Bestuurders kunnen 237 euro per jaar besparen op autoverzekering

Bestuurders kunnen 237 euro per jaar besparen op autoverzekering

Foto ter illustratie Foto: Shutterstock

Consumenten kunnen gemiddeld 237 euro per jaar besparen op hun autoverzekering door over te stappen op een andere verzekeraar. Toch blijken automobilisten weinig tot nooit naar hun huidige verzekering te kijken. 

Dat blijkt uit een onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Het verschil tussen de duurste en goedkoopste autoverzekering voor jouw auto en situatie is al snel een paar tientjes per maand, oftewel honderden euro’s per jaar”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld en verzekeringen bij Geld.nl. Dat blijkt uit een steekproef van 100.000 autoverzekeringen die de vergelijkingssite heeft uitgevoerd.

Uit dat onderzoek kwam onder andere naar voren dat een consument gemiddeld 237 euro per jaar kan besparen. “Maar dat kan zelfs nog hoger uitpakken als je op dit moment bij een relatief dure verzekeraar zit”, voegt Bulthuis toe. “Het verschil tussen de hoogste en laagste autoverzekeringspremie in de vergelijkingen was namelijk zelfs 565 euro per jaar.”

Premie per persoon

Ondanks de grote verschillen per premie, kijkt bijna de helft van alle Nederlandse automobilisten vrijwel nooit naar zijn of haar autoverzekering, weet Bulthuis. “We laten zo met zijn allen veel geld liggen, terwijl je door elk jaar een paar minuten goed te vergelijken kunt bepalen of je nog goed zit en of een andere verzekeraar misschien een betere keuze voor je is.”

“Wat daarnaast opvalt is dat groepen die vaak het duurst uit zijn voor hun autoverzekering, zoals jongeren of inwoners van grote steden, gemiddeld de hoogste bedragen kunnen besparen”, zegt Bulthuis. Bij automobilisten van 18 tot en met 24 jaar kwam de gemiddelde besparing uit op ruim 440 euro per jaar. En bij inwoners van Rotterdam op bijna 322 euro per jaar. “Iedereen kan dus flink besparen door over te stappen van autoverzekering, maar deze groepen het meest.”

Verschillen per verzekeraar

Dat de premies voor autoverzekeringen enorm verschillen, komt vooral doordat elke autoverzekeraar de premies op zijn eigen manier berekent. Ze kijken naar factoren als het type auto, je woonplaats, je leeftijd en het aantal schadevrije jaren. “Hoe al die zaken meewegen in de premie, verschilt per verzekeraar.”

Daarnaast moeten autoverzekeraars met de premie-inkomsten niet alleen autoschades vergoeden, maar ook hun eigen kosten betalen. “Grote, traditionele verzekeringsmaatschappijen hebben veel meer personeelskosten en kosten voor bedrijfspanden, dan kleinere verzekeraars of maatschappijen waarbij je alles online regelt”, legt Bulthuis uit.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.