tractorrijbewijs

Adviesgroep: B-rijbewijs volstaat voor trekkerbestuurders

DEN HAAG – Bestuurders van trekkers van achttien jaar en ouder, die in het bezit zijn van een B-rijbewijs, hoeven geen aanvullend examen  te halen om met deze voertuigen te kunnen blijven rijden. Dat adviseert de Initiatiefgroep Landbouwvoertuigen aan minister Camiel Eurlings van Verkeer, zo meldt LTO woensdag.

Jongeren tot 18 jaar moeten straks een zogenaamd T-rijbewijs halen. Het BE-rijbewijs (auto + aanhanger) als enige eis voor landbouwverkeer, zoals de minister eind vorig jaar voorstelde, zou hiermee van de baan zijn.

Het advies van de Initiatiefgroep landbouwverkeer Veilig Verkeer Nederland is opgesteld onder voorzitterschap van voormalig V&W-minister Karla Peijs. Het advies is ook naar de Tweede Kamer gestuurd. Wat de initiatiefgroep betreft wordt het aanvullend advies binnenkort behandeld in de Tweede Kamer omdat het onderwerp niet controversieel is.

Als het advies wordt overgenomen komt er voor huidige bestuurders boven achttien jaar als enige plicht dat hij of zij enige vorm van rijbewijs moet hebben, B of hoger. Voor de jongeren die op het moment van invoering 16 of 17 jaar zijn, komt er dan een overgangsregeling.

Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) pleit voor een betere voorbereiding op deelname aan het verkeer van jongere trekkerbestuurders (zestien en zeventien jaar) door invoering van een trekkerrijbewijs. Geadviseerd wordt nu dat iedereen, die vanaf zestien jaar met een tractor de weg op wil, een T-rijbewijs (T is automatisch met E) moet hebben. Zo’n rijbewijs gehaald worden met een theoretisch en een praktisch examen.

Van Ham: “De toekomstige generatie jongeren heeft zo’n rijbewijs toch voor de rest van hun leven nodig. Voor alle huidige bestuurders volstaat het B-rijbewijs. Zo is voor deze groep een acceptabele tussenweg gevonden. Hun ervaring en kennis worden voldoende geacht om veilig met een trekker aan het verkeer deel te nemen.”

Lees het bericht van LTO

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Adviesgroep: B-rijbewijs volstaat voor trekkerbestuurders | RijschoolPro
tractorrijbewijs

Adviesgroep: B-rijbewijs volstaat voor trekkerbestuurders

DEN HAAG – Bestuurders van trekkers van achttien jaar en ouder, die in het bezit zijn van een B-rijbewijs, hoeven geen aanvullend examen  te halen om met deze voertuigen te kunnen blijven rijden. Dat adviseert de Initiatiefgroep Landbouwvoertuigen aan minister Camiel Eurlings van Verkeer, zo meldt LTO woensdag.

Jongeren tot 18 jaar moeten straks een zogenaamd T-rijbewijs halen. Het BE-rijbewijs (auto + aanhanger) als enige eis voor landbouwverkeer, zoals de minister eind vorig jaar voorstelde, zou hiermee van de baan zijn.

Het advies van de Initiatiefgroep landbouwverkeer Veilig Verkeer Nederland is opgesteld onder voorzitterschap van voormalig V&W-minister Karla Peijs. Het advies is ook naar de Tweede Kamer gestuurd. Wat de initiatiefgroep betreft wordt het aanvullend advies binnenkort behandeld in de Tweede Kamer omdat het onderwerp niet controversieel is.

Als het advies wordt overgenomen komt er voor huidige bestuurders boven achttien jaar als enige plicht dat hij of zij enige vorm van rijbewijs moet hebben, B of hoger. Voor de jongeren die op het moment van invoering 16 of 17 jaar zijn, komt er dan een overgangsregeling.

Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) pleit voor een betere voorbereiding op deelname aan het verkeer van jongere trekkerbestuurders (zestien en zeventien jaar) door invoering van een trekkerrijbewijs. Geadviseerd wordt nu dat iedereen, die vanaf zestien jaar met een tractor de weg op wil, een T-rijbewijs (T is automatisch met E) moet hebben. Zo’n rijbewijs gehaald worden met een theoretisch en een praktisch examen.

Van Ham: “De toekomstige generatie jongeren heeft zo’n rijbewijs toch voor de rest van hun leven nodig. Voor alle huidige bestuurders volstaat het B-rijbewijs. Zo is voor deze groep een acceptabele tussenweg gevonden. Hun ervaring en kennis worden voldoende geacht om veilig met een trekker aan het verkeer deel te nemen.”

Lees het bericht van LTO

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.