Campagne moet eind maken aan negeren rode kruizen

Weggebruikers lijken op steeds grotere schaal rode kruizen boven de weg te negeren, met gevaarlijke situaties tot gevolg. Om die trend te keren, heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat de slogan #nietvoorniX gelanceerd.

Naar verwachting zullen politie en Rijkswaterstaat in 2019 meer dan 10.000 boetes uitschrijven voor het negeren van rode kruizen waarmee rijstroken tijdelijk voor verkeer worden afgesloten. Rijkwaterstaat spreekt van een verdubbeling: vorig jaar deelden haar weginspecteurs 1.653 van zulke boetes uit, dit jaar al meer dan 3.000. Zo’n 80 procent van de weggebruiker ziet anderen soms tot vaak een rood kruis negeren en 12 procent geeft toe dit zelf wel eens te hebben gedaan, al dan niet bewust.

Het negeren van rode kruizen lijkt dan ook een groeiend maatschappelijk probleem. Rijkswaterstaat, politie, de ANWB, ambulancemedewerkers en bergers ervaren daar de gevolgen van. Zij moeten vaak hun werk doen op zo’n afgesloten rijstrook en als het rode kruis in de wind wordt geslagen, levert dat voor deze mensen en degenen die zij helpen gevaarlijke situaties op. Daar vragen ze deze week aandacht voor en in dat licht heeft de minster ook de slogan #nietvoorniX gelanceerd.

‘Ontzettend asociaal’

“Het is erg druk op onze snelwegen. Als er dan een rijstrook wordt afgesloten kan dat extra vervelend zijn. Maar het afsluiten heeft altijd een reden, een rood kruis staat er nooit voor niets. Er is dus ook nooit een excuus om zo’n kruis te negeren. Dat is namelijk niet alleen ontzettend asociaal, maar ook levensgevaarlijk. Voor de mensen die op de weg aan het werk zijn, zoals weginspecteurs of hulpverleners. Maar je brengt ook andere weggebruikers in gevaar. Met #nietvoorniX vragen we hier deze week extra aandacht voor”, aldus minister Van Nieuwenhuizen.

Rijkswaterstaat licht het gebruik van de slogan toe. “Deze wordt onder andere op de borden boven de weg (DRIPS) getoond en via social media ingezet. Daarnaast is deze week op verschillende verzorgingsplaatsen door het hele land een aangereden auto van een weginspecteur te zien. Deze auto is in 2018 aangereden door een weggebruiker die een rood kruis negeerde. Bij de auto zijn ervaringen van weginspecteurs te lezen en te beluisteren via een omgebouwde ANWB-praatpaal.”

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur bij ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Campagne moet eind maken aan negeren rode kruizen | RijschoolPro

Campagne moet eind maken aan negeren rode kruizen

Weggebruikers lijken op steeds grotere schaal rode kruizen boven de weg te negeren, met gevaarlijke situaties tot gevolg. Om die trend te keren, heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat de slogan #nietvoorniX gelanceerd.

Naar verwachting zullen politie en Rijkswaterstaat in 2019 meer dan 10.000 boetes uitschrijven voor het negeren van rode kruizen waarmee rijstroken tijdelijk voor verkeer worden afgesloten. Rijkwaterstaat spreekt van een verdubbeling: vorig jaar deelden haar weginspecteurs 1.653 van zulke boetes uit, dit jaar al meer dan 3.000. Zo’n 80 procent van de weggebruiker ziet anderen soms tot vaak een rood kruis negeren en 12 procent geeft toe dit zelf wel eens te hebben gedaan, al dan niet bewust.

Het negeren van rode kruizen lijkt dan ook een groeiend maatschappelijk probleem. Rijkswaterstaat, politie, de ANWB, ambulancemedewerkers en bergers ervaren daar de gevolgen van. Zij moeten vaak hun werk doen op zo’n afgesloten rijstrook en als het rode kruis in de wind wordt geslagen, levert dat voor deze mensen en degenen die zij helpen gevaarlijke situaties op. Daar vragen ze deze week aandacht voor en in dat licht heeft de minster ook de slogan #nietvoorniX gelanceerd.

‘Ontzettend asociaal’

“Het is erg druk op onze snelwegen. Als er dan een rijstrook wordt afgesloten kan dat extra vervelend zijn. Maar het afsluiten heeft altijd een reden, een rood kruis staat er nooit voor niets. Er is dus ook nooit een excuus om zo’n kruis te negeren. Dat is namelijk niet alleen ontzettend asociaal, maar ook levensgevaarlijk. Voor de mensen die op de weg aan het werk zijn, zoals weginspecteurs of hulpverleners. Maar je brengt ook andere weggebruikers in gevaar. Met #nietvoorniX vragen we hier deze week extra aandacht voor”, aldus minister Van Nieuwenhuizen.

Rijkswaterstaat licht het gebruik van de slogan toe. “Deze wordt onder andere op de borden boven de weg (DRIPS) getoond en via social media ingezet. Daarnaast is deze week op verschillende verzorgingsplaatsen door het hele land een aangereden auto van een weginspecteur te zien. Deze auto is in 2018 aangereden door een weggebruiker die een rood kruis negeerde. Bij de auto zijn ervaringen van weginspecteurs te lezen en te beluisteren via een omgebouwde ANWB-praatpaal.”

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur bij ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.