Virtual reality game leert scholieren omgaan met gevaren in het verkeer

VR-game Beat the Street, Veilig Verkeer Nederland en Samsung

Veilig Verkeer Nederland en telefoonaanbieder Samsung trekken gezamenlijk op om scholieren in het voortgezet onderwijs op een interactieve manier bewust te maken van de gevaren in het verkeer, waaronder van smartphonegebruik. Dat doen ze met de virtual reality game ‘Beat The Street’, die ze lanceerden op Het Nieuwe IJssel College in Capelle aan den IJssel.

Met het spel spelen Veilig Verkeer Nederland (VVN) en Samsung in op de grootste angsten van ouders over hun kinderen in het verkeer. Ouders maken zich het meest bezorgd over smartphonegebruik. De afleiding van de mobiele telefoon zien ouders als een groter gevaar dan bijvoorbeeld gevaarlijke kruisingen of de dode hoek van vrachtauto’s. Dat blijkt uit onderzoek dat Samsung en VVN lieten uitvoeren door Panel Wizard.

Overigens denkt bijna de helft van de ouders dat hun kinderen geen gebruik maken van hun mobiele telefoon tijdens het fietsen. Scholieren die dat wel doen luisteren vooral naar muziek en lezen of beantwoorden WhatsApp-berichtjes.

Verkeersongeluk

Dat hun kind betrokken raakt bij een verkeersongeluk is in het algemeen een van de grootste angsten van ouders. Ruim 45 procent van de ondervraagde ouders geeft aan dat ze hiervoor vrezen. Daarnaast scoren foute vrienden (ruim 35 procent) en faalangst en onzekerheid (ruim 28 procent) hoog in lijst met grootste angsten van ouders.

Met de virtual reality game  ‘Beat the Street’ willen VVN en Samsung de verkeersveiligheid van scholieren vergroten door levensechte verkeerssituaties na te bootsen. “De kans op een verkeersongeval stijgt, zodra kinderen ouder worden. Voor ritten langer dan 5 kilometer naar school voor voortgezet onderwijs, pakt 64 procent van de scholieren de fiets. Jongeren zijn onervaren fietsers. Ook zijn zij door de focus op elkaar en de smartphone snel afgeleid in het verkeer”, zegt VVN-directeur Felix Cohen.

Onderdeel onderwijs

De gratis app ‘Beat the Street’ is wat VVN en Samsung betreft ook bruikbaar in het onderwijs, zodat leerlingen onder begeleiding van leraren kunnen werken aan veilig verkeersgedrag.

Er loopt ook al enige tijd een campagne tegen smartphonegebruik op de fiets van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, in samenwerking met regionale partners en providers. Onderdeel van die campagne is de Fietsmodus app, waarmee gebruikers punten kunnen verdienen als ze hun telefoon niet gebruiken als ze op de fiets zitten. Minister Schulz van Haegen gaat onderzoeken of het mogelijk is appen en bellen op de fiets strafbaar te stellen, zo kondigde ze afgelopen voorjaar aan.

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Virtual reality game leert scholieren omgaan met gevaren in het verkeer | RijschoolPro

Virtual reality game leert scholieren omgaan met gevaren in het verkeer

VR-game Beat the Street, Veilig Verkeer Nederland en Samsung

Veilig Verkeer Nederland en telefoonaanbieder Samsung trekken gezamenlijk op om scholieren in het voortgezet onderwijs op een interactieve manier bewust te maken van de gevaren in het verkeer, waaronder van smartphonegebruik. Dat doen ze met de virtual reality game ‘Beat The Street’, die ze lanceerden op Het Nieuwe IJssel College in Capelle aan den IJssel.

Met het spel spelen Veilig Verkeer Nederland (VVN) en Samsung in op de grootste angsten van ouders over hun kinderen in het verkeer. Ouders maken zich het meest bezorgd over smartphonegebruik. De afleiding van de mobiele telefoon zien ouders als een groter gevaar dan bijvoorbeeld gevaarlijke kruisingen of de dode hoek van vrachtauto’s. Dat blijkt uit onderzoek dat Samsung en VVN lieten uitvoeren door Panel Wizard.

Overigens denkt bijna de helft van de ouders dat hun kinderen geen gebruik maken van hun mobiele telefoon tijdens het fietsen. Scholieren die dat wel doen luisteren vooral naar muziek en lezen of beantwoorden WhatsApp-berichtjes.

Verkeersongeluk

Dat hun kind betrokken raakt bij een verkeersongeluk is in het algemeen een van de grootste angsten van ouders. Ruim 45 procent van de ondervraagde ouders geeft aan dat ze hiervoor vrezen. Daarnaast scoren foute vrienden (ruim 35 procent) en faalangst en onzekerheid (ruim 28 procent) hoog in lijst met grootste angsten van ouders.

Met de virtual reality game  ‘Beat the Street’ willen VVN en Samsung de verkeersveiligheid van scholieren vergroten door levensechte verkeerssituaties na te bootsen. “De kans op een verkeersongeval stijgt, zodra kinderen ouder worden. Voor ritten langer dan 5 kilometer naar school voor voortgezet onderwijs, pakt 64 procent van de scholieren de fiets. Jongeren zijn onervaren fietsers. Ook zijn zij door de focus op elkaar en de smartphone snel afgeleid in het verkeer”, zegt VVN-directeur Felix Cohen.

Onderdeel onderwijs

De gratis app ‘Beat the Street’ is wat VVN en Samsung betreft ook bruikbaar in het onderwijs, zodat leerlingen onder begeleiding van leraren kunnen werken aan veilig verkeersgedrag.

Er loopt ook al enige tijd een campagne tegen smartphonegebruik op de fiets van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, in samenwerking met regionale partners en providers. Onderdeel van die campagne is de Fietsmodus app, waarmee gebruikers punten kunnen verdienen als ze hun telefoon niet gebruiken als ze op de fiets zitten. Minister Schulz van Haegen gaat onderzoeken of het mogelijk is appen en bellen op de fiets strafbaar te stellen, zo kondigde ze afgelopen voorjaar aan.

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.