‘Talking Traffic-toepassingen verbeteren veiligheid en doorstroming’

Talking Traffic-toepassingen hebben een positief effect op de verkeersveiligheid, de emissiereductie en de doorstroming. Het gaat bijvoorbeeld om het geven van voorrang bij verkeerslichten en voortdurend in-car informatie geven over de maximumsnelheid. Automobilisten passen hierdoor hun snelheid aan en voertuigen hoeven minder vaak of minder lang te stoppen. Dat blijkt uit een tussenrapportage over de impact van de maatregelen.

De resultaten zijn gebaseerd op data van zo’n 1,8 miljoen echte weggebruikers, die de gecertificeerde apps gebruiken. “Deze resultaten komen dus niet van verkeersmodellen, pilot-deelnemers of geënsceneerde verkeerssituaties”, aldus Vincent Habers, lid van het Talking Traffic-team bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Talking Traffic omvat een samenwerking tussen het ministerie van IenW, zestig regionale en lokale overheden en twintig nationale en internationale bedrijven. De verschillende Talking Traffic-toepassingen zijn gericht op het beter, veilig en sneller maken van het vervoer in Nederland.

Maximumsnelheid

Voor dit onderzoek werd gekeken naar verschillende toepassingen. Als eerste ging het om zogenaamde in-car informatie over de maximumsnelheid. De weggebruiker wordt actief gewezen op de snelheid die geldt op de plek waar hij rijdt, zodat hij zich meer bewust wordt hoe hard zelf rijdt. Het onderzoek toont een significante toename aan in de naleving van de geldende snelheid, vooral wanneer dit wijzigt of wanneer de automobilist te hard rijdt.

Wanneer meer mensen zich houden aan de snelheid, draagt dat bij aan de realisatie van vlotter, veiliger en duurzamer verkeer, denken de organisaties in Talking Traffic. Overigens erkennen de onderzoekers dat op basis van deze data nog niet te zeggen is of automobilisten altijd reageren op de in-car informatie. Het kan ook dat ze hun snelheid aanpassen vanwege een verkeersbord langs de weg.

Informatie hinder

Ten tweede is gekeken naar het effect van in-car informatie bij hinder of bij een incident. Dan is te denken aan meldingen over ongevallen, obstakels op de weg, wegwerkzaamheden of filewaarschuwingen. Het is mogelijk automobilisten hierover vooraf op de hoogte te stellen, zodat zij op tijd hun voet van het gaspedaal kunnen nemen.

Dit zou aanzienlijk kunnen bijdragen aan de verkeersveiligheid, omdat de gebruiker hierdoor waakzamer wordt en zijn snelheid dus vroegtijdig en op een meer geleidelijke manier kan aanpassen. Abrupt remmen is erg risicovol, omdat het kan zorgen voor een kettingreactie en mogelijk voor ongevallen. Bovendien zorgt geleidelijker remmen voor een betere doorstroom en minder uitstoot.

De data van 1,8 miljoen weggebruikers toont een verband aan tussen het sturen van de waarschuwingen en een vroegtijdigere en meer geleidelijke snelheidsaanpassing van de weggebruikers die de apps gebruiken. “Indien de melding geen effect heeft op de snelheidsaanpassing, zouden de waargenomen patronen in mindere mate aanwezig zijn”, beschrijft het onderzoek.

Prioritering

Het geven van prioriteit van bepaalde verkeersdeelnemers bij intelligente verkeerslichten is een volgende Talking Traffic-toepassing die onder de loep is genomen. In dit geval gaat het om prioritering voor vrachtverkeer en nood- en hulpdiensten en het is dus noodzakelijk dit verder te onderzoeken met meerdere voertuigen. Een eerste indicatie toont echter positieve effecten, want de gemiddelde reistijd daalt met 7 tot 10 procent ten opzichte van ritten zonder prioriteitsverlening.

Verkeersstromen

Als laatste verbeteren de doorstroming, veiligheid en duurzaamheid van het verkeer door een toepassing om de verkeersstromen te optimaliseren door middel van intelligente verkeerslichten. Daarvoor is de data gebruikt van praktijkproeven in Deventer en bij Hoofddorp, waarbij bestaande databronnen, zoals uit tellussen, werden gecombineerd met nieuwe databronnen, zoals berichten uit naderende voertuigen.

Op beide locaties leek de doorstroming te verbeteren en nam het aantal verkeersdeelnemers dat door rood reed af. Wel was opvallend dat vooral het aantal roodrijders op de hoofdarm op de N201 bij Hoofddorp afnam. Op de zijarmen nam die hoeveelheid licht toe. De onderzoekers waarschuwen dat de verkeersveiligheid dus ook kan afnemen, omdat weggebruikers die benadeeld zijn door de aanpassing van de lichtregeling juist meer geneigd zijn om niet te stoppen voor een rood licht.

De duurzaamheid ging er in Hoofddorp flink op vooruit, aangezien voertuigen door de optimalisatie minder hoefden te stoppen. In Deventer kwamen voertuigen juist vaker stil te staan. De onderzoekers benadrukken echter dat de doorstroming daar zodanig verbeterde dat het optimaliseren van de verkeersstromen onder aan de streep ook hier voor minder uitstoot heeft gezorgd. De gesignaleerde effecten bleken in ieder geval in lijn te zijn met de lokaal beoogde beleidsdoelstellingen.

Verder onderzoek

Dit onderzoek is uitgevoerd door Be-Mobile, maar Talking Traffic wil meer inzicht krijgen in de resultaten en daarom krijgt het onderzoek dit najaar nog een vervolg. Habers: “Soms zijn effecten moeilijk te meten. Automobilisten kunnen bijvoorbeeld een andere parkeerplaats hebben gekozen op basis van informatie in hun app. Maar om daarachter te komen, zul je ze echt moeten bevragen. Binnenkort gaan we daarom gebruikers via hun app gerichte vragen stellen.” De resultaten worden opgenomen in de eindrapportage die begin volgend jaar wordt gepubliceerd.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is redacteur van vakblad VerkeersNet en schrijft ook regelmatig voor de andere titels van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.