rijles, bromfiets, scooter

Populariteit brom- en snorfiets verschuift van jongeren naar ouderen

Onder jongeren is de populariteit van brom- en snorfietsen sterk afgenomen. Het brom- en snorfietsbezit onder die doelgroep is de afgelopen tien jaar meer dan gehalveerd. Daar staat tegenover dat onder 50-plussers het bezit van die vervoermiddelen juist explosief steeg. Dat blijkt uit een analyse van brancheorganisatie BOVAG van cijfers van het het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Terwijl tieners begin 2007 nog 13 procent van het totale aantal brom- en snorfietsen in handen hadden, was dat begin dit jaar nog maar 3,7 procent. Het aantal brom- en snorfietsen steeg in die periode met tweederde tot 1,1 miljoen. Daarvan is 43 procent in handen van 50-plussers.

Invoering brommerrijbewijs

Zo’n tien jaar geleden bezaten jongeren tussen de 16 en 20 jaar gezamenlijk nog 88.799 brom- en snorfietsen. Dat waren op 1 januari van dit jaar nog maar 41.163. Bij 50-plussers is juist de omgekeerde beweging zichtbaar. Daar steeg het bezit met 80 procent van 268.952 naar 483.186.

BOVAG vermoedt dat jongeren onder meer minder interesse hebben in brom- en snorfietsen vanwege de invoering van het bromfietsrijbewijs (categorie AM) in 2006 en het praktijkexamen in 2010. Bovendien mogen ze sinds de invoering van 2toDrive al vanaf 17 jaar examen mogen doen voor hun autorijbewijs. Ook zijn volgens BOVAG elektrische fietsen tegenwoordig een geduchte concurrent van de brommer onder jongeren.

Limburg

In Limburg is het aandeel jongeren dat een brom- of snorfiets heeft met 2,7 procent het laagst en het aandeel 50-plussers in het bezit van die vervoermiddelen juist het hoogst met 49 procent.

Uit de cijfers van het CBR is te zien dat na het piekjaar 2009, toen bijna 165.000 mensen opgingen voor hun theorie-examen AM, het aantal kandidaten sterk afnam tot 2012 (ruim 50.000). Daarna is juist weer een kleine opleving te zien. Het aantal kandidaten voor het praktijkexamen AM, dat sinds 2010 afgelegd moet worden, vertoont een wat grilliger patroon. In 2015 deden ruim 30.000 kandidaten praktijkexamen.

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Populariteit brom- en snorfiets verschuift van jongeren naar ouderen | RijschoolPro
rijles, bromfiets, scooter

Populariteit brom- en snorfiets verschuift van jongeren naar ouderen

Onder jongeren is de populariteit van brom- en snorfietsen sterk afgenomen. Het brom- en snorfietsbezit onder die doelgroep is de afgelopen tien jaar meer dan gehalveerd. Daar staat tegenover dat onder 50-plussers het bezit van die vervoermiddelen juist explosief steeg. Dat blijkt uit een analyse van brancheorganisatie BOVAG van cijfers van het het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Terwijl tieners begin 2007 nog 13 procent van het totale aantal brom- en snorfietsen in handen hadden, was dat begin dit jaar nog maar 3,7 procent. Het aantal brom- en snorfietsen steeg in die periode met tweederde tot 1,1 miljoen. Daarvan is 43 procent in handen van 50-plussers.

Invoering brommerrijbewijs

Zo’n tien jaar geleden bezaten jongeren tussen de 16 en 20 jaar gezamenlijk nog 88.799 brom- en snorfietsen. Dat waren op 1 januari van dit jaar nog maar 41.163. Bij 50-plussers is juist de omgekeerde beweging zichtbaar. Daar steeg het bezit met 80 procent van 268.952 naar 483.186.

BOVAG vermoedt dat jongeren onder meer minder interesse hebben in brom- en snorfietsen vanwege de invoering van het bromfietsrijbewijs (categorie AM) in 2006 en het praktijkexamen in 2010. Bovendien mogen ze sinds de invoering van 2toDrive al vanaf 17 jaar examen mogen doen voor hun autorijbewijs. Ook zijn volgens BOVAG elektrische fietsen tegenwoordig een geduchte concurrent van de brommer onder jongeren.

Limburg

In Limburg is het aandeel jongeren dat een brom- of snorfiets heeft met 2,7 procent het laagst en het aandeel 50-plussers in het bezit van die vervoermiddelen juist het hoogst met 49 procent.

Uit de cijfers van het CBR is te zien dat na het piekjaar 2009, toen bijna 165.000 mensen opgingen voor hun theorie-examen AM, het aantal kandidaten sterk afnam tot 2012 (ruim 50.000). Daarna is juist weer een kleine opleving te zien. Het aantal kandidaten voor het praktijkexamen AM, dat sinds 2010 afgelegd moet worden, vertoont een wat grilliger patroon. In 2015 deden ruim 30.000 kandidaten praktijkexamen.

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.