De Rooy wordt hard geraakt door crisis

De grote transportondermening De Rooy heeft de afgelopen tijd al 250 mensen moeten ontslaan. De crisis komt ook bij het bedrijf uit Son hard aan.

De Rooy Transport transporteert veel vrachtwagens voor truckproducenten als DAF, Volvo, Renault, Scania en MAN. Omdat die fabrikanten fors minder verkopen, staat een groot deel van auto’s bij De Rooy stil.

In Engeland is het transport van vrachtwagens zelfs met vijftig procent teruggelopen, maar ook in andere delen van Europa gaat het niet best.

Binnen alle lagen van het bedrijf zijn mensen ontslagen, zegt eigenaar en directeur Jan de Rooy. “Van chauffeurs tot op kantoor.”

Bovendien maakt het vaste personeel fors minder uren. “Er zijn erbij die al tientallen jaren voor ons werken. Normaal gesproken maken zij werkweken van vijftig tot zestig uur. Nu zijn de werkweken maar 38 uur en dat betekent: terug naar het basisloon. En dat is dan behelpen.”

Het stilzetten van zijn vrachtwagens is volgens De Rooy de enige mogelijkheid omdat verkoop geen optie is. “Als we ze zouden verkopen, lopen we het risico dat ze in handen komen van onze concurrenten.”

Het bedrijf heeft er de laatste maanden alles aan gedaan om minder ‘vatbaar’ te zijn voor de economische teruggang. Zo rijdt De Rooy steeds meer tractoren voor vrijwel alle producenten van landbouwmachines in West-Europa. Ook dit kan echter niet voorkomen dat De Rooy terug moet met zijn personeel…

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.