’Sociaal en juridisch moet dit gedrag veel harder worden gestraft’

‘Sociaal en juridisch moet dit gedrag veel harder worden gestraft’

Telefoongebruik achter het stuur Foto: Smartphonehoesjes.nl

Meer dan de helft van de Nederlanders zegt nog altijd zijn of haar smartphone te gebruiken achter het stuur, blijkt uit onderzoek van Smartphonehoesjes.nl. Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen zijn automobilisten zich niet bewust van de gevaren en moet dit gedrag sociaal en juridisch veel harder worden gestraft.

Ruim een derde zegt de telefoon te gebruiken om te bellen en circa 55 procent geeft aan de telefoon nodig te hebben om te navigeren, blijkt uit het onderzoek dat in november onder ruim duizend respondenten is afgenomen. Ook is er een klein deel dat op social media scrolt tijdens het rijden.

“Automobilisten denken van zichzelf dat ze een hele goede chauffeur zijn en dat het scrollen op de telefoon wel even kan”, aldus Tertoolen. “Tegelijkertijd wordt het gedrag ook niet sociaal afgekeurd. ‘De meeste mensen doen het, dus waarom waarom zou ik ermee stoppen?’, wordt veel gezegd. Maar spreek elkaar erop aan. Op die manier benadruk je dat mensen niet goed bezig zijn en gaan ze misschien nadenken over hun eigen gedrag. Sociale controle heeft veel meer effect dan bijvoorbeeld een spotje op televisie of een bord langs de weg.”

Rol van de werkgever

Ook de werkgever kan een rol spelen bij het minderen van telefoongebruik achter het stuur, zegt Tertoolen tegen Smartphonehoesjes.nl. “Werkgevers kunnen harde regels opstellen, zeker als je een bedrijfsauto rijdt. Wat mij betreft mogen werkgevers hard straffen, tot ontslag aan toe, maar het is heel lastig om dat in de praktijk goed in te vullen.”

Belgische controleactie

Ook onze zuiderburen maken zich zorgen over het telefoongebruik achter het stuur en organiseerden onlangs een week lang een controleactie. Wanneer iemand in deze week betrapt werd met een telefoon in de hand tijdens het rijden, was de bestuurder direct voor acht dagen het rijbewijs kwijt.

Door deze controleactie raakten volgens de Belgische site Nieuwsblad.be uiteindelijk maar liefst 120 bestuurders hun rijbewijs kwijt.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Sociaal en juridisch moet dit gedrag veel harder worden gestraft’ | RijschoolPro
’Sociaal en juridisch moet dit gedrag veel harder worden gestraft’

‘Sociaal en juridisch moet dit gedrag veel harder worden gestraft’

Telefoongebruik achter het stuur Foto: Smartphonehoesjes.nl

Meer dan de helft van de Nederlanders zegt nog altijd zijn of haar smartphone te gebruiken achter het stuur, blijkt uit onderzoek van Smartphonehoesjes.nl. Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen zijn automobilisten zich niet bewust van de gevaren en moet dit gedrag sociaal en juridisch veel harder worden gestraft.

Ruim een derde zegt de telefoon te gebruiken om te bellen en circa 55 procent geeft aan de telefoon nodig te hebben om te navigeren, blijkt uit het onderzoek dat in november onder ruim duizend respondenten is afgenomen. Ook is er een klein deel dat op social media scrolt tijdens het rijden.

“Automobilisten denken van zichzelf dat ze een hele goede chauffeur zijn en dat het scrollen op de telefoon wel even kan”, aldus Tertoolen. “Tegelijkertijd wordt het gedrag ook niet sociaal afgekeurd. ‘De meeste mensen doen het, dus waarom waarom zou ik ermee stoppen?’, wordt veel gezegd. Maar spreek elkaar erop aan. Op die manier benadruk je dat mensen niet goed bezig zijn en gaan ze misschien nadenken over hun eigen gedrag. Sociale controle heeft veel meer effect dan bijvoorbeeld een spotje op televisie of een bord langs de weg.”

Rol van de werkgever

Ook de werkgever kan een rol spelen bij het minderen van telefoongebruik achter het stuur, zegt Tertoolen tegen Smartphonehoesjes.nl. “Werkgevers kunnen harde regels opstellen, zeker als je een bedrijfsauto rijdt. Wat mij betreft mogen werkgevers hard straffen, tot ontslag aan toe, maar het is heel lastig om dat in de praktijk goed in te vullen.”

Belgische controleactie

Ook onze zuiderburen maken zich zorgen over het telefoongebruik achter het stuur en organiseerden onlangs een week lang een controleactie. Wanneer iemand in deze week betrapt werd met een telefoon in de hand tijdens het rijden, was de bestuurder direct voor acht dagen het rijbewijs kwijt.

Door deze controleactie raakten volgens de Belgische site Nieuwsblad.be uiteindelijk maar liefst 120 bestuurders hun rijbewijs kwijt.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.