Bredere ‘vrouwenparkeervakken’ bij Chinees winkelcentrum

Een winkelcentrum in China heeft voor ophef gezorgd, nadat ze een aantal parkeerplaatsen speciaal voor vrouwen heeft ingericht. De ‘vrouwvriendelijke’ vakken op het terrein zijn niet alleen met roze verfstrepen en de boodschap ‘alleen vrouwen’ gemarkeerd. Onderwerp van opschudding is voornamelijk het feit dat de vakken 28 centimeter breder zijn dan de reguliere parkeerplekken van het winkelgebied.

De inparkeerkwaliteiten en het ruimtelijk inzicht van vrouwen hebben in het geval van het Chinese winkelcentrum de doorslag gegeven om tot de speciale en extra brede vlakken over te gaan. Dat laat de manager van het centrum in het Engelse medium The Telegraph weten. “We willen vrouwen niet beledigen en zeggen hiermee niet dat ze minder goed rijden dan mannen. We hebben dit uit praktisch oogpunt gedaan”, aldus de dame. Het nieuws over de nieuwe indeling wordt op social media door sommigen positief ontvangen, anderen noemen het idee seksistisch en oneerbiedig naar vrouwen toe.

Parkeren

Wereldwijd komen steeds meer ‘vrouwenplekken’ voor. Overigens niet met die extra breedte, zoals in China het geval is. Ook een hotel bij Schiphol hanteert het ‘women only’-principe, waardoor vrouwen op een roze vlak dicht bij de lift kunnen parkeren. Dit zou enkel met de veiligheid van vrouwelijke hotelgasten van doen hebben. Ze hoeven op die manier in de avonduren niet een heel stuk door een donkere garage te lopen.

In de hoofdstad van Maleisië is sinds enige tijd een wet van kracht, waarbij winkelcentra 7 procent van hun parkeerplaatsen als ‘women only’ moeten inrichten. In Maleisië bestaat zelfs een parkeergarage met verdiepingen alleen voor vrouwen. Dit na verschillende incidenten, waarbij vrouwen in het gebouw door mannen werden belaagd. In verband met de veiligheid zijn op de vrouwenverdiepingen ook extra beveiligers een noodknoppen aanwezig. Die beveiligers mogen wel gewoon mannen zijn.

Bekijk hieronder beelden van het ‘women only’-gedeelte in de parkeergarage in Maleisië:

Auteur: Roosmarijn Dierick

1 reactie op “Bredere ‘vrouwenparkeervakken’ bij Chinees winkelcentrum”

Ingeborg Van Der Loos|01.08.14|15:59

In Duitsland zie je vrouwenparkeervakken (ook breder) vlak bij de toiletten. Idd voor de veiligheid van vrouwen zodat ze niet over een donkere parkeerplaats hoeven te lopen. Overigens is (behalve misschien in China) er een andere reden voor de bredere vakken. Vrouwen zitten ook vaak met kinderzitjes in de auto en het is nou eenmaal makkelijker om je baby, peuter of kleuter in en uit de auto te tillen als je de deuren wat verder open kan doen. Niets seksistisch aan dus.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Bredere ‘vrouwenparkeervakken’ bij Chinees winkelcentrum | RijschoolPro

Bredere ‘vrouwenparkeervakken’ bij Chinees winkelcentrum

Een winkelcentrum in China heeft voor ophef gezorgd, nadat ze een aantal parkeerplaatsen speciaal voor vrouwen heeft ingericht. De ‘vrouwvriendelijke’ vakken op het terrein zijn niet alleen met roze verfstrepen en de boodschap ‘alleen vrouwen’ gemarkeerd. Onderwerp van opschudding is voornamelijk het feit dat de vakken 28 centimeter breder zijn dan de reguliere parkeerplekken van het winkelgebied.

De inparkeerkwaliteiten en het ruimtelijk inzicht van vrouwen hebben in het geval van het Chinese winkelcentrum de doorslag gegeven om tot de speciale en extra brede vlakken over te gaan. Dat laat de manager van het centrum in het Engelse medium The Telegraph weten. “We willen vrouwen niet beledigen en zeggen hiermee niet dat ze minder goed rijden dan mannen. We hebben dit uit praktisch oogpunt gedaan”, aldus de dame. Het nieuws over de nieuwe indeling wordt op social media door sommigen positief ontvangen, anderen noemen het idee seksistisch en oneerbiedig naar vrouwen toe.

Parkeren

Wereldwijd komen steeds meer ‘vrouwenplekken’ voor. Overigens niet met die extra breedte, zoals in China het geval is. Ook een hotel bij Schiphol hanteert het ‘women only’-principe, waardoor vrouwen op een roze vlak dicht bij de lift kunnen parkeren. Dit zou enkel met de veiligheid van vrouwelijke hotelgasten van doen hebben. Ze hoeven op die manier in de avonduren niet een heel stuk door een donkere garage te lopen.

In de hoofdstad van Maleisië is sinds enige tijd een wet van kracht, waarbij winkelcentra 7 procent van hun parkeerplaatsen als ‘women only’ moeten inrichten. In Maleisië bestaat zelfs een parkeergarage met verdiepingen alleen voor vrouwen. Dit na verschillende incidenten, waarbij vrouwen in het gebouw door mannen werden belaagd. In verband met de veiligheid zijn op de vrouwenverdiepingen ook extra beveiligers een noodknoppen aanwezig. Die beveiligers mogen wel gewoon mannen zijn.

Bekijk hieronder beelden van het ‘women only’-gedeelte in de parkeergarage in Maleisië:

Auteur: Roosmarijn Dierick

1 reactie op “Bredere ‘vrouwenparkeervakken’ bij Chinees winkelcentrum”

Ingeborg Van Der Loos|01.08.14|15:59

In Duitsland zie je vrouwenparkeervakken (ook breder) vlak bij de toiletten. Idd voor de veiligheid van vrouwen zodat ze niet over een donkere parkeerplaats hoeven te lopen. Overigens is (behalve misschien in China) er een andere reden voor de bredere vakken. Vrouwen zitten ook vaak met kinderzitjes in de auto en het is nou eenmaal makkelijker om je baby, peuter of kleuter in en uit de auto te tillen als je de deuren wat verder open kan doen. Niets seksistisch aan dus.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.