Foto: David Guenther

Grote verschillen in aantal hufterboetes per gemeente

Foto: David Guenther

In 2021 werden er in totaal 344.000 boetes uitgeschreven voor huftergedrag in Nederland, zo blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws. Opmerkelijk is dat het voornamelijk gaat om boetes voor asociaal gedrag in het verkeer en dat het aantal boetes sterk verschilt per gemeente.

In een door RTL Nieuws uitgevoerd onderzoek zijn 175 verschillende vormen van gedrag dat ergernis veroorzaakt, geselecteerd en zijn daarnaast de boetecijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) geanalyseerd. Voorbeelden van dit soort gedragingen zijn het niet opruimen van hondenpoep, het achterlaten van straatafval en het krijgen van verkeersboetes voor bijvoorbeeld rechts inhalen.

Uit de analyse van RTL Nieuws is naar voren gekomen dat, van alle hufterovertredingen, asociaal gedrag in het verkeer het vaakst beboet wordt. Hierbij gaat het om overtredingen als fout parkeren en rijden zonder rijbewijs.

Verschillen per gemeente

“Huftergedrag komt overal voor, maar het verschilt nogal per gemeente. De grootste uitschieters zijn te vinden in Amsterdam en Tilburg. In Tilburg lag het gemiddeld aantal boetes per 1000 inwoners rond de 70. Amsterdam steekt daar nog net iets bovenuit met een gemiddelde van 75 boetes per 1000 inwoners,” aldus RTL Nieuws.

Deze cijfers wijken sterk af van andere plaatsen; in de meeste Nederlandse gemeente ligt het gemiddelde namelijk rond de tien. “Maar nergens anders in Nederland werden in verhouding zo weinig hufterboetes uitgeschreven als in het Twentse Tubbergen. Hier ging het om slechts 0,7 boetes per 1.000 inwoners,” schrijft RTL Nieuws.

Volgens de politie zijn de verschillen tussen gemeenten te verklaren door lokaal beleid: de lokale politiek, politie en het Openbaar Ministerie kiezen hoe de capaciteit wordt ingezet.

Misschien ook interessant:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Grote verschillen in aantal hufterboetes per gemeente | RijschoolPro
Foto: David Guenther

Grote verschillen in aantal hufterboetes per gemeente

In 2021 werden er in totaal 344.000 boetes uitgeschreven voor huftergedrag in Nederland, zo blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws. Opmerkelijk is dat het voornamelijk gaat om boetes voor asociaal gedrag in het verkeer en dat het aantal boetes sterk verschilt per gemeente.

In een door RTL Nieuws uitgevoerd onderzoek zijn 175 verschillende vormen van gedrag dat ergernis veroorzaakt, geselecteerd en zijn daarnaast de boetecijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) geanalyseerd. Voorbeelden van dit soort gedragingen zijn het niet opruimen van hondenpoep, het achterlaten van straatafval en het krijgen van verkeersboetes voor bijvoorbeeld rechts inhalen.

Uit de analyse van RTL Nieuws is naar voren gekomen dat, van alle hufterovertredingen, asociaal gedrag in het verkeer het vaakst beboet wordt. Hierbij gaat het om overtredingen als fout parkeren en rijden zonder rijbewijs.

Verschillen per gemeente

“Huftergedrag komt overal voor, maar het verschilt nogal per gemeente. De grootste uitschieters zijn te vinden in Amsterdam en Tilburg. In Tilburg lag het gemiddeld aantal boetes per 1000 inwoners rond de 70. Amsterdam steekt daar nog net iets bovenuit met een gemiddelde van 75 boetes per 1000 inwoners,” aldus RTL Nieuws.

Deze cijfers wijken sterk af van andere plaatsen; in de meeste Nederlandse gemeente ligt het gemiddelde namelijk rond de tien. “Maar nergens anders in Nederland werden in verhouding zo weinig hufterboetes uitgeschreven als in het Twentse Tubbergen. Hier ging het om slechts 0,7 boetes per 1.000 inwoners,” schrijft RTL Nieuws.

Volgens de politie zijn de verschillen tussen gemeenten te verklaren door lokaal beleid: de lokale politiek, politie en het Openbaar Ministerie kiezen hoe de capaciteit wordt ingezet.

Misschien ook interessant:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.