motorexamen, lesmotor, cbr, exameninator

Forse daling aantal startende leerlingen motorrijbewijs

Het aantal leerlingen dat een AVB-motorexamen heeft afgelegd is in het eerste kwartaal van dit jaar sterk afgenomen. Dat blijkt uit kwartaalcijfers van het CBR. Vergeleken met het jaar 2012 waren er maar liefst 43,6 procent minder eerste examens voertuigbeheersing. Het aantal AVD-motorexamens (verkeersdeelneming) is wel toegenomen met 60 procent. Dat komt door de invoering van de Derde Rijbewijsrichtlijn, waardoor kandidaten nog voor ingang van de nieuwe regels hun rijbewijs wilden halen. Ook het slechte weer in de eerste drie maanden van het jaar speelde een negatieve rol.

De invoering van de Derde Rijbewijsrichtlijn op 19 januari 2013 blijkt een groot effect te hebben op de motorrijschoolbranche. Niet alleen zijn er twee nieuwe categorieën voor het motorrijbewijs bijgekomen, ook moeten leerlingen voor het behalen van hun A-onbeperkt rijbewijs minimaal 24 jaar zijn.

Motorrijscholen

De invoering van deze maatregel heeft ervoor gezorgd dat in het eerste kwartaal van 2013 ruim 5.004 kandidaten AVD-examen deden, tegenover 3.129 vorig jaar. Een groot deel van hen viel hiermee nog net onder de oude regeling.

Onder motorrijders jonger dan 24 jaar lijkt het nieuwe A1-rijbewijs tot 125cc, minder geliefd. De motorrijscholen zien een afname van het aantal beginnend leerlingen die voor dit rijbewijs willen lessen.

Theorie-examen

Niet alleen de AVB-examens waren minder in trek, ook de theorie-examens voor het motorrijbewijs telden minder kandidaten. Slechts 3.892 leerlingen hebben tijdens het eerste kwartaal deelgenomen aan het examen, tegenover 7.078 leerlingen vorig jaar. Aan het theorie-examen voor personenauto’s deden 15,3 procent minder kandidaten mee dan in 2013. Dit aantal daalden van 141.319 naar 119.661 leerlingen.

Het B-praktijkexamen was volgens cijfers van het CBR wel iets populairder. In 2012 deden 52.512 leerlingen in het eerste kwartaal examen, tegenover 53.723 leerlingen aan het begin van dit jaar. Met een stijging van 2,3 procent is het aantal B-rijbewijs leerlingen in de autorijschoolbranche redelijk stabiel gebleven.

Aanhangwagen

Het is opvallend dat ondanks de ingang van de Derde Rijbewijsrichtlijn het aantal kandidaten voor het autorijexamen met aanhangwagen is gestegen. Dankzij de nieuwe regelgeving mogen automobilisten met een combinatie van een auto plus aanhanger tot 3.500 kg rijden. De stijging bedroeg 7,5 procent in vergelijking met het voorgaande jaar.

Zowel het aantal C-vrachtwagenexamens als D-busexamens is gedaald vergeleken met het eerste kwartaal van 2012. Bij de busexamens gaat het om een daling van een kleine 4 procent. De vrachtautorijscholen hebben een slechter kwartaal achter de rug. Zij zagen het aantal C-praktijkexamens dalen met 13,7 procent naar 1.569 leerlingen.

A2-rijbewijs

Gekeken naar alle praktijkexamens die het CBR in de eerste drie maanden van dit jaar afnam, is er een totale stijging van 1,7 procent te zien. Het aantal kandidaten groeide van 160.026 naar 162.719, zo blijkt uit de kwartaalcijfers.

Karlien Korebrits

Lees ook“Rijschoolbranche ziet sterke toename leerlingen motor en auto”

Auteur: Karlien Korebrits

2 reacties op “Forse daling aantal startende leerlingen motorrijbewijs”

J-p van Haestregt|30.05.13|15:24

Tja, volgens mij zit ik met onze rijschool op het leerlingaantal dat we in 2011 ook hadden, alleen is de gemiddelde leeftijd veranderd. Had ik in 2011 een gemelleerd leerlingaanbod, in 2012 ging die gemiddelde leeftijd sterk naar beneden. Nu behoorlijk veel aanmeldingen (gemiddeld 3-4 per week) maar de gemiddelde leeftijd ligt ver boven de 35 met uitschieters van 60+. Slechts 1 leerlinge voor A1, de rest wacht tot volgend jaar als direkte instroom naar A2 mogelijk is. Werk zat in ieder geval.

Youran van Ark|13.06.13|18:16

Tja als je net start met de motor zoals ik, dan merk je hier helemaal niets van. Tegendeel zelfs. Dankzij Groupon heb ik het enorm druk op de motor en allemaal 24jaar en ouder.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Forse daling aantal startende leerlingen motorrijbewijs | RijschoolPro
motorexamen, lesmotor, cbr, exameninator

Forse daling aantal startende leerlingen motorrijbewijs

Het aantal leerlingen dat een AVB-motorexamen heeft afgelegd is in het eerste kwartaal van dit jaar sterk afgenomen. Dat blijkt uit kwartaalcijfers van het CBR. Vergeleken met het jaar 2012 waren er maar liefst 43,6 procent minder eerste examens voertuigbeheersing. Het aantal AVD-motorexamens (verkeersdeelneming) is wel toegenomen met 60 procent. Dat komt door de invoering van de Derde Rijbewijsrichtlijn, waardoor kandidaten nog voor ingang van de nieuwe regels hun rijbewijs wilden halen. Ook het slechte weer in de eerste drie maanden van het jaar speelde een negatieve rol.

De invoering van de Derde Rijbewijsrichtlijn op 19 januari 2013 blijkt een groot effect te hebben op de motorrijschoolbranche. Niet alleen zijn er twee nieuwe categorieën voor het motorrijbewijs bijgekomen, ook moeten leerlingen voor het behalen van hun A-onbeperkt rijbewijs minimaal 24 jaar zijn.

Motorrijscholen

De invoering van deze maatregel heeft ervoor gezorgd dat in het eerste kwartaal van 2013 ruim 5.004 kandidaten AVD-examen deden, tegenover 3.129 vorig jaar. Een groot deel van hen viel hiermee nog net onder de oude regeling.

Onder motorrijders jonger dan 24 jaar lijkt het nieuwe A1-rijbewijs tot 125cc, minder geliefd. De motorrijscholen zien een afname van het aantal beginnend leerlingen die voor dit rijbewijs willen lessen.

Theorie-examen

Niet alleen de AVB-examens waren minder in trek, ook de theorie-examens voor het motorrijbewijs telden minder kandidaten. Slechts 3.892 leerlingen hebben tijdens het eerste kwartaal deelgenomen aan het examen, tegenover 7.078 leerlingen vorig jaar. Aan het theorie-examen voor personenauto’s deden 15,3 procent minder kandidaten mee dan in 2013. Dit aantal daalden van 141.319 naar 119.661 leerlingen.

Het B-praktijkexamen was volgens cijfers van het CBR wel iets populairder. In 2012 deden 52.512 leerlingen in het eerste kwartaal examen, tegenover 53.723 leerlingen aan het begin van dit jaar. Met een stijging van 2,3 procent is het aantal B-rijbewijs leerlingen in de autorijschoolbranche redelijk stabiel gebleven.

Aanhangwagen

Het is opvallend dat ondanks de ingang van de Derde Rijbewijsrichtlijn het aantal kandidaten voor het autorijexamen met aanhangwagen is gestegen. Dankzij de nieuwe regelgeving mogen automobilisten met een combinatie van een auto plus aanhanger tot 3.500 kg rijden. De stijging bedroeg 7,5 procent in vergelijking met het voorgaande jaar.

Zowel het aantal C-vrachtwagenexamens als D-busexamens is gedaald vergeleken met het eerste kwartaal van 2012. Bij de busexamens gaat het om een daling van een kleine 4 procent. De vrachtautorijscholen hebben een slechter kwartaal achter de rug. Zij zagen het aantal C-praktijkexamens dalen met 13,7 procent naar 1.569 leerlingen.

A2-rijbewijs

Gekeken naar alle praktijkexamens die het CBR in de eerste drie maanden van dit jaar afnam, is er een totale stijging van 1,7 procent te zien. Het aantal kandidaten groeide van 160.026 naar 162.719, zo blijkt uit de kwartaalcijfers.

Karlien Korebrits

Lees ook“Rijschoolbranche ziet sterke toename leerlingen motor en auto”

Auteur: Karlien Korebrits

2 reacties op “Forse daling aantal startende leerlingen motorrijbewijs”

J-p van Haestregt|30.05.13|15:24

Tja, volgens mij zit ik met onze rijschool op het leerlingaantal dat we in 2011 ook hadden, alleen is de gemiddelde leeftijd veranderd. Had ik in 2011 een gemelleerd leerlingaanbod, in 2012 ging die gemiddelde leeftijd sterk naar beneden. Nu behoorlijk veel aanmeldingen (gemiddeld 3-4 per week) maar de gemiddelde leeftijd ligt ver boven de 35 met uitschieters van 60+. Slechts 1 leerlinge voor A1, de rest wacht tot volgend jaar als direkte instroom naar A2 mogelijk is. Werk zat in ieder geval.

Youran van Ark|13.06.13|18:16

Tja als je net start met de motor zoals ik, dan merk je hier helemaal niets van. Tegendeel zelfs. Dankzij Groupon heb ik het enorm druk op de motor en allemaal 24jaar en ouder.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.