Ideale lesprijs 10 euro hoger dan huidig tarief

download van istock. rijles, geld, enquete voor rijschool-event

Nu rijscholen nog tot in ieder geval 9 februari gesloten zijn, is het tijd om de loep erbij te pakken. Want hoe zit het eigenlijk met de lestarieven? De gemiddelde lesprijs van rijscholen was vanaf 1 januari 2020 47 euro per 60 minuten. Vanaf 2021 is dit 49 euro, bijna een tientje lager dan de rijscholen eigenlijk willen. De ideale gezonde lesprijs ligt namelijk op 57 euro.

De enquête die RijschoolPro afnam in aanloop naar het online rijschool-event is door meer dan 800 mensen ingevuld. Het merendeel van de respondenten is zelfstandig instructeur, namelijk bijna 80 procent. De rest heeft een bedrijf met 1 tot 10 medewerkers (17 procent) of 11 tot 100 medewerkers (4 procent). Bijna alle respondenten geven les in de auto, maar ook rijscholen voor andere rijbewijzen zoals de motor, vrachtwagen en bus zijn goed vertegenwoordigd. Gemiddeld geven de rijinstructeurs 40 uur les per week. Daarnaast besteden ze 11 uur aan andere zaken rondom de rijschool.

Lestarief

Met de enquête kregen we inzicht in het huidige, maar ook het gewenste lestarief van rijscholen. Het blijkt dat er veel ontevredenheid rust over te lage lesprijzen. 80 procent van de respondenten wilt dan ook dat er een wettelijk minimumtarief komt, idealiter van 50 euro. De meest genoemde reden is om hiermee de ‘cowboys’ weg te jagen.

Maar 43 procent van de respondenten heeft de lestarieven verhoogd in 2021. De extra tijd en kosten die de coronamaatregelen met zich meebrengen spelen hierin een grote rol (47 procent). Een ander argument is omdat het CBR een verhoging van het examentarief voor 2021 aankondigde (38 procent).

De meeste rijinstructeurs geven aan dat hun lestarief mede bepaald wordt door de tarieven van andere rijscholen. Ze willen zichzelf vanwege de concurrentie niet uit de markt prijzen.

AOV en pensioen

Een belangrijk onderdeel van gezond ondernemen is het hebben van een arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenvoorziening. Echter heerst de mening onder rijinstructeurs dat deze veel te duur zijn. Wel 70 procent van de respondenten geeft aan geen AOV te hebben.

Ook het aantal respondenten zonder pensioenvoorziening ligt ruim over de helft, bijna 60 procent van de respondenten heeft geen pensioenvoorziening. Opvallend is dat mannelijke rijinstructeurs het pensioen beter geregeld hebben dan vrouwelijke instructrices. 80 procent van de vrouwen heeft geen pensioenvoorziening tegenover 54 procent van de mannen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Onderwerpen: ,

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

2 reacties op “Ideale lesprijs 10 euro hoger dan huidig tarief”

A.b|15.01.21|15:23

60 euro per uur is wel aan de lage kant hoor. Wat hou je netto over?

Rij Baas|18.01.21|12:20

Gaat ie dat zeggen…..omg

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.