speekseltest

Controles op drugs in verkeer fors beter door speekseltest

De invoering van de speekseltest in België heeft geleid tot minder onnodige bloedafnamens en minder vals positieven. De politie vindt de nieuwe procedure eenvoudige, sneller en hygiënischer.
 Volgens een analyse uitgevoerd door het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC), leidde het gebruik van de speekseltests tot een aanzienlijke verbetering van de kwaliteit van de controles.

De nieuwe opsporingsprocedure tegen drugs in het verkeer, op basis van een speekseltest, trad op 1 oktober 2010 in werking.

Controle

Zo daalde het percentage negatieve bloedafnames na een positieve controle van 17% in 2009-2010 (urinetests) naar iets onder de 10% sinds 1 oktober 2010 (speekseltests). En het percentage vals positieve resultaten voor cannabis (positief bij de controle; negatief bij de afname van het bloedstaal) daalde van 24 naar 7%, zo meldt Verkeersnet.nl.

In 60% van de gevallen werd enkel THC (cannabis) gedetecteerd in het bloed. Dan volgen de amfetamines en cocaïne (beiden 20 %; al of niet in combinatie met andere drugs).

Gebruik

Onder de oude procedure werden jaarlijks slechts 2.000 tot 2.500 overtredingen vastgesteld. Van de nieuwe speekseltest werden al 18.000 exemplaren  verdeeld over de politie-eenheden, 35.000 extra exemplaren werden besteld voor gebruik tijdens de jaren 2011-2012.

Uit een eerdere studie, uitgevoerd van 2007 tot 2010 bij personen die na een autoongeval op de spoeddiensten van vijf grote ziekenhuizen terechtkwamen, blijkt dat van de zwaargewonde autobestuurders 9,9 % onder invloed van cannabis was (alleen of in combinatie met andere middelen gebruikt), 3,8 % onder invloed cocaïne, 2,6 % onder invloed van amfetamines en 0,6 % onder invloed van illegale opiaten.

13,2 % van de bestuurders was onder invloed van zowel drugs als alcohol.

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Controles op drugs in verkeer fors beter door speekseltest | RijschoolPro
speekseltest

Controles op drugs in verkeer fors beter door speekseltest

De invoering van de speekseltest in België heeft geleid tot minder onnodige bloedafnamens en minder vals positieven. De politie vindt de nieuwe procedure eenvoudige, sneller en hygiënischer.
 Volgens een analyse uitgevoerd door het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC), leidde het gebruik van de speekseltests tot een aanzienlijke verbetering van de kwaliteit van de controles.

De nieuwe opsporingsprocedure tegen drugs in het verkeer, op basis van een speekseltest, trad op 1 oktober 2010 in werking.

Controle

Zo daalde het percentage negatieve bloedafnames na een positieve controle van 17% in 2009-2010 (urinetests) naar iets onder de 10% sinds 1 oktober 2010 (speekseltests). En het percentage vals positieve resultaten voor cannabis (positief bij de controle; negatief bij de afname van het bloedstaal) daalde van 24 naar 7%, zo meldt Verkeersnet.nl.

In 60% van de gevallen werd enkel THC (cannabis) gedetecteerd in het bloed. Dan volgen de amfetamines en cocaïne (beiden 20 %; al of niet in combinatie met andere drugs).

Gebruik

Onder de oude procedure werden jaarlijks slechts 2.000 tot 2.500 overtredingen vastgesteld. Van de nieuwe speekseltest werden al 18.000 exemplaren  verdeeld over de politie-eenheden, 35.000 extra exemplaren werden besteld voor gebruik tijdens de jaren 2011-2012.

Uit een eerdere studie, uitgevoerd van 2007 tot 2010 bij personen die na een autoongeval op de spoeddiensten van vijf grote ziekenhuizen terechtkwamen, blijkt dat van de zwaargewonde autobestuurders 9,9 % onder invloed van cannabis was (alleen of in combinatie met andere middelen gebruikt), 3,8 % onder invloed cocaïne, 2,6 % onder invloed van amfetamines en 0,6 % onder invloed van illegale opiaten.

13,2 % van de bestuurders was onder invloed van zowel drugs als alcohol.

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.