‘Verhogen leeftijd rijbewijskeuring leidt tot meer ongelukken’

De vereniging voor rijbewijskeuringartsen (VvRA) is niet te spreken over het plan van de Tweede Kamer om de leeftijd waarop een automobilist een rijbewijskeuring moet ondergaan te verhogen van 70 naar 75 jaar.

De verhoging van de keuringsleeftijd kan volgens J. Van Eekelen, voorzitter van de VvRA, leiden tot een verhoogd risico op ongevallen. Ouderen worden immers gemiddeld gezien wel ouder, dat gaat ook gepaard met ziekteverschijnselen die van invloed kunnen zijn op de rijvaardigheid.

Rijbewijskeuring

Een praktisch probleem bij het verhogen van de leeftijd is dat een aantal automobilisten wellicht de eerste rijbewijskeuring op de leeftijd van 79 jaar zullen ondergaan. Nu is het namelijk zo dat een aantal automobilisten pas voor het eerst wordt gekeurd op de leeftijd van 74 jaar.

Automobilisten waarvan het rijbewijs verloopt in de leeftijdscategorie 65-70 krijgen een nieuw rijbewijs dat 5 jaar geldig is en pas bij de volgende verlenging moeten zij zich laten keuren. Verloopt het rijbewijs van iemand twee dagen voordat hij 70 jaar wordt dan krijgt hij zonder medische keuring een rijbewijs voor 5 jaar.

VvRA

Ook is de VvRA bang dat ouderen minder snel zelf besluiten dat het verstandiger is om te stoppen met rijden. Nu is vaak de medische keuring een zelfeveluatiemoment.

“Omdat de aantallen van afkeuring relatief klein zijn denken wij dat er vóór de keuring een fenomeen plaatsvindt dat wij benoemen als zelfregulatie. De keuring functioneert als een evaluatiemoment. Verlenging van het rijbewijs wordt niet aangevraagd als cliënt zelf inschat dat dit niet meer haalbaar is.”

Leeftijd keuring

Argument om de leeftijd voor de keuringen te verhogen is dat ouderen gemiddeld steeds langer gezond blijven. “Het is echter de vraag of dit proportioneel ten opzichte van de leeftijdsgroep ook zo is”, vraagt Van Eekelen zich af. “Het op een gemiddelde manier ouder worden bestaat niet. Er is een grote spreiding in het optreden van ziekte, ziektegevolgen en overlijden.”

“Hoewel de groep als geheel als gevolg van diverse factoren ouder wordt, is er een aantal degeneratieve aandoeningen waarvan niet is aangetoond dat deze ook later in het leven optreden. Denk hierbij aan staar, slijtage van gewrichten, suikerziekte,  hart en vaatziekten, slaapproblemen, psychische klachten in samenhang met medicatie gebruik. Via diverse ziektemechanismen veroorzaken deze aandoeningen beperkingen die zeer relevant zijn voor het vermogen om auto te kunnen rijden.”

Preventie

“Een deel van de 70- jarigen heeft gezondheidsproblematiek waarvan zij zich nog niet bewust zijn”, weet van Eekelen. “Zij hebben bijvoorbeeld een gezichtsscherpte dat net voldoende is en op termijn aandacht behoeft. De medische keuring werkt dan vooral als preventiescreening om mensen erop te attenderen dat de automobilist een grote verantwoordelijkheid op zich neemt en bewust moet zijn van de gevolgen van bijvoorbeeld ziekten, medicatiegebruik en reactievaardigheid. Een van de regels van preventie is dat dit tijdig plaats moet vinden.”

“Vanuit sociaalgeneeskundig oogpunt zijn er geen argumenten die een latere keuring rechtvaardigen. Het verlaten van de keuring zonder het waarborgen van een evaluatiemoment kan het  risico op ongevallen ten gevolge van ziektegevolgen verhogen”, zo waarschuwt de VvRA.

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “‘Verhogen leeftijd rijbewijskeuring leidt tot meer ongelukken’”

Y. van Ark|01.04.11|18:18

Zijn ze nou helemaal gek geworden daar in Den Haag.
Juist vervroegen die keuring.
Echt weer verzonnen door een pipo achter een buro.
Maak dagelijks mee dat die oudjes gewoon niet goed doorhebben waar ze mee bezig zijn.
Geef deze groep ook regelmatig les en het niveau is om te huilen.
Vanaf je 60e keuren en dan ieder jaar of 2 jaar herkeuren door een onafhankelijke arts.

Pim Brussee|18.04.11|15:26

@ Y van Ark, Maak dagelijks ook mee dat jonge automobilisten niet goed door hebben waar ze mee bezig zijn.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Verhogen leeftijd rijbewijskeuring leidt tot meer ongelukken’ | RijschoolPro

‘Verhogen leeftijd rijbewijskeuring leidt tot meer ongelukken’

De vereniging voor rijbewijskeuringartsen (VvRA) is niet te spreken over het plan van de Tweede Kamer om de leeftijd waarop een automobilist een rijbewijskeuring moet ondergaan te verhogen van 70 naar 75 jaar.

De verhoging van de keuringsleeftijd kan volgens J. Van Eekelen, voorzitter van de VvRA, leiden tot een verhoogd risico op ongevallen. Ouderen worden immers gemiddeld gezien wel ouder, dat gaat ook gepaard met ziekteverschijnselen die van invloed kunnen zijn op de rijvaardigheid.

Rijbewijskeuring

Een praktisch probleem bij het verhogen van de leeftijd is dat een aantal automobilisten wellicht de eerste rijbewijskeuring op de leeftijd van 79 jaar zullen ondergaan. Nu is het namelijk zo dat een aantal automobilisten pas voor het eerst wordt gekeurd op de leeftijd van 74 jaar.

Automobilisten waarvan het rijbewijs verloopt in de leeftijdscategorie 65-70 krijgen een nieuw rijbewijs dat 5 jaar geldig is en pas bij de volgende verlenging moeten zij zich laten keuren. Verloopt het rijbewijs van iemand twee dagen voordat hij 70 jaar wordt dan krijgt hij zonder medische keuring een rijbewijs voor 5 jaar.

VvRA

Ook is de VvRA bang dat ouderen minder snel zelf besluiten dat het verstandiger is om te stoppen met rijden. Nu is vaak de medische keuring een zelfeveluatiemoment.

“Omdat de aantallen van afkeuring relatief klein zijn denken wij dat er vóór de keuring een fenomeen plaatsvindt dat wij benoemen als zelfregulatie. De keuring functioneert als een evaluatiemoment. Verlenging van het rijbewijs wordt niet aangevraagd als cliënt zelf inschat dat dit niet meer haalbaar is.”

Leeftijd keuring

Argument om de leeftijd voor de keuringen te verhogen is dat ouderen gemiddeld steeds langer gezond blijven. “Het is echter de vraag of dit proportioneel ten opzichte van de leeftijdsgroep ook zo is”, vraagt Van Eekelen zich af. “Het op een gemiddelde manier ouder worden bestaat niet. Er is een grote spreiding in het optreden van ziekte, ziektegevolgen en overlijden.”

“Hoewel de groep als geheel als gevolg van diverse factoren ouder wordt, is er een aantal degeneratieve aandoeningen waarvan niet is aangetoond dat deze ook later in het leven optreden. Denk hierbij aan staar, slijtage van gewrichten, suikerziekte,  hart en vaatziekten, slaapproblemen, psychische klachten in samenhang met medicatie gebruik. Via diverse ziektemechanismen veroorzaken deze aandoeningen beperkingen die zeer relevant zijn voor het vermogen om auto te kunnen rijden.”

Preventie

“Een deel van de 70- jarigen heeft gezondheidsproblematiek waarvan zij zich nog niet bewust zijn”, weet van Eekelen. “Zij hebben bijvoorbeeld een gezichtsscherpte dat net voldoende is en op termijn aandacht behoeft. De medische keuring werkt dan vooral als preventiescreening om mensen erop te attenderen dat de automobilist een grote verantwoordelijkheid op zich neemt en bewust moet zijn van de gevolgen van bijvoorbeeld ziekten, medicatiegebruik en reactievaardigheid. Een van de regels van preventie is dat dit tijdig plaats moet vinden.”

“Vanuit sociaalgeneeskundig oogpunt zijn er geen argumenten die een latere keuring rechtvaardigen. Het verlaten van de keuring zonder het waarborgen van een evaluatiemoment kan het  risico op ongevallen ten gevolge van ziektegevolgen verhogen”, zo waarschuwt de VvRA.

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “‘Verhogen leeftijd rijbewijskeuring leidt tot meer ongelukken’”

Y. van Ark|01.04.11|18:18

Zijn ze nou helemaal gek geworden daar in Den Haag.
Juist vervroegen die keuring.
Echt weer verzonnen door een pipo achter een buro.
Maak dagelijks mee dat die oudjes gewoon niet goed doorhebben waar ze mee bezig zijn.
Geef deze groep ook regelmatig les en het niveau is om te huilen.
Vanaf je 60e keuren en dan ieder jaar of 2 jaar herkeuren door een onafhankelijke arts.

Pim Brussee|18.04.11|15:26

@ Y van Ark, Maak dagelijks ook mee dat jonge automobilisten niet goed door hebben waar ze mee bezig zijn.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.