Waalburg

Grotere proef met rekening bonusrijden in Gelderland

NIJMEGEN – Een Gelderse proef met beloningen voor automobilisten die de spits mijden is uitgebreid tot de hele regio rond Arnhem en Nijmegen. Een eerdere proef bij de drukke Waalbrug in Nijmegen leidde tot 8 procent minder auto’s.

Voor de nieuwe proef wordt gehoopt op drie procent minder auto’s in de spits. Boven alle doorgaande wegen zijn camera’s opgehangen. Tot de zomer wordt in fase 1 gekeken waar en wanneer auto’s ergens rijden. Daarna in fase 2 wordt automobilisten die vaak in de spit rijden uitgenodigd om aan het vervolg deel te nemen. Zij krijgen een kastje in de auto dat per satelliet gevolgd wordt.
Hoe hoog de beloning wordt is nog niet helemaal bekend, Bij de proef op de Waalbrug kregen de automobilisten 250 euro. Iedere keer dat zij de brug gebruikten in de spits ging daar 4 euro vanaf. Het bedrag dat overbleef werd na de proef op de rekening gestort. Deze zomer zullen automobilisten beloond worden die in de spits de grote wegen gebruiken.

Het rijgedrag van de bestuurder die in de zomer meedoen aan fase 2 van de proef wordt vergeleken met de metingen die nu zonder kastje worden gedaan. Zo willen de onderzoekers erachter komen hoe het rijgedrag verandert. Daarnaast wordt met de proef de techniek getest. Zo kunnen deelnemers fase 2 kiezen om met het kastje ook informatie te ontvangen over bijvoorbeeld adviesroutes en verkeerdrukte.

Bij de metingen bij fase 1 worden alleen de kentekenplaten gebruikt als informatiebron. Voor de metingen in de zomer worden de gegevens gekoppeld aan adresgegevens om bestuurders die vaak over het traject rijden uit te kunnen nodigen. De adresgegevens mogen behalve voor de uitnodiging niet gebruikt worden en worden na een half jaar verwijderd voor iedereen die niet op de uitnodiging in gaat.

Bron: Binnenlands Bestuur

Onderwerpen: ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.