Begeleid Rijden, Team Alert, 2toDrive

Automobilist vooral gestresst door bemoeizuchtige passagier

Passagiers die zich bemoeien met het rijgedrag van de bestuurder vormen verreweg de grootste stressfactor voor automobilisten. Ruim vijftig procent van hen ergert zich aan bemoeizuchtige mede-passagiers, zo blijkt uit een peiling van Route Mobiel onder 506 deelnemers.

Discussies in de auto gaan vaak over rijstijl of snelheid van de bestuurder of over de te nemen route. Commercieel directeur Edward Reinderts vreest dat gekrakeel in de auto ten koste gaat van de verkeersveiligheid. “Laat de bestuurder op zijn eigen manier rijden, dat is veel gevallen veiliger en gezelliger”, zo luidt dan ook zijn welgemeend advies aan passagiers.

Telefoontjes

Andere factoren die stress veroorzaken zijn inkomende telefoontjes en sms’jes tijdens het rijden (14 procent), het navigatiesysteem dat aanhoudend met alternatieve routes komt (10 procent), kinderen op de achterbank (10 procent) en reclames langs de weg (5 procent).

Bij 2totDrive, het experiment voor begeleid rijden, zit de bemoeizuchtige passagier min of meer opgesloten in het concept. Jongeren mogen al vanaf hun zeventiende praktijkexamen doen voor hun rijbewijs B, mits ze tot hun achttiende onder begeleiding van een coach rijden. Toch horen ze bij 2toDrive weinig negatieve geluiden van jongeren over hun coach.

2toDrive

Negen van de tien jongeren ervaren die begeleiding als prettig, aldus een woordvoerster van 2toDrive. Ze weten dan ook doorgaans goed waar ze aan beginnen en dat een coach nou eenmaal verplicht is. Dat blijkt uit alle reacties die de organisatie gevraagd en ongevraagd via social media binnenkrijgt van jongeren. Een jongere die op de site wel klaagde over de afhankelijkheid van zijn ouders, kreeg van het 2toDrive-team het advies om naast zijn ouders andere begeleiders te zoeken. In totaal mogen er vijf coaches op de begeleiderspas staan.

De beste coach is volgens 2toDrive bovendien iemand die tijdens de rit zijn mond houdt. “Zo wordt de jonge bestuurder het minst afgeleid en ligt de focus op het verkeer”, aldus 2toDrive.

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Automobilist vooral gestresst door bemoeizuchtige passagier | RijschoolPro
Begeleid Rijden, Team Alert, 2toDrive

Automobilist vooral gestresst door bemoeizuchtige passagier

Passagiers die zich bemoeien met het rijgedrag van de bestuurder vormen verreweg de grootste stressfactor voor automobilisten. Ruim vijftig procent van hen ergert zich aan bemoeizuchtige mede-passagiers, zo blijkt uit een peiling van Route Mobiel onder 506 deelnemers.

Discussies in de auto gaan vaak over rijstijl of snelheid van de bestuurder of over de te nemen route. Commercieel directeur Edward Reinderts vreest dat gekrakeel in de auto ten koste gaat van de verkeersveiligheid. “Laat de bestuurder op zijn eigen manier rijden, dat is veel gevallen veiliger en gezelliger”, zo luidt dan ook zijn welgemeend advies aan passagiers.

Telefoontjes

Andere factoren die stress veroorzaken zijn inkomende telefoontjes en sms’jes tijdens het rijden (14 procent), het navigatiesysteem dat aanhoudend met alternatieve routes komt (10 procent), kinderen op de achterbank (10 procent) en reclames langs de weg (5 procent).

Bij 2totDrive, het experiment voor begeleid rijden, zit de bemoeizuchtige passagier min of meer opgesloten in het concept. Jongeren mogen al vanaf hun zeventiende praktijkexamen doen voor hun rijbewijs B, mits ze tot hun achttiende onder begeleiding van een coach rijden. Toch horen ze bij 2toDrive weinig negatieve geluiden van jongeren over hun coach.

2toDrive

Negen van de tien jongeren ervaren die begeleiding als prettig, aldus een woordvoerster van 2toDrive. Ze weten dan ook doorgaans goed waar ze aan beginnen en dat een coach nou eenmaal verplicht is. Dat blijkt uit alle reacties die de organisatie gevraagd en ongevraagd via social media binnenkrijgt van jongeren. Een jongere die op de site wel klaagde over de afhankelijkheid van zijn ouders, kreeg van het 2toDrive-team het advies om naast zijn ouders andere begeleiders te zoeken. In totaal mogen er vijf coaches op de begeleiderspas staan.

De beste coach is volgens 2toDrive bovendien iemand die tijdens de rit zijn mond houdt. “Zo wordt de jonge bestuurder het minst afgeleid en ligt de focus op het verkeer”, aldus 2toDrive.

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.