Toyota, Yaris

Uitvoeringen en prijzen nieuwe Toyota Yaris bekend

AUTOVANDAAG – De nieuwe Toyota Yaris is groter, ruimer, lichter en dynamischer. Maar ook als benzine-versie zuiniger, goedkoper en wegenbelastingvrij. Vanaf oktober staat hij in de showroom vanaf 10.990 euro voor een benzine-uitvoering. Volgend jaar volgt er ook nog een hybrideversie.

De nieuwe Yaris is iets gegroeid, maar ook lichter. De looks zijn niet radicaal anders maar vertrouwd en frisser. Net als voorheen heeft Toyota weer een drie- en vijfdeurs klaar staan.

Afmetingen

De grotere afmetingen van de Yaris –vijf centimeter wielbasis en tien centimeter lengte – resulteren in meer bagage- en binnenruimte, waardoor maximaal vijf passagiers comfortabeler kunnen zitten en meer mee kunnen nemen.

Ook ervaren ze een hoogwaardige touch&feel, zo wordt beloofd. Zodoende pakt Toyota ook uit met verbeterd materiaalgebruik en het Toyota Touch multimediasysteem, voorzien van 6.1 inch touchscreen, bluetooth, iPod-aansluiting en parkeerhulpcamera. Het systeem, dat vrijwel in elke bestelde Yaris standaard gemonteerd zal zijn, kan voor 595 euro worden uitgebreid met een Full Map navigatiesysteem ‘Touch & Go’.

Diesel- en benzinemotor

Het motorengamma trapt af met vertrouwde krachten. Voor dieselrijders staat weer de 1.4 D-4D-F paraat met een vermogen van 90 pk. Het verbruik van 3.9 liter per 100 km is gunstig maar niet laag genoeg voor fiscale vrijstellingen. Verder komt er een driecilinder 1.0 litermotor met 69 pk en een verbruik van 4.7l/100km. Met 110 gram CO2-uitstoot is de Yaris zuinig genoeg om in aanmerking te komen voor 14% bijtelling en vrijstelling van wegenbelasting en BPM.

De 1.3 VVT-i heeft die status niet maar is met 99 pk wel krachtiger. Deze viercilinder kan ook worden gekoppeld aan de CVT-automaat, gecombineerd met start/stop-techniek. Met die transmissie (meerprijs: 1000-1450 euro) daalt het verbruik van de 1.3 van 5.4 liter naar 5.0 liter en stoot hij 114 gram CO2 uit.

Airbags

De line-up van de uitvoeringen is overzichtelijk; de Yaris is er al Comfort, Aspiration, Dynamic of Executive. De instapper komt niet zonder elektrisch bedienbare ramen voor, elektrisch bedienbare buitenspiegels, een verstelbare rugleuning van de achterbank, meervoudig verstelbaar stuurwiel en centrale vergrendeling met afstandsbediening. Ook een radio/cd-speler met USB- en MP3 functionaliteit en stuurbediening is aanwezig. Zeven airbags, ABS, ESP en een remassistent ontbreken evenmin.

Voor 12.440 euro is er de Yaris Aspiration. Dit wordt waarschijnlijk de meest populaire uitvoering aangezien dan ook airco en het Toyota Touch systeem voorhanden is. Verwarmde buitenspiegels, een lederen stuurwiel en pookknop, soft touch delen op de deuren en dashboard, een parkeerhulpcamera en 15 inch velgen met schijfremmen achter voorzien in extra luxe en veiligheid. Cruise control is standaard in combinatie met de 1.3 motor.

Mistlampen

Als Dynamic staat de Yaris op 16 inch lichtmetalen wielen en geven een dakspoiler en mistlampen meer acte de presence. Verder is het instappen en wegrijden dankzij het smart entry-systeem met de sleutel op zak. Automatisch geregelde airco, 8 speakers, een regensensor, schemersensor en automatisch dimmende binnenspiegel maken de uitrusting compleet. Kosten? 17.680 euro.

Maar, de Executive uitvoering trakteert op nog meer verwennerij. In deze uitvoering is vrijwel elke optie standaard. Denk aan half lederen bekleding, climate control, Toyota Touch & Go® (navi), 8 speakers, smart entry met startknop, elektrische ramen achter, mistlampen voor, een panoramisch dak, privacy glass, regensensor, schemersensor, automatisch dimmende binnenspiegel en 15 inch lichtmetalen velgen. Hiervoor betaal je minstens 19.240 euro.

De dealer heeft de Toyota-telg vanaf oktober gereed staan voor proefritten en verkoop. In het voorjaar van 2012 staat de hybrideversie gepland.

AutoVandaag, partner van VerkeersPro.nl

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.