Verkeerscontrole. Foto: Politie

Politie ontdekt steeds vaker drugsgebruik in het verkeer

Sinds de invoering van de speekseltest in 2017 ontdekt de politie steeds vaker drugsgebruik in het verkeer. Inmiddels laten zo’n 800 speekseltesten per maand een positief resultaat zien. In 85 tot 90 procent van de gevallen wordt met daaropvolgend bloedonderzoek vastgesteld dat de verkeersdeelnemer inderdaad drugs heeft gebruikt. 

Sinds 1 juli 2017 is de wet Verbeteren aanpak drugs in het verkeer (DIV) van kracht. De politie mag sindsdien bij een vermoeden van drugsgebruik een speekseltest afnemen bij een verkeersdeelnemer. Drugsgebruikers vallen volgens de politie op in het verkeer, onder meer door hun rijgedrag. Ze rijden dan slingerend over hun rijstrook of blijven bijvoorbeeld opvallend rustig achter een vrachtwagen hangen.

Niet realiseren

Is die speekseltest positief, dan volgt een bloedafname. Het Nederlands Forensisch Instituut of een ander forensisch laboratorium onderzoekt de concentratie van de drugs. Zo wordt duidelijk of de persoon meer drugs heeft gebruikt dan is toegestaan. Volgens de politie realiseren weinig mensen zich dat drugs na gebruik nog dagen in het bloed blijft.

Eveneens sinds 1 juli 2017 zijn er wettelijke limieten voor gebruik van verschillende drugstypes in het verkeer. Wie andere soorten drugs gebruikt, of meer neemt dan toegestaan is, is strafbaar. Dan kan het Openbaar Ministerie de automobilist vervolgen. Ook kan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) maatregelen nemen, zoals inhouding van het rijbewijs.

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Politie ontdekt steeds vaker drugsgebruik in het verkeer | RijschoolPro
Verkeerscontrole. Foto: Politie

Politie ontdekt steeds vaker drugsgebruik in het verkeer

Sinds de invoering van de speekseltest in 2017 ontdekt de politie steeds vaker drugsgebruik in het verkeer. Inmiddels laten zo’n 800 speekseltesten per maand een positief resultaat zien. In 85 tot 90 procent van de gevallen wordt met daaropvolgend bloedonderzoek vastgesteld dat de verkeersdeelnemer inderdaad drugs heeft gebruikt. 

Sinds 1 juli 2017 is de wet Verbeteren aanpak drugs in het verkeer (DIV) van kracht. De politie mag sindsdien bij een vermoeden van drugsgebruik een speekseltest afnemen bij een verkeersdeelnemer. Drugsgebruikers vallen volgens de politie op in het verkeer, onder meer door hun rijgedrag. Ze rijden dan slingerend over hun rijstrook of blijven bijvoorbeeld opvallend rustig achter een vrachtwagen hangen.

Niet realiseren

Is die speekseltest positief, dan volgt een bloedafname. Het Nederlands Forensisch Instituut of een ander forensisch laboratorium onderzoekt de concentratie van de drugs. Zo wordt duidelijk of de persoon meer drugs heeft gebruikt dan is toegestaan. Volgens de politie realiseren weinig mensen zich dat drugs na gebruik nog dagen in het bloed blijft.

Eveneens sinds 1 juli 2017 zijn er wettelijke limieten voor gebruik van verschillende drugstypes in het verkeer. Wie andere soorten drugs gebruikt, of meer neemt dan toegestaan is, is strafbaar. Dan kan het Openbaar Ministerie de automobilist vervolgen. Ook kan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) maatregelen nemen, zoals inhouding van het rijbewijs.

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.