Autoverzekering voor jonge bestuurder vaak onbetaalbaar

Autoverzekering voor jonge bestuurder vaak onbetaalbaar

Foto ter illustratie Foto: Unsplash

Een autoverzekering voor jonge bestuurders is bijna niet meer te betalen, blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Gemiddeld betalen 18- tot en met 20-jarigen in 2022 183,05 euro per maand voor een autoverzekering tegen een gemiddelde van 74,75 euro per maand voor bestuurders uit andere leeftijdscategorieën. 

Voor de jonge bestuurders ligt het jaarbedrag voor hun autoverzekering dus rond de 2.200 euro, 2,5 keer zoveel dan de gemiddelde prijs per jaar voor andere automobilisten (897 euro). “Voor jonge bestuurders, die doorgaans nog niet zo’n hoog inkomen hebben is een eigen auto verzekeren dus vrijwel onbetaalbaar”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen van Geld.nl.

Bulthuis uit haar zorgen over deze extreem hoge premie voor jonge bestuurders. “Geen autorijden is voor jongeren in een stad, met veel mogelijkheden voor openbaar vervoer, wellicht minder problematisch. Maar in dorpen en op het platteland heb je toch echt nog een auto nodig. Kortom, vooral de jongeren in de buitengebieden worden hierdoor geraakt.”

Verzekeren op naam van de ouders

Bulthuis geeft aan vaak het verzoek te krijgen van ouders die de auto van hun zoon of dochter op hun eigen naam willen verzekeren, zodat de premie lager uitpakt. Dat is volgens de expert een slecht idee. “Als de verzekeraar dat ontdekt, heeft dit zowel voor de ouders als het kind grote gevolgen. Eventuele schade moet je dan zelf betalen en de ouders en het kind krijgen een fraudemelding op hun naam, waardoor nieuwe verzekeringen afsluiten vrijwel onmogelijk wordt.”

Hoge premie voor jongeren

Jonge bestuurders betalen een hogere premie voor hun autoverzekering, omdat autoverzekeraars een opslag verwerken in de premie voor bestuurders tot en met 24 jaar. Die opslag is het hoogst op je 18e en wordt dan elk jaar minder. Dit doen de verzekeraars, omdat jonge automobilisten een relatief grotere kans hebben om betrokken te raken bij een ongeval, meldt Geld.nl.

Om de kosten toch enigszins te drukken, raadt Bulthuis jongeren aan om een kleinere, oudere auto te kiezen. Daarnaast loont het volgens haar om meerdere verzekeraars te vergelijken. “Het verschil tussen de laagste en de hoogste premie is voor jonge automobilisten gemiddeld 110 euro per maand. Op jaarbasis is dat ruim 1.300 euro.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.