Ruzie in de auto

‘Rijstijl grootste ergernis onder koppels in de auto’

Zeker 80 procent van de koppels heeft wel eens ruzie in de auto. Dit blijkt uit een enquête die vergelijkingssite Happycar onder ruim 1100 respondenten heeft gehouden. De voornaamste reden voor ruzie in de auto is de rijstijl, de wegbeschrijving van de partner, en het te hard rijden.

Muzieksmaak is ook een oorzaak van onenigheid in de auto. Daarnaast valt op dat zowel mannen als vrouwen zich groen en geel kunnen ergeren aan het overig verkeer.

Verschil man en vrouw

Uit het onderzoek komt naar voren dat vrouwen achter het stuur meer ruzie maken dan mannen. Als vrouwen achter het stuur zitten is de grootste oorzaak van ruzie het instellen van GPS of het volgen van de wegaanwijzingen. Wanneer mannen het voertuig besturen is te hard rijden een op de vier keer de oorzaak van een meningsverschil.

In het onderzoek geven drie relatietherapeuten hun mening en advies. Volgens de Australische relatiecoach Cathryn Mora is de kans op ruzie in de auto groter aan het begin van de relatie. Dit komt volgens haar omdat er in het begin van de relatie vaak nog gekeken moet worden wie de baas is: “In het geval van lange relaties hebben partners een rolverdeling aangenomen en de behoefte van het controleren of adviseren van de ander losgelaten.” Overigens neemt de kans op ruzie af des te langer de reis duurt. Dit komt omdat de details beter voorbereid zijn bij langere ritten.

Voorkomen ruzies

Ook geven de therapeuten enkele tips. Het is bijvoorbeeld belangrijk van tevoren duidelijke afspraken te maken. Door te bepalen wie de navigatie instelt en wie de muziek regelt kunnen er volgens ruzies voorkomen worden. Daarnaast is het een vereiste om van tevoren goed te eten: “Indien je goede trek hebt is de kans groter om in een ruzie terecht te komen”.

Ook het fysieke aspect is belangrijk. Het is bijvoorbeeld verstandig om regelmatig pauze te nemen, en te beginnen met een schone opgeruimde auto. Uiteindelijk is het normaal om onderweg onenigheid te hebben, het gaat er vooral om hoe het meningsverschil wordt opgelost.

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Rijstijl grootste ergernis onder koppels in de auto’ | RijschoolPro
Ruzie in de auto

‘Rijstijl grootste ergernis onder koppels in de auto’

Zeker 80 procent van de koppels heeft wel eens ruzie in de auto. Dit blijkt uit een enquête die vergelijkingssite Happycar onder ruim 1100 respondenten heeft gehouden. De voornaamste reden voor ruzie in de auto is de rijstijl, de wegbeschrijving van de partner, en het te hard rijden.

Muzieksmaak is ook een oorzaak van onenigheid in de auto. Daarnaast valt op dat zowel mannen als vrouwen zich groen en geel kunnen ergeren aan het overig verkeer.

Verschil man en vrouw

Uit het onderzoek komt naar voren dat vrouwen achter het stuur meer ruzie maken dan mannen. Als vrouwen achter het stuur zitten is de grootste oorzaak van ruzie het instellen van GPS of het volgen van de wegaanwijzingen. Wanneer mannen het voertuig besturen is te hard rijden een op de vier keer de oorzaak van een meningsverschil.

In het onderzoek geven drie relatietherapeuten hun mening en advies. Volgens de Australische relatiecoach Cathryn Mora is de kans op ruzie in de auto groter aan het begin van de relatie. Dit komt volgens haar omdat er in het begin van de relatie vaak nog gekeken moet worden wie de baas is: “In het geval van lange relaties hebben partners een rolverdeling aangenomen en de behoefte van het controleren of adviseren van de ander losgelaten.” Overigens neemt de kans op ruzie af des te langer de reis duurt. Dit komt omdat de details beter voorbereid zijn bij langere ritten.

Voorkomen ruzies

Ook geven de therapeuten enkele tips. Het is bijvoorbeeld belangrijk van tevoren duidelijke afspraken te maken. Door te bepalen wie de navigatie instelt en wie de muziek regelt kunnen er volgens ruzies voorkomen worden. Daarnaast is het een vereiste om van tevoren goed te eten: “Indien je goede trek hebt is de kans groter om in een ruzie terecht te komen”.

Ook het fysieke aspect is belangrijk. Het is bijvoorbeeld verstandig om regelmatig pauze te nemen, en te beginnen met een schone opgeruimde auto. Uiteindelijk is het normaal om onderweg onenigheid te hebben, het gaat er vooral om hoe het meningsverschil wordt opgelost.

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.