Etienne Schouppe

België geen voorstander van verplichte zwarte doos in auto’s

BRUSSEL – Minister van Verkeer Camiel Eurlings staat open voor het in heel Europa inbouwen van zwarte dozen in auto’s om de verkeersveiligheid te bevorderen, België wil dat echter niet. Dat laat federaal staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) dinsdag weten.

Net als bij een vliegtuigongeluk zou de zwarte doos, officieel Event Data Recorder (EDR), de politie kunnen helpen om na een ongeluk te achterhalen wie er in de fout is gegaan. “Hoewel het directe effect op de verkeersveiligheid beperkt is, sta ik, vanwege het belang van betere waarheidsvinding, in positief tegenover het verplichten van een EDR”, schreef Eurlings (CDA) in een brief aan de Nederlandse Tweede Kamer.

De Belgische federaal staatssecretaris voor Mobiliteit Schouppe  is (voorlopig) geen voorstander van een algemene verplichting. “We zien zeker nut in het systeem”, zegt zijn woordvoerder aaan de Belgische krant Knack.be. “Op gebied van preventie, mensen weten dat hun rijgedrag geregistreerd wordt,  maar ook om na een ongeval te kunnen vaststellen hoe snel iemand reed of wat zijn rijgedrag voor het ongeval was. Maar momenteel bestaat er bij de bevolking geen draagvlak voor een dergelijke maatregel. Mensen zouden zich tegen zo’n verplichting verzetten.”

Bron: Knack.be

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.