Alcoholslot

CBR neemt maatregelen tegen fraude met alcoholslot

Alcoholslot

Het CBR gaat maatregelen nemen om fraude met alcoholsloten uit te sluiten. Het gebruik van de startonderbreker blijkt immers gemakkelijk te manipuleren. Personen met te veel alcohol in hun bloed kunnen iemand anders laten blazen om de auto te starten. Door het het apparaatje vervolgens te ontkoppelen, hoeven er tijdens het rijden geen hertests te worden uitgevoerd. Met een aanpassing in de software moet het probleem opgelost worden.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen gaat de software van het alcoholslot updaten, zo laat ze weten. “Op het moment dat het apparaat losgekoppeld wordt tijdens het autorijden, krijgt zowel de automobilist als het CBR dan een melding”, aldus CBR-woordvoerder Nathalie Dingeldein. “Na constatering zal de chauffeur in kwestie uit het programma worden gezet.”

Fraude

Het CBR zegt geen zicht te hebben op de omvang van de fraude met alcoholsloten. “Maar om de auto überhaupt te kunnen starten, is er iemand nodig die voor de beschonken persoon wil blazen. Dat zal bijna niemand doen. Daarnaast wordt in de spelregels van het programma duidelijk aangegeven dat het rondrijden met een losgekoppeld slot niet is toegestaan gedurende het programma”, aldus Dingeldein. “Maar het feit dat het mogelijk is om het apparaat te manipuleren, is natuurlijk niet handig. Het gaat immers om de verkeersveiligheid.”

Het apparaatje blijft ook in de toekomst af te koppelen, zo laat het CBR weten. “Het slot moet uit de auto gehaald kunnen worden om bijvoorbeeld diefstal ervan te voorkomen.” Om fraude tegen te gaan, wordt de software geüpdatet in de garages waar ze de sloten ook uitlezen. Bij loskoppeling tijdens het rijden krijgen zowel de bestuurder als het CBR een melding.

Alcoholslot

Wanneer automobilisten met te veel alcohol op achter het stuur worden betrapt, kan een alcoholslotprogramma worden opgelegd. Tenminste twee jaar lang moet eerst geblazen worden, voordat het mogelijk is om weg te rijden. Tijdens de rit vraagt het apparaat op een aantal willekeurige momenten om een herhaling van de blaastest.

Het alternatief voor een alcoholslot is vijf jaar lang geen voertuig besturen waar een rijbewijs voor nodig is, met uitzondering van bromfietsen en -mobielen. Vorig jaar kregen ruim 1.500 mensen het programma opgelegd.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

CBR neemt maatregelen tegen fraude met alcoholslot | RijschoolPro
Alcoholslot

CBR neemt maatregelen tegen fraude met alcoholslot

Alcoholslot

Het CBR gaat maatregelen nemen om fraude met alcoholsloten uit te sluiten. Het gebruik van de startonderbreker blijkt immers gemakkelijk te manipuleren. Personen met te veel alcohol in hun bloed kunnen iemand anders laten blazen om de auto te starten. Door het het apparaatje vervolgens te ontkoppelen, hoeven er tijdens het rijden geen hertests te worden uitgevoerd. Met een aanpassing in de software moet het probleem opgelost worden.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen gaat de software van het alcoholslot updaten, zo laat ze weten. “Op het moment dat het apparaat losgekoppeld wordt tijdens het autorijden, krijgt zowel de automobilist als het CBR dan een melding”, aldus CBR-woordvoerder Nathalie Dingeldein. “Na constatering zal de chauffeur in kwestie uit het programma worden gezet.”

Fraude

Het CBR zegt geen zicht te hebben op de omvang van de fraude met alcoholsloten. “Maar om de auto überhaupt te kunnen starten, is er iemand nodig die voor de beschonken persoon wil blazen. Dat zal bijna niemand doen. Daarnaast wordt in de spelregels van het programma duidelijk aangegeven dat het rondrijden met een losgekoppeld slot niet is toegestaan gedurende het programma”, aldus Dingeldein. “Maar het feit dat het mogelijk is om het apparaat te manipuleren, is natuurlijk niet handig. Het gaat immers om de verkeersveiligheid.”

Het apparaatje blijft ook in de toekomst af te koppelen, zo laat het CBR weten. “Het slot moet uit de auto gehaald kunnen worden om bijvoorbeeld diefstal ervan te voorkomen.” Om fraude tegen te gaan, wordt de software geüpdatet in de garages waar ze de sloten ook uitlezen. Bij loskoppeling tijdens het rijden krijgen zowel de bestuurder als het CBR een melding.

Alcoholslot

Wanneer automobilisten met te veel alcohol op achter het stuur worden betrapt, kan een alcoholslotprogramma worden opgelegd. Tenminste twee jaar lang moet eerst geblazen worden, voordat het mogelijk is om weg te rijden. Tijdens de rit vraagt het apparaat op een aantal willekeurige momenten om een herhaling van de blaastest.

Het alternatief voor een alcoholslot is vijf jaar lang geen voertuig besturen waar een rijbewijs voor nodig is, met uitzondering van bromfietsen en -mobielen. Vorig jaar kregen ruim 1.500 mensen het programma opgelegd.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.