verlichting, snelweg

Verlichting op aantal snelwegen gaat dit voorjaar ’s nachts uit

De verlichting van een aantal Nederlandse Rijkswegen wordt vanaf het komende voorjaar ’s nachts gedoofd. Op dit moment worden de wegvakken in kaart gebracht waar de verlichting zal worden uitgezet en vinden voorbereidingen plaats om dit mogelijk te maken. Dat zegt staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu. Het doven van de lampen in de rustige uren levert Rijkswaterstaat een besparing op.

Welke effecten de maatregel heeft op de verkeersveiligheid en energieverbruik, dat weet de staatssecretaris nog niet. “Er zijn nog geen gegevens bekend, omdat de maatregel nog niet is ingevoerd”, antwoordt ze aan de Tweede Kamer.

Verlichting

Het heeft volgens IenM weinig zin om verlichting aan te brengen die reageert op naderend verkeer. Mansveld: “Verlichting die reageert op de aanwezigheid van verkeer is op Rijkswegen niet opportuun aangezien de intensiteiten daarvoor, ook gedurende de stille uren, nog te hoog zijn waardoor de verlichting nauwelijks zou doven.”

Rijkswaterstaat maakt onderscheid tussen licht dat erop gericht is de weg te verlichten en licht dat erop gericht is het verkeer te geleiden door het verloop van de weg aan te geven. Dit tweede wordt aangeduid met de term ‘actieve markering’. Deze actieve markering verhoogt op deze locaties de verkeersveiligheid doordat de geleiding van het verkeer daar wordt verbeterd.

Actieve markering

Actieve markering is volgens Mansveld echter geen volwaardig alternatief voor bestaande openbare verlichting. “Openbare verlichting heeft, grofweg gezien, een tweetal functies: enerzijds zicht bieden op het verloop van de weg (geleiding) en anderzijds ondersteuning van de weggebruiker bij het inschatten van de positie en snelheid van het overige verkeer. Voor deze tweede functie is actieve markering niet geschikt”, meldt ze.

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Verlichting op aantal snelwegen gaat dit voorjaar ’s nachts uit”

Marlene Spiertz|07.03.13|10:59

Waarom is er vanaf Weert richting Heerlen en/of Maastricht geen enkele verlichting op de snelweg?
Is Limburg maar een aanhangsel van Nederland? Ik denk toch dat Limburg heel belangrijk is voor Nederland. Ook hier verlichtte snelwegen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.