Ruim 8 miljoen boetes voor verkeersovertredingen in 2014

In 2014 werden 8.306.094 boetes voor verkeersovertredingen uitgedeeld. Dit als gevolg van onder meer te hard rijden, door rood licht rijden, fout parkeren, het niet dragen van een gordel of helm, handheld bellen en het ontbreken van fietsverlichting. Het aantal uitgeschreven boetes daalde met bijna 20 procent ten opzicht van een jaar eerder. In 2013 werden er immers nog ruim 10,3 miljoen uitgedeeld. Dat blijkt uit data van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De meeste verkeersboetes werden vorig jaar opgelegd wegens het overtreden van de maximumsnelheid. Het ging om 6,7 miljoen boetes, waar het er een jaar eerder nog 8,4 miljoen waren. Het aantal boetes dat naar aanleiding van trajectcontroles is geconstateerd nam overigens met bijna 17 procent af. Van ruim 2.1 miljoen in 2013 naar een kleine 1,8 miljoen in 2014.

Boete

Net als voorgaande jaren werden overigens veruit de meeste verkeersovertredingen geconstateerd op kenteken. Het aantal overtredingen dat werd vastgesteld door staandehouding bedroeg 487.783 tegen bijna 8 miljoen met behulp van kentekenregistratie.

Dat het aantal geconstateerde verkeersovertredingen in 2014 lager uit zou vallen dan in 2013, werd al enigszins verwacht. Een aantal trajectcontroles stond gedeeltelijk of helemaal uit wegens onderhoud of vervangingswerkzaamheden. Ook is een omvangrijke vervangingsoperatie gaande waarbij in het hele land verouderde, analoge flitspalen door nieuwe, digitale palen worden verwisseld, zo meldt het ministerie. Daarnaast vindt grootschalige vervanging plaats van mobiele radarapparatuur bij de politie.

Controle

Wat betreft de plaatsing van nieuwe palen zijn de meest onveilige locaties geselecteerd, zo laat het ministerie weten. In de loop van 2015 moeten alle analoge palen gedigitaliseerd of verwijderd worden, waarna ongeveer 640 nieuwe exemplaren overblijven. Die worden vervolgens gefaseerd in gebruik genomen. Door het vervangingsproces kon op locaties enige tijd niet worden gehandhaafd en zullen ook dit jaar op verschillende trajecten controles worden uitgeschakeld.

Bij de nieuwe digitale palen hoeven geen rolletjes meer verwisseld te worden en wordt 24 uur per dag gehandhaafd. In de regio waar nieuwe palen worden aangezet, kondigt de politie van tevoren aan dat er weer gecontroleerd wordt, aldus het ministerie.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Ruim 8 miljoen boetes voor verkeersovertredingen in 2014 | RijschoolPro

Ruim 8 miljoen boetes voor verkeersovertredingen in 2014

In 2014 werden 8.306.094 boetes voor verkeersovertredingen uitgedeeld. Dit als gevolg van onder meer te hard rijden, door rood licht rijden, fout parkeren, het niet dragen van een gordel of helm, handheld bellen en het ontbreken van fietsverlichting. Het aantal uitgeschreven boetes daalde met bijna 20 procent ten opzicht van een jaar eerder. In 2013 werden er immers nog ruim 10,3 miljoen uitgedeeld. Dat blijkt uit data van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De meeste verkeersboetes werden vorig jaar opgelegd wegens het overtreden van de maximumsnelheid. Het ging om 6,7 miljoen boetes, waar het er een jaar eerder nog 8,4 miljoen waren. Het aantal boetes dat naar aanleiding van trajectcontroles is geconstateerd nam overigens met bijna 17 procent af. Van ruim 2.1 miljoen in 2013 naar een kleine 1,8 miljoen in 2014.

Boete

Net als voorgaande jaren werden overigens veruit de meeste verkeersovertredingen geconstateerd op kenteken. Het aantal overtredingen dat werd vastgesteld door staandehouding bedroeg 487.783 tegen bijna 8 miljoen met behulp van kentekenregistratie.

Dat het aantal geconstateerde verkeersovertredingen in 2014 lager uit zou vallen dan in 2013, werd al enigszins verwacht. Een aantal trajectcontroles stond gedeeltelijk of helemaal uit wegens onderhoud of vervangingswerkzaamheden. Ook is een omvangrijke vervangingsoperatie gaande waarbij in het hele land verouderde, analoge flitspalen door nieuwe, digitale palen worden verwisseld, zo meldt het ministerie. Daarnaast vindt grootschalige vervanging plaats van mobiele radarapparatuur bij de politie.

Controle

Wat betreft de plaatsing van nieuwe palen zijn de meest onveilige locaties geselecteerd, zo laat het ministerie weten. In de loop van 2015 moeten alle analoge palen gedigitaliseerd of verwijderd worden, waarna ongeveer 640 nieuwe exemplaren overblijven. Die worden vervolgens gefaseerd in gebruik genomen. Door het vervangingsproces kon op locaties enige tijd niet worden gehandhaafd en zullen ook dit jaar op verschillende trajecten controles worden uitgeschakeld.

Bij de nieuwe digitale palen hoeven geen rolletjes meer verwisseld te worden en wordt 24 uur per dag gehandhaafd. In de regio waar nieuwe palen worden aangezet, kondigt de politie van tevoren aan dat er weer gecontroleerd wordt, aldus het ministerie.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.