medische test

‘Schaf verplichte keuring rijbewijs ADHD-patiënten af’

DEN HAAG – De verplichte rijbewijskeuring voor mensen met ADHD, een hyperactiviteitstoornis, moet verdwijnen. Daartoe pleiten de belangenorganisaties van ADHD-patiënten Impuls en Balans en vakbond FNV Bondgenoten bij minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur. Ze willen de regeling zo snel mogelijk wordt geschrapt.

Bij de keuring zouden volgens de organisaties geen uniforme eisen gelden en de inhoudelijke kwaliteit zou enorm verschillen. Bovendien moeten ADHD-patiënten er verschillende bedragen voor betalen.

Verplichte keuring

De verplichte keuring is ingevoerd in 2008. Mensen die rijexamen willen afleggen, moeten eerst een formulier invullen. Als uit de antwoorden blijkt dat ze medicijnen gebruiken tegen ADHD moeten ze een extra keuring ondergaan.

De organisaties vinden de extra test sowieso overbodig. Als iemand met goed gevolg zijn lessen doorloopt en slaagt voor het rijexamen, heeft die persoon bewezen dat hij geschikt is om te rijden, zeggen ze.

Het is niet exact bekend hoeveel mensen in Nederland ADHD hebben. Volgens Impuls gebruiken 35.000 volwassenen en 80.000 jongeren medicijnen tegen ADHD.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Bart Pals

6 reacties op “‘Schaf verplichte keuring rijbewijs ADHD-patiënten af’”

Roger|16.06.11|14:29

Haha, als je van Adhd je geloof maakt, want dat is het volgens 50% van de heren professoren, en die weten ten minste een beetje, dan mag je misschien niet meer autorijden. Dan gooi je je adhd toch weg? Zelf beheersing heet zoiets.
Oeps….ik moet nu vast weer mijn mond spoelen. worden mensen weer heel boos omdat ze dit niet willen horen.
Heerlijk dit land met zijn schier ontelbare taboes. Maar wel roepen dat we kennis hebben jaja, dat dan weer wel.

Hans|17.06.11|12:05

Ik vind het een probleem dat we zo lang moeten wachten voor zo’n keuring
eindelijk is plaatsvind wachttijden zijn te lang!

Lucas|20.06.11|07:46

Nederland denkt graag in hokjes. Wanneer iedereen in het hokje “normaal” zou passen, wat zou het saai worden op deze wereld. Aan TV zou geen bal meer aan zijn. Niet meer lachen of huilen, want zulke mensen maken juist TV.We hebben allemaal wat, we zijn allemaal raar en toch… Iedereen zijn eigen hokje.

willem|27.06.11|23:22

zal tijd worden dat het afgeschaft word, mensen worden te vlug in hokjes gedrukt, en het heeft totaal geen meerwaarde deze keuring. ken meerdere mensen met ADHD en deze rijden net zo goed zo niet beter als mensen zonder78j%

Roger|28.06.11|09:22

Ken ook veel mensen die zeggen eigenlijk gen adhd te hebben maar wel Ritalin gebruiken. Schijnt als amfetamine te werken.
Ik persoonlijk blijf voor training van de luie geest pleiten.
Als leren universiteiten iets met geesttraining te maken had, zouden we goed zitten in ons land.
Helaas is dit een vergissing. Zoals het ook een vergissing is je geheel over te geven aan hoe de geest zich manifesteert. Dan kun je idd chemische drugs gaan gebruiken, zoals veel voorgeschreven door Bayer en consorten.

Redblast|18.07.12|01:06

Ik zelf als volwassen ADHD’er heeft meerdere testen ondervonden en indere test kwam op het zelfde neer. Uitslag ADHD ik praat hier vanuit mijn jeugd tot 7jaar geleden. Meerdere keren zonder medicatie proberen door te gaan maar helaas er komen te veel klachten terug die mijn dagelijks leven beïnvloeden. Idd er maken mensen misbruik om deze status op hun kopie te krijgen maar helaas is hun denk vermogen niet al te groot. Als je niet weet waar je over praat hou stil.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.