130 kilometer per uur, snelweg

Op deze snelwegen mag je vanaf nu ook 130 km/u rijden

Op 19 trajecten in Nederland is de maximale snelheid per direct verhoogd naar 130 kilometer per uur. Het gaat onder meer om trajecten op de A1, A27, A28, en A58. De verhoging valt binnen het snelheidsbeleid van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu, die voor eenduidigheid moet zorgen op de Nederlandse snelwegen.

Uiteindelijk moet op 77 procent van de Nederlandse snelwegen den maximumsnelheid van 130 kilometer per uur gaan gelden. Met de huidige veranderingen mag er nu op 61 procent van alle snelwegen al die verhoogde snelheid worden gereden, zo laat Rijkswaterstaat weten.

Trajecten 130

Omhoog

Alle op het kaartje groen weergegeven Rijkswegen gaan over naar 130 kilometer per uur. Vanaf mei valt ook de A2 tussen Holendrecht en Vinkeveen daaronder. Op de A12 tussen Duiven en de Duitse grens wordt de maximum snelheid dan permanent 130 km/h.

Voor het traject A2 Holendrecht – Vinkeveen gaat het om een verhoging van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur ’s avonds en ’s nachts. Daarmee kan op het hele traject tussen Amsterdam en Utrecht vanaf mei tussen 19.00 en 6.00 uur 130 gereden worden. Rijkswaterstaat doet daarnaast onderzoek naar een permanente snelheidverhoging op dit traject.

Op de A12 Duiven – Duitse grens is voorzien dat de snelheid 24 uur per dag wordt verhoogd naar 130 km/h. Het ontwerp-verkeersbesluit voor de A2 en A12 ligt vanaf 18 februari 6 weken ter inzage.

Nieuwe snelheid na aanpassing bord

Vanaf 5 februari worden de borden op de desbetreffende snelwegen vervangen. Pas op het moment dat de verkeersborden zijn aangepast, geldt de nieuwe maximumsnelheid.

In het ontwerp-verkeersbesluit van 9 november 2015 was voorzien om ook op de A27 Oosterhout-Zuid over 3 kilometer de snelheid te verhogen. Rijkswaterstaat heeft naar aanleiding van opmerkingen in drie zienswijzen over verkeersveiligheid deze locatie opnieuw bekeken en besloten tot nader onderzoek. Op dit traject van 3 kilometer blijft de snelheid voorlopig 120 kilometer per uur.

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Op deze snelwegen mag je vanaf nu ook 130 km/u rijden | RijschoolPro
130 kilometer per uur, snelweg

Op deze snelwegen mag je vanaf nu ook 130 km/u rijden

Op 19 trajecten in Nederland is de maximale snelheid per direct verhoogd naar 130 kilometer per uur. Het gaat onder meer om trajecten op de A1, A27, A28, en A58. De verhoging valt binnen het snelheidsbeleid van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu, die voor eenduidigheid moet zorgen op de Nederlandse snelwegen.

Uiteindelijk moet op 77 procent van de Nederlandse snelwegen den maximumsnelheid van 130 kilometer per uur gaan gelden. Met de huidige veranderingen mag er nu op 61 procent van alle snelwegen al die verhoogde snelheid worden gereden, zo laat Rijkswaterstaat weten.

Trajecten 130

Omhoog

Alle op het kaartje groen weergegeven Rijkswegen gaan over naar 130 kilometer per uur. Vanaf mei valt ook de A2 tussen Holendrecht en Vinkeveen daaronder. Op de A12 tussen Duiven en de Duitse grens wordt de maximum snelheid dan permanent 130 km/h.

Voor het traject A2 Holendrecht – Vinkeveen gaat het om een verhoging van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur ’s avonds en ’s nachts. Daarmee kan op het hele traject tussen Amsterdam en Utrecht vanaf mei tussen 19.00 en 6.00 uur 130 gereden worden. Rijkswaterstaat doet daarnaast onderzoek naar een permanente snelheidverhoging op dit traject.

Op de A12 Duiven – Duitse grens is voorzien dat de snelheid 24 uur per dag wordt verhoogd naar 130 km/h. Het ontwerp-verkeersbesluit voor de A2 en A12 ligt vanaf 18 februari 6 weken ter inzage.

Nieuwe snelheid na aanpassing bord

Vanaf 5 februari worden de borden op de desbetreffende snelwegen vervangen. Pas op het moment dat de verkeersborden zijn aangepast, geldt de nieuwe maximumsnelheid.

In het ontwerp-verkeersbesluit van 9 november 2015 was voorzien om ook op de A27 Oosterhout-Zuid over 3 kilometer de snelheid te verhogen. Rijkswaterstaat heeft naar aanleiding van opmerkingen in drie zienswijzen over verkeersveiligheid deze locatie opnieuw bekeken en besloten tot nader onderzoek. Op dit traject van 3 kilometer blijft de snelheid voorlopig 120 kilometer per uur.

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.