Nederland zoekt online massaal naar goedkope manieren van autorijden

Nederland zoekt massaal naar goedkope manieren van autorijden

Elektrisch, hybride, benzine of diesel? Foto: Unsplash

Nederland is online massaal op zoek de goedkoopste manieren van autorijden, blijkt uit een onderzoek van auto-importeur DAS Import. De zoekterm ‘Is elektrisch rijden goedkoper?’ is de afgelopen maanden namelijk met 127 procent gestegen. ‘Wat is goedkoper: elektrisch of benzine?’, zag zelfs een stijging van 400 procent in het laatste kwartaal.

Elektrisch, hybride, benzine of diesel? Volgens DAS Import is elektrisch rijden niet altijd per se goedkoper dan een benzine of diesel auto. De importeur heeft een vergelijking gemaakt tussen drie merken die in iedere brandstofcategorie een vergelijkbaar model hebben uitgebracht: BMW, Audi en Mercedes-Benz. Er is gekeken naar het aantal kilometers dat per jaar wordt gereden in combinatie met de prijs per kilometer, wegenbelasting en de aanschafkosten in zowel Nederland als Duitsland.

“Het onderzoek hebben wij uitgevoerd omdat we merken dat er veel vragen zijn als het gaat over het kiezen van de juiste brandstofcategorie bij het kopen van een nieuwe auto. Mensen zijn echt op zoek naar de optie om het goedkoopst te rijden”, legt Job Das uit, directeur van DAS Import. “Maar de meeste consumenten hebben echt geen idee wat wijsheid is.”

Iedere situatie is anders

“Wij zien dat veel mensen ervan uitgaan dat elektrisch rijden gewoonweg het goedkoopst is. Maar het blijft altijd een combinatie van verbruiks- en aanschafkosten”, aldus Das. “Het is natuurlijk per situatie verschillend. Voor iedere situatie is het interessant om te kijken wat gunstig is. Mensen kunnen dan zelf een conclusie trekken.”

Op papier anders dan op de weg

Het onderzoek kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden, stelt Das. Maar het biedt zeker een handvat voor mensen die een nieuwe auto willen kopen. “Op papier kan het natuurlijk altijd anders zijn dan in de praktijk. Per jaar 20.000 kilometer elektrisch rijden pakt anders uit als je lange stukken achter elkaar rijdt, of alleen kleine stukjes. Het is ook zeker lonend om te kijken of je jouw droomauto niet beter kunt importeren. Wat belangrijk is: neem de tijd en weeg alle opties zorgvuldig af.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.