geleden haar eigen rijschool begonnen in Putten: Rijschool Rijweg.

“Na lange tijd in de administratieve sector gewerkt te hebben vond ik het tijd voor iets anders”, vertelt ze. “Ik hou van auto’s en de omgang met mensen dus kwam het idee om rijles te geven al gauw bovendrijven.”

Opleiding

Tijdens haar opleiding had ze al meteen nagedacht over het idee om direct voor zichzelf te starten. De Lange: “Na het behalen van de benodigde diploma’s en tijdens mijn stageperiode heb ik dan daadwerkelijk de beslissing genomen.”

Natuurlijk moest er toen nog heel veel geregeld worden, zoals een bedrijfsnaam. “Ik wilde het liefst een pakkende naam”, zegt de kersverse rijschoolhoudster. “Na eerst veel namen bedacht te hebben die al door anderen vastgelegd waren, is dat volgens mij redelijk gelukt: Rijweg. Vervolgens de inschrijving bij de KvK. Daarna moest ik bezig gaan met de aanschaf van de auto en de bestickering daarvan.”

Bestickering

Ze wilde dat de bestickering meteen een echte eye-catcher zou worden, dat in het logo ‘iets met blauw en met een ‘weg’ erin moest’ zijn en dat de website er strak en overzichtelijk moest uitzien. Dit zijn natuurlijk wel de belangrijke dingen die op moeten vallen bij potentiële leerlingen , aangezien niemand ‘Rijschool Rijweg’ nog kende.

“Hiervoor moet je het nodige investeren wat je op den lange duur er uiteindelijk uit zult halen. Naamsbekendheid, daar draait het allemaal om. Vervolgens op zoek naar de juiste personen of bedrijven waar je dit kan laten doen”, vertelt De Lange.

Leerlingen werven

Vervolgens moesten er leerlingen geworven worden. “Ik koos ervoor om flyers te laten ontwerpen en bedrukken met een actie-korting van 10%. Vervolgens heb ik deze in Putten laten bezorgen. Ook heb ik in de  plaatselijke krant een gratis interview laten plaatsen over de start van Rijschool Rijweg. Daar kreeg eigenlijk meteen een hoop aanmeldingen op binnen.”

Ook de eerste echte rijles die ze zelf gaf, was erg spannend. “Hoe ga ik dat nu precies aanpakken met zo’n leerling de eerste keer? Ik koos ervoor de leerling na een proefles een lesovereenkomst te laten tekenen met duidelijke afspraken erin voor beide kanten”, vertelt ze. “Maar ook dat moet je dan natuurlijk nog van tevoren opstellen en erover nadenken wat je er precies in wilt zetten. De eerste rijles liep ook nog behoorlijk uit, maar ondertussen ben ik er gelukkig behoorlijk in bedreven.”

Volle agenda

Na een aantal maanden begon de agenda van Rijschool RijWeg steeds voller te raken. “Na vier maanden had ik eigenlijk al niet echt ruimte meer om zelfs nog nieuwe leerlingen aan te nemen. Dit is natuurlijk helemaal super, maar betekent ook een heleboel administratie tijdens de uren dat je dan ‘vrij’ bent”, heeft De Lange gemerkt.

“Na zelf al veel boekhoudkundige ervaring in mijn vorige beroep te hebben opgedaan had ik op een gegeven moment een aantal Excel sheets opgesteld waarbij ik m’n uren, leerlingen, gesloten lesovereenkomsten en ontvangen betalingen in bij hield. Je probeert alles zo goed mogelijk bij te houden, maar het is moeilijk een totaal overzicht te houden.”

Administratie

De Lange is op zoek gegaan naar manieren om de administratie te optimaliseren en de tijden die ze er mee bezig was te verkorten. “Tijdens m’n opleiding heb ik de naam Dation al eens een keer horen vallen en hier ben ik op internet naar op zoek gegaan. Na telefonisch contact te hebben gehad met Dation kreeg ik direct een proefperiode van 1 maand aangeboden zodat ik eens op m’n gemak kon gaan bekijken of dit wat voor mij zou zijn.”

“Na een dag proberen zag ik al direct dat het veel meer is dan alleen een online agenda. Na 2 dagen was ik helemaal up-and-running! Het zit allemaal zo slim in elkaar. Het enige wat ik eigenlijk hoef te doen is mijn nieuwe leerlingen in te voeren in het systeem en de agenda online bij te houden. Het systeem doet de rest.”

Betalingen

“Ik kan snel en overzichtelijk zien wat er nog open staat per leerling wat betreft saldo en uren en daarnaast biedt het systeem mij de mogelijkheid om bijvoorbeeld kas- en bankbetalingen bij te houden. Dat scheelt me een hoop arbeidsuren”, zegt De Lange.

“Alle Excel sheets waar ik eerder mee werkte gebruik ik nu helemaal niet meer. Ik kan nu zelfs vanuit de auto met m’n smartphone of iPad administratieve zaken bijhouden. Ook erg handig als je even een uurtje hebt wat niet doorgaat, maar je toch nog nuttig wilt kunnen invullen.”

Rijschool

De Lange: “Ik weet nog niet precies hoe mijn rijschool zich verder gaat ontwikkelen. Er zijn nog heel wat beslissingen te maken. En het was – en is – af en toe hard werken, maar ik ben erg trots dat ik mijn rijschool op heb kunnen zetten en nu een volle agenda heb.” 

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “‘Er komt veel kijken bij het opstarten van een nieuwe rijschool’”

Martijn Dobbelaar|13.09.12|12:33

Mooi dat dat zo snel gegaan is! Bij mij begint het nu (een klein jaartje verder) een volle agenda op te leveren. Mond op mond reclame is en blijft volgens mij de beste methode…

Rijschool Lesnu|07.10.12|23:17

Mond op mond reclame is de beste om een beste naam op te bouwen.
Flyers zijn voor naamsbekendheid. van 5000 flyers als je 1 leerling binnen haalt en 1 pakket van 40 lessen verkopen, heb je al je investering uit gehaald. Andere 4999 flyers zijn eigenlijk voor investering om jou naam van je bedrijf bekend te maken.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.