Campagne ‘MONO, ongestoord onderweg’ 8 maart weer van start

De landelijke campagne ‘Mono, ongestoord onderweg’ gaat op 8 maart weer van start. Het doel van de campagne is fietsers en automobilisten te stimuleren en motiveren om zonder afleiding van hun telefoon deel te nemen aan het verkeer.  Ook werkgevers worden gestimuleerd om het MONO-beleid toe te passen, zodat werknemers zonder afleiding aan het verkeer deelnemen.

Volgens inschatting van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) leidt het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het rijden tot enkele tientallen slachtoffers per jaar. Carla Brugman-Rustenburg, gedeputeerde voor Verkeersveiligheid: “Sociale media en deelname aan het verkeer vind ik een onverantwoorde en levensgevaarlijke combinatie. Als je rijdt, horen ogen op de weg en niet op het scherm. Check je al rijdend of fietsend je berichten, al is het maar een paar seconden, dan zie je niet wat er om je heen gebeurt en heb je grote kans op een ongeval. Je brengt niet alleen jezelf, maar ook andere weggebruikers in gevaar.”

Campagne

De campagne is in 2018 gelanceerd op initiatief van minister Cora van Nieuwenhuizen. Deze heeft als doel mensen bewust te maken van het afleidende effect van smartphonegebruik tijdens het rijden en van de risico’s die dat gedrag veroorzaakt voor de eigen veiligheid en die van andere verkeersdeelnemers. Onderweg zijn is de beste reden om niets te doen met sociale media.

Boete

Als je stilstaat met je auto, brommer of fiets, bijvoorbeeld voor een stoplicht of in de file, dan mag je de telefoon wel vasthouden en gebruiken. Je bent dan niet aan het rijden. Maar zodra je weer in beweging komt, is er wel sprake van rijden. Hou je de telefoon dan nog vast, dan kun je een bekeuring krijgen. Dus ook als je net optrekt of langzaam vooruitgaat in een file. Voor automobilisten is de boete momenteel nog 240 euro, maar deze wordt dit jaar nog verhoogd naar 340 euro. Fietsers riskeren een boete van 95 euro als ze een telefoon in de hand hebben tijdens het fietsen. Dit meldt de Rijksoverheid.

Niet storen

Als tip om inkomende berichtjes te weerstaan, raadt de overheid aan om de ‘niet storen’ functie van je telefoon in te schakelen. Dan krijg je geen meldingen en berichtjes binnen als je onderweg bent.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.