Nederlanders laten auto vaker staan door ergernissen op de weg

Nederlanders laten auto vaker staan vanwege ergernissen op de weg

Automobilisten in de file Foto: Unsplash

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om de auto te laten staan. Dat doen ze vanwege ergernissen in het verkeer, zoals het langdurig in de file staan, het gebrek aan parkeerplekken en de hoge parkeerkosten. Circa 23 procent van de automobilisten kiest om onder andere deze redenen vaker voor een ander vervoermiddel.

Dit blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau Norstat, dat een mobiliteitsonderzoek heeft afgenomen onder 1038 werkende Nederlanders in het bezit van een rijbewijs.

Bijna 32 procent van de ondervraagden geeft aan zich te ergeren aan het stapvoets rijden of aan het geheel stilstaan in een file. Dit leidt ertoe dat 23 procent van hen de auto inmiddels vaker laat staan, aldus Norstat. Ook parkeren en de kosten die daaraan verbonden zijn, zijn voor automobilisten reden genoeg om zich op een andere manier te verplaatsen.

Peperduur parkeren

Van de ondervraagden controleert 39 procent van tevoren de parkeertarieven om zo hoge kosten te voorkomen. Automobilisten zouden het daarnaast op prijs stellen als zij in de toekomst per minuut in plaats van per uur kunnen betalen bij parkeerplaatsen. Maar liefst 73 procent van de respondenten geeft in het onderzoek aan daar voorstander van te zijn.

Ook het vinden van een parkeerplek kost volgens veel van de ondervraagden moeite. Zestig procent van hen kijkt daarom op voorhand waar zij in de buurt van hun bestemming kunnen parkeren. Voor zestien procent van de respondenten leidt het niet kunnen vinden van een parkeerplek ertoe dat zij hun auto liever thuis laten.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.