boete, politie

In beroep tegen verkeersboete nu ook online mogelijk

Weggebruikers die het niet eens zijn met hun verkeersboete, kunnen vanaf nu ook via de digitale weg beroep aantekenen. Het Openbaar Ministerie heeft een online loket geopend, waar in enkele stappen een volledig beroep kan worden ingediend bij een ontvangen boete voor een lichte verkeersovertreding. Voorheen was beroep aantekenen enkel mogelijk met papier en postzegels. 

De bezoeker van het digitale loket wordt online aan de hand genomen om een compleet beroep aan te leveren. Tijdens het doorlopen van het traject moet overigens meteen al duidelijk worden of er gegronde redenen voor bezwaar zijn en of een beroep kans van slagen heeft. Enkel tegen boetes voor kleine verkeersvergrijpen, de zogenaamde Mulderbeschikkingen, kan bezwaar worden gemaakt.

Beschikking

In het loket worden verschillende stappen gevolgd, die zijn toegespitst op het soort boete. De betrokkene kan aangeven waarom hij het niet eens is met de beschikking en dit onderbouwen door argumenten aan te dragen, zoals de uitvoering van een uitwijkmanoeuvre of het handelen in een noodtoestand. Ook wordt zo mogelijk gewerkt met bewijsstukken, die de beboete weggebruiker aan zijn dossier toevoegt.

Voor een deel van het land zijn bijvoorbeeld flitsfoto’s online beschikbaar in via het OM-loket. De betrokkenen mogen de foto’s downloaden en ze vervolgens als bewijsstuk in hun bezwaar opnemen.

Digitaal

Het Digitaal Loket Verkeer ligt in lijn met het streven van de Rijksoverheid om steeds meer digitaal met burgers te communiceren. Daarnaast moet het online stappenplan de ‘administratieve rompslomp’ wegnemen voor zowel de weggebruiker als de overheid. Het OM verwacht door het verminderde papierwerk dan ook efficiënter te kunnen werken, zo maakte ze bekend. In de oude situatie moesten bezwaarmakers maanden wachten op een antwoord op hun beroep. Die wachttijd zal naar verwachting afnemen.

Het nieuwe digitale loket is een samenwerking tussen het Openbaar Ministerie, het Centraal Justitieel Incassobureau en de politie. Via www.om.nl/verkeer kan worden ingelogd met DigiD en het CJIB-nummer van de beschikking.

Mulderbeschikking

Verkeershandhavers kunnen bij lichte overtredingen boetes uitschrijven in het kader van de Wet Administratiefrechtelijke Handhaving Verkeersvoorschriften (WAHV), ook wel Wet Mulder genoemd. Bij betaling van de boete is de overtreding als het ware afgehandeld en kan de automobilist weer met een schone lei aan het verkeer deelnemen.

Enkel in het geval van een Mulderbeschikking is het mogelijk om beroep aan te tekenen via het online loket, zo laat het OM weten.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.